aA
Atvėsus orams namų kiemuose, soduose ir gamtoje beveik nustoja rūkti lietuvių taip mėgstamos kepsninės. Užtat gardžius kvapus namuose vis dažniau skleidžia orkaitėse gaminami patiekalai. Turgaus prekiautojai sako, kad vėlyvą rudenį pirkėjai daugiausia ieško mėsos tinkamos troškiniams. Ir vis dažniau ragauja jautienos.
© Shutterstock nuotr.

Ir nenuostabu, nes jautiena jau seniai vertinama, kaip sveikatai palankus maistas, turintis daug vitaminų, geležies. Padedantis išvengti širdies ligų, tinkantis sergant diabetu ar metant svorį ir turintis dar daug kitų naudingų savybių, rašoma pranešime spaudai.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekiautojai sako, kad sezoniškumas ryškus. Vasarą pirkėjai ieško mėsos, labiausiai tinkamos kepti lauke ant žarijų, ruošti kazanuose ant laužo. Rudenį atsiranda paklausa orkaitėje keptai mėsai, keptuvėje kepamiems kepsniams, troškiniams.

Turgaus prekybininkai puikiai žino savo pirkėjų norus, nes dažnas iš jų pirkdami mėsą atskleidžia, ką ketina ruošti, paprašo patarimų, receptų, pasidalina ir savo patirtimi.

Patys geriausi troškiniai, anot turgaus prekybininkų, pavyksta ruošiant juos orkaitėje, gerai karštį laikančiuose ketaus puoduose ar specialiuose moliniuose induose.

„Troškinimui labiausiai rekomenduočiau jautienos krūtininę, kulninę, nugarinę. Patys skaniausi rezultatai būna troškinant vyne, taip pat jautiena labai tinka su pupelėms“, – pagrindinius jautienos troškinimo principus minėjo šia mėsa prekiaujanti Eugenija.

Pateikiame vieną turgaus prekiautojų dažnai pirkėjams diktuojamą receptą, kuris rezultatas – aromatingas, šildantis, tirštas troškinys, su ypač minkšta, burnoje tirpstančia jautiena.

Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais

Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais
Vyne troškinta jautiena su pievagrybiais
© Organizatorių nuotr.


Jei gaminsite apie 1 kg jautienos jums reikės: poros svogūnų, kuriuos galite pakeisti ir keliais porų stiebais (bus švelnesnis ir įdomesnis skonis), 3 saliero stiebų, poros saujų pievagrybių, dviejų didesnių morkų, dviejų šaukšto aliejaus, šaukšto sviesto, poros šaukštų miltų, tiek pat trintų pomidorų.

Taip pat prireiks 200 ml raudonojo vyno, pusės litro (arba dviejų kubelių) jautienos sultinio, žiupsnio druskos, juodųjų pipirų, kelių lauro lapų ir šiek tiek čiobrelių. Jei norite pikantiškesnio skonio, galite pridėti porą šaukštų vorčesterio padažo.

Jautieną supjaustykite kubeliais, apšlakstykite aliejumi, dėkite druskos, juodųjų pipirų ir apie pusvalandį kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.

Tada puode kelias minutes kartu su sviestu, šaukštu aliejaus, lauro lapais ir čiobreliais patroškinkite stambiai supjaustytas morkas ir salierus. Įdėkite ir išmaišykite miltus, tada trintus pomidorus ir vorčesterio padažą, jei naudojate. Ir galiausiai supilkite jautienos sultinį ir vyną.

Kai užvirs dėkite apkeptą jautieną, nedidelėje kaitroje viską troškinkite orkaitėje tam tinkančiame, dangčiu uždengtame puode apie pusvalandį. Pievagrybius galima dėti kartu su jautiena, bet geriausia – likus maždaug 15 min, kad visiškai nesuvirtų.

Skanaus!

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
3.6154

6 idėjos, kaip gražiai ir skirtingai papuošti šventinį stalą (2)

Šventinis stalas – pagrindinė šeimos susibūrimo vieta per žiemos šventes. Tačiau neretai...

Padėkos diena: kalakutas su obuoliais, kepta antis su apelsinais ir medumi, moliūgų pyragas ir šparaginių pupelių apkepas (34)

Nors Padėkos diena labiausiai švenčiama Jungtinėse Amerikos Valstijose bei Kanadoje, tačiau ją...

Paprasti paštetai – tinginiams (6)

Paštetas – tai mėsa tinginiams. Paruošto pašteto nereikia virti, kepti, pjauti ir net kramtyti....

Aromatingas ir burnoje tirpstantis jautienos troškinys (23)

Atvėsus orams namų kiemuose, soduose ir gamtoje beveik nustoja rūkti lietuvių taip mėgstamos...

Daržovių ir jautienos pyragas – sotus ir labai skanus (6)

Italų virtuvės šefas Gian Luca Demarco siūlo pasigaminti rudenišką pyragą su mėsa, grybais ir...

Top naujienos

Už kovą „Žalgirį“ gyręs Jasikevičius mojo ranka į nokautuojantį Jameso dūrį: man tai neįdomu specialiai Krepšinis.lt iš Maskvos (67)

Antrus metus iš eilės Maskvos „Megasport“ arenoje Kauno „Žalgiriui“ teko žaisti...

RAND ataskaitoje – dar vienas įspėjimas NATO: šios temos Baltijos šalys vengia ne veltui (314)

NATO viršūnių susitikimą Londone prezidentas Gitanas Nausėda pavadino puikiu ir net fantastišku....

Lietaus debesys išplis po visą šalį – siautės itin stiprus vėjas (1)

Penktadienį pietvakarių vėjas pasidarys dar gūsingesnis.

Juodžiausias Jasikevičiaus ruožas: ugnimi į ugnį atsakiusį „Žalgirį“ palaidojo Jameso tritaškis (638)

Kauno „Žalgirio“ (3-9) krepšininkų pastangos nutraukti pralaimėjimų seriją Eurolygoje...

Katastrofos zonoje gyvenusi moteris: ekskursijos į šią vietą turi būti ne pramoga, o galimybė išvysti kvailumo pasekmes (29)

Pagaliau atėjo metas apžvelgti įdomiausią Černobylio zonos objektą – Pripetės miestą....

Latvijos miestas pasipuošė kaip pasakoje: tapo tikra Kalėdų sensacija (77)

Kalėdoms artėjant Latvijos miestai tampa vis gražesniais. Štai ir Uogrė pavirto tikru kalėdiniu...

Rūta Steponavičienė

Vyras papasakojo, kaip jam pavyko nutraukti saitus su alkoholiu: kada joks kodavimas nepadės? (6)

Alkoholizmas – turbūt viena iš opiausių Lietuvos problemų. Tik ar pagalvojame, kad ši...

Rapšys nesulaikomas – apgynė Europos čempiono titulą ir iškovojo antrą aukso medalį (66)

Lietuvos plaukimo žvaigždė Danas Rapšys Glazge (Jungtinė Karalystė) vykstančiose Senojo...

Pasitikrinkite, ar jums tai negresia: 5 nepastebimi dalykai, kurie veda santykius į pražūtį (38)

Labai daug santykių nutrūksta – tokia realybė, kad ir kaip sunku būtų ją pripažinti. Dauguma...