„Siūlau gaivų šventinio stalo dekorą – jo pagrindą sudaro geltona ir žalia spalvos. Nepersistenkite naudodami visas tris vėliavos spalvas, nes rėkianti raudona ant stalo ne visada atrodys skoningai, greičiau – provokuojamai. Be to, juk ir Lietuvos gamtoje daugiau žalios ir geltonos, o ne raudonos spalvos“, – atsiųstame pranešime cituojamas A. Ivanauskas.

Alfo Ivanausko šventinio stalo dekoro akcentai:

1. Grubaus lino staltiesė. Galima naudoti ir šiek tiek gelsvo atspalvio drobę – ji stalui suteiks jaukumo, puikiai derės žali augalai.

2. Gintaro spalvos vazos. Ant tokio stalo tiktų ir peršviečiamos vazos arba indai. Jei neturite vazų, drąsiai rinkitės stiklainius ar kitus indus. Gintaras, kaip simbolis, visada buvo neatsiejamas nuo mūsų kultūros, tik kartu su gintariniais papuošalais laikui bėgant pasitraukė į užribį. Bet tokios šventės kaip Vasario 16-oji suteikia galimybę ištraukti močiutės gintarinius karolius ir jais dekoruoti stalą!

Alfas Ivanauskas

3. Lietuvoje gamintos bičių vaško žvakės. Jos kompozicijai suteikia ne tik darnos, romantikos, bet ir kvapo. Nepamirškite – jeigu pasirinksite trijų spalvų žvakes, jos gali atrodyti pigiai, banaliai ir tiesmukiškai. Dėl to visada siūlau rinktis ramesnių tonų spalvas, kurios išlaiko stalo vientisumą.

5. Pastelinių spalvų indai. Visada šventiškai atrodys baltos spalvos indai, bet aš šį kartą pasirinkau švelniai žalsvą spalvą, nes ji man simbolizuoja ateinantį pavasarį. Nerekomenduočiau rinktis intensyvių spalvų – raudonos, juodos ar mėlynos – indų. Nors taisyklių nėra ir čia – kartais tai, ko nereikėtų daryti, gali tapti jūsų stilistikos braižu. Žinoma, jei sugalvosite dekoruoti stalą pajūrio motyvais, melsva spalva sukurs tinkamą nuotaiką, o gal ir įkvėps sukurti marinistiniais motyvais paremtą meniu.

Alfas Ivanauskas

6. Pilkos spalvos servetėlės. Prie tokio dekoro taip pat tinka ir žalios bei gelsvos. Tačiau šiais laikais nestilinga iš servetėlių lankstyti gerves ar gėles. Servetėlė ant stalo turėtų užimti ramią vietą, galite ją perrišti ir tautine juostele. Man pačiam būtų maloniau juostelę užrišti ant išsprogusios medžio šakelės ir įteikti kiekvienam svečiui kartu su maža bičių vaško žvake. Jei neradote pirkti tautinės juostelės, galite ją pasidaryti iš spalvotų mezgimo siūlų.

7. Puoškite stalą prisiminimais. Ant stalo turėtų būti tai, ką įdomu vartyti, prisiminti ir apie tai diskutuoti – knygos apie Lietuvą, lietuvių autorių meno kūriniai, senos šeimos nuotraukos ar močiutės receptų knygos. Kalbėkite, kokios buvo mados, ką žmonės valgė, ko siekė, kokie išradimai buvo daromi, kaip keitėsi pasaulis. Tai gali tapti puikiu šventinių pietų/vakarienės akcentu ar laiko mašina nukelti pas senelį, kuris turėjo bičių avilį po įspūdingo dydžio ąžuolu.

„Noriu visiems palinkėti stalo dekoro idėjų ieškoti ne trispalvės spalvose, o labiau širdyje ir prisiminimuose, nes spalvos – tik simbolis, o tikrasis stalo grožis – Lietuvos ir jūsų šeimos istorija“, – sako A. Ivanauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)