aA
Prasidėjo Adventas, kurio metu rekomenduojama laikytis pasninko. Kokius produktus įtraukti į valgiaraštį, kad organizmas gautų reikalingų medžiagų ir būtumėte sotūs, pataria dietistė, populiarios knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė. Ji akcentuoja, kad Adventas yra rimties ir susikaupimo metas, todėl vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į maistą, bet ir pamąstyti, ar džiaugiamės bendravimu, ar pasirūpiname ne tik artimaisiais, bet ir savimi, ką galime pakeisti savo kasdienybėje. Šis laikas simbolizuoja sugrįžimą į namus, pas šeimą ir artimuosius.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė
© Asmeninio archyvo nuotr.

Adventas – tinkamas laikas keisti mitybą


Prasidėjo Adventas, kurio metu rekomenduojama laikytis pasninko. Kokius produktus įtraukti į valgiaraštį, kad organizmas gautų reikalingų medžiagų ir būtumėte sotūs, pataria dietistė, populiarios knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė. Ji akcentuoja, kad Adventas yra rimties ir susikaupimo metas, todėl vertėtų atkreipti dėmesį ne tik į maistą, bet ir pamąstyti, ar džiaugiamės bendravimu, ar pasirūpiname ne tik artimaisiais, bet ir savimi, ką galime pakeisti savo kasdienybėje. Šis laikas simbolizuoja sugrįžimą į namus, pas šeimą ir artimuosius.

Nesiūlo rinktis badavimo


Advento metu, kuris trunka iki Kalėdų, rekomenduojama valgyti mažiau mėsos, pieno patiekalų, juos keisti augaliniu maistu bei žuvimi, vengti persivalgymo.

„Tam tikrų produktų atsisakymas ar ribojimas, pavyzdžiui, mėsos, pats savaime nėra pasninkas. Jei iš valgiaraščio išbraukę mėsą įniksite į bandeles – gerai nebus nei sveikatai, nei religinei praktikai. Įvykdysite tik „technines sąlygas“, o pasninko esmė – susilaikymas, saikas bei dalinimasis su artimu“, – sako V. Kurpienė.

Ne tik venkite to, kas nerekomenduojama, bet rinkitės vertingą maistą. Vietoje griežtų badavimų, dietistė siūlo daugiau dėmesio skirti kasdienių mitybos įpročių keitimui. Tokiu būdu turėsite daugiau energijos, bus geresnė savijauta.

Kokius produktus rinktis pasninkui


Advento metu V. Kurpienė pataria ne eksperimentuoti su įmantriais receptais ir brangiais produktais, o rinktis kuo paprastesnį maistą, atkreipti dėmesį į tradicinius senoviškus lietuviškus pasninko valgius.

„Pasninko metu lietuviai nuo senų laikų valgė daugiau silkės. Tai maistas, iš kurio gauname daug organizmui reikalingų omega-3 riebalų rūgščių. Galima saikingai valgyti bulves ir iš jų pagamintus patiekalus. Rinkitės įvairias kruopas. Tai – pigus ir naudingas organizmui pasirinkimas. Rekomenduoju kasdien vartoti nesaldžius viso grūdo patiekalus, juos tinka gardinti saulėgrąžų, kanapių, linų sėmenų ir kitomis sėklomis, grybais, daržovėmis bei įvairiais prieskoniais. Nepamirškite riešutų, taip pat ir ankštinių produktų: pupelės, lęšiai, avinžirniai gali puikiai pasotinti sumažinus mėsiškų valgių kiekį“, – pataria V. Kurpienė.

Į pasninko valgiaraštį verta įtraukti griežčius, ropes, kaliaropes. Juos galima valgyti žalius, tarkuotus šiaudeliais, įmaišyti į įvairias mišraines, kepti. Itin vertingi švieži arba rauginti kopūstai bei kitos raugintos daržoves.

Mityba Advento metu turi būti pilnavertė, todėl V. Kurpienė rekomenduoja vengti vartoti tik vienos rūšies produktus. „Rekomenduoju susidaryti savaitės planą ir suplanuoti, kada valgysite žuvį, pupeles, avinžirnius, bulves, košes ar silkę. Teliks tik gardžius receptus atitinkamam receptui išsirinkti”, – pataria dietistė.

Svarbu ne tik maistas


Visgi, V. Kurpienė akcentuoja, kad Advento metu svarbus ne tik maistas. „Labai svarbi Advento tradicija yra leisti ilgus žiemos vakarus kartu su šeima. Šiuo metu mūsų bendravimas apribotas, bet galime paskambinti vyresniems, vienišiems giminaičiams ar kaimynams, pradžiuginti juos skambučiu ar bent trumpa žinute. Jei reikia, padėkime jiems: nupirkime maisto ar kitų būtinų prekių, pasidalinkime savo ruošta vakariene“.

Advento metu verta:

✔️vartoti mažiau mėsos ir ją keisti pupelėmis, avinžirniais, žuvimi;
✔️vartoti mažiau pieno produktų;
✔️mažinti saldumynų ir miltinių gaminių kiekį;
✔️susilaikyti nuo alkoholio;
✔️vengti persivalgymo, labiau įsiklausyti į savo organizmą.

5 ADVENTUI TINKAMI RECEPTAI

Mitybos specialist Vaida Kurpienė siūlo pasigaminti 3 paprastai paruošiamus, maistingus, sočius patiekalus, tinkančius pasninko metu – su silke, bulvėmis ir kruopomis bei pupelėmis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(10 žmonių įvertino)
4.5000

Pasakė, ką valgyti, kad vakare nekankintų nemiga saldaus miego receptas (30)

Kiekvieną dieną vartojami maisto produktai turi įtakos ne tik gaunamai energijai ar svarstyklių...

Blynai savaitgaliui: 10 gardžių receptų (1)

Savaitgalio rytus pradėti blynais – tikras malonumas. Delfi Maistas siūlo dešimt gardžių...

Išaiškino, kuriuos vaisius reikia laikyti šaldytuve, o kuriuos – kambario temperatūroje (7)

Žiema ir su ja atkeliavęs šaltis – išbandymas kiekvieno organizmui, todėl reikia nepamiršti jo...

Lengvų pietų idėja: pasigaminsite vos per 15 minučių (2)

Daugybė žmonių naujus metus pradeda su šviežiu gūsiu įkvėpimo, nusiteikdami ne tik naujiems...

Blogi įpročiai ir dažniausiai pasitaikančios virtuvės klaidos: atkreipkite į tai dėmesį (12)

Dėl tam tikrų sukantis virtuvėje padaromų klaidų gali ne tik nukentėti maisto kokybė, bet...

Top naujienos

Viktorija Rimaitė | D+

Ankstyva ir keista mirtis: ar garsų bolševiką ir teroristą pražudė gėdinga liga

1924 m. sausio 21 d., būdamas 53 metų amžiaus, likus vos keliems mėnesiams iki 54 gimtadienio,...

Lietuvą šiurpinusios gaujos narys – vėl teisėsaugos akiratyje: klampina pareigūnų agentų liudijimai (15)

Prieš daugiau kaip du dešimtmečius Lietuvoje plačiai išgarsėjusios vadinamosios...

Siekia pažaboti bankų koncentraciją Lietuvoje: negali būti „per didelių, kad žlugtų“ (37)

Lietuvos bankas galėtų įgyti naują įrankį, kuris ateityje leistų užkardyti perteklinį...

Ekspertai apie pavojingus ženklus dėl vakcinų: kai kurios šalys praranda kantrybę (207)

Skirtinga COVID-19 vakcinų prieiga pasaulio mastu kelia susirūpinimą, kad užsitęsęs...

Iš psichiatrinės ligoninės pabėgęs pavojingas ligonis sulaikytas Naujojoje Vilnioje esančioje parduotuvėje „Maxima“   (129)

Sekmadienio vakarą, apie 19.50 val., iš psichiatrinės ligoninės Vilniuje, Parko g. 21, pabėgo...

Išaugus alkoholio vartojimui, psichologas pataria: yra būdas atsikratyti žalingų įpročių (191)

Pandemijos metu pablogėjusi gyventojų emocinė sveikata atsispindi ir įpročių statistikoje –...

Rimvydas Valatka. Karbauskio-Verygos draudimai valdo ir valdys? (472)

Bidenas per 30 min. po inauguracijos grąžino JAV į Paryžiaus klimato susitarimą ir PSO,...

Dailius Dargis | D+

Sūnaus netekusiam tėvui teko imtis detektyvo darbo: nuėjo kryžiaus kelius, kad Kauno banditas būtų nuteistas siūlo 1000 eurų tam, kas atskleis jo buvimo vietą (1)

Iki šiolei vis dar neužbaigto autoįvykio, pasiglemžusio jauno kauniečio gyvybę, bylą...

Lyderius pataupęs Schilleris pasidžiaugė rezervu: tai yra stiprios organizacijos bruožas (1)

Kauno „Žalgiris“ sekmadienį iškovojo lengvą pergalę „Betsafe- LKL “ čempionate 94:59...