Bulvių patiekalams reikia tik fantazijos

Pietų Amerikoje atrastas augalas pamažu virto viena svarbiausių daržovių daugybėje šalių visame pasaulyje. Į Europą bulvių gumbai atkeliavo dar XVI a., tačiau tuo metu augalas buvo laikomas dekoratyviniu ir niekas nenumanė, kad po žeme slepiasi išskirtinio skonio produktas.

Nenuostabu, kad kai bulvės XVII a. buvo pradėtos naudoti maistui, jomis skanavo tik karališkosios šeimos nariai, mat tuomet tai buvo reta ir rafinuota daržovė. Į Lietuvą bulvės atkeliavo XVII amžiaus pabaigoje, Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Augusto III laikais. Iš pradžių jos buvo sodinamos tik didikams priklausančiose žemėse, bet netrukus jas augino jau visi žemdirbiai.

Dabar iš šios daržovės gurmanai gamina visą gausybę įmantriausių patiekalų – be bulvių neįsivaizduojama daugybė pasaulio virtuvių. Jos įvairiai patiekiamos tiek per šeimos susibūrimus, tiek per šventes. Lietuviai pamėgę bulvių košę, bulvinius blynus, mišrainę, bulvių plokštainį ir daugybę kitų patiekalų. Gaminant bulvių patiekalus lengva pasitelkti fantaziją, mat jie ne tik lengvai paruošiami, bet ir dera šalia mėsos, kitų daržovių ar žuvies.

Bulvė tradiciškai dažniausiai patiekiama su įvairiausiais prieskoniais, žolelėmis, padažais. Lietuviai virtas bulves dažnai valgo su krapais, pipirais, druska, sviestu ar kastiniu, o keptas skanauja su pomidorų padažu ar majonezu.

Jaukiam vakarui su šeima – sūriu apkeptos česnakinės bulvytės su šonine

Maisto tinklaraštininkė Asta Černė, geriau žinoma kaip „Saulėta virtuvė“, mėgaujasi galėdama pasiūlyti maisto mylėtojams vis naujų patiekalų receptų. Atsižvelgdama į lietuvių troškimą paįvairinti savo pietų ar vakarienės stalą, ji ieško išskirtinių būdų nustebinti ir patiekti gerai žinomus produktus.

Save bulvių mylėtoja laikanti tinklaraštininkė atskleidė, kad namuose ruoštas maistas jai visuomet yra skaniausias, o ši daržovė – tiesiog paprastumo ir genialumo įsikūnijimas. Būtent todėl ji nusprendė pagaminti itin lengvai paruošiamą patiekalą – sūriu apkeptas česnakines bulvytes su šonine.

„Šis receptas paprastas kaip dukart du – nereikia nei daug laiko, nei ingredientų, o viską sukrėsti į vieną skardą galima praktiškai užsimerkus. Orkaitė padarys visą likusį darbą. Už gero pusvalandžio, beliks čepsėti ir galvoti apie visus kitus kartus, kai kepsite šias bulvytes“, – sako „Saulėta virtuvė“.

Į lietuvių meilę bulvėms atsižvelgia ir padažų bei pagardų gamintojai, pasiūlydami visą virtinę prie šios daržovės tinkančių skonių. Maisto tinklaraštininkė šiam patiekalui pasirinko tautiečių jau pamėgtą majonezinį padažą „Garlic“, gardintą česnakais bei ciberžole, rašoma „Daumantų“ atsiųstame pranešime spaudai.

„Saulėtos virtuvės“ sūriu apkeptos česnakinės bulvytės su šonine

Porcijos: 3-4, paruošimas: 60 min.

Jums reikės:

Bulvėms: 1 kg mažų bulvyčių, ¼ stiklinės (62 ml) alyvuogių aliejaus, 2-3 česnako skiltelių, 2 arb. š. džiovintų prieskoninių žolelių (čiobrelių, rozmarinų), ½ arb. š. druskos, ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų.

Ant viršaus: 2/3 stiklinės (155 g) majonezinio padažo „Garlic“, 125 g čederio sūrio, 125 g mocarelos sūrio, 100 g šaltai rūkytos šoninės.

Patiekti: ryšelio šviežių žalumynų (rozmarinų, svogūnų laiškų, laiškinių česnakų ar petražolių).

Gaminimas:

Orkaitę įkaitinkite iki 200 ᵒC temperatūros. Bulvytes gerai nuplaukite, nušveiskite ir perpjaukite perpus arba į keturias dalis (skiltelėmis). Suberkite į dubenį, ten pat supilkite alyvuogių aliejų, išspauskite česnakus, suberkite prieskonines žoleles, druską ir grūstus juoduosius pipirus. Gerai išmaišykite, kad visi bulvių gabalėliai tolygiai pasidengtų aliejumi ir prieskoniais.

Paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol bulvytės bus minkštos ir iškepusios, gražiai apskrudusios. Viduryje kepimo pamaišykite ir apverskite, kad tolygiai apskrustų iš visų pusių.

Kol bulvės kepa, sutarkuokite sūrius. Šoninę supjaustykite kubeliais ir paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol išskirs riebalus ir apskrus.

Iškepusias bulvytes perdėkite į šiek tiek gilesnį kepimo indą. Tolygiai apšlakstykite majoneziniu padažu. Ant viršaus tolygiai apiberkite tarkuotu čederio sūriu, tarkuotą mocarela. Apiberkite paskrudintos šoninės kubeliais.

Dėkite atgal į orkaitę, nustatykite grill kepimo režimą, ir kepkite dar apie 5-7 minutes arba tol, kol sūris išsilydys ir skaniai apskrus. Apiberkite smulkintais šviežiais žalumynais ir patiekite.

Sūriu apkeptos česnakinės bulvytės su šonine
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)