aA
Šią savaitę, kartu su Trijų Karalių dienos minėjimu, švenčių sezonas oficialiai baigėsi, tačiau daugelio žmonių šaldytuvas vis dar kupinas nesuvalgytų maisto produktų. Kaip išvengti maisto švaistymo ir šiuos likučius panaudoti? Vienas populiariausių ir būtiniausių, tačiau tuo pat metu ir dažniausiai išmetamų maisto produktų – duona. Tačiau sumaniai panaudojus duonos likučius galima ne tik prisidėti prie maisto švaistymo mažinimo, bet ir sukurti itin gardžių virtuvės šedevrų: pyragai, troškiniai ar pudingai – tai tik keletas idėjų, kurios padės „sunaikinti“ šaldytuvo likučius. Tad kaip ilgiau išlaikyti duoną šviežią ir ką daryti su po švenčių likusiais duonos gaminiais?
„Viskas, kas šaldytuve” pusryčių strata
„Viskas, kas šaldytuve” pusryčių strata
© Organizatorių nuotr.

Skaičiuojama, kad Europos Sąjungoje vienas žmogus išmeta vidutiniškai 173 kilogramus maisto per metus. Duona – tai vienas iš pagrindinių maisto produktų visame pasaulyje, kurios suvartojama bene daugiausiai, todėl nieko keisto, kad didelė dalis jos yra išmetama – kaip to išvengti?

Kada išmesti, o kada – išsaugoti


Vienos lyderiaujančių Lietuvos kepyklų „Fazer Lietuva“ produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius tikina, kad vertėtų atkreipti dėmesį į duonos pakuotės ženklinimą.

„Geriausias iki“ ženklas ant duonos pakuotės dar nereiškia, kad po šios datos ją turite išmesti. Šiuos ženklinimo skirtumus vertėtų įsidėmėti, nes, pavyzdžiui, daugelis greitai gendančių maisto produktų turi žymenį „tinka vartoti iki...“, kuomet nurodytos datos reikėtų paisyti ir vėliau produkto nevartoti. Tačiau duonos gaminių atveju naudojamas „geriausias iki“ ženklinimas tik nurodo rekomenduojamą datą. Kiekvienu konkrečiu atveju duona gali būti vartojama ir ilgiau – viskas priklauso nuo jos laikymo sąlygų“, – tikina „Gardėsio“ duonos atstovas.

Norėdami išsiaiškinti, ar jūsų duona vis dar yra šviežia, jūs turėtumėte ją atidžiai apžiūrėti. Jeigu pastebėjote pelėsį – duonos jokių būdu nevalgykite. Anot T. Aleknavičiaus, pelėsis yra grybelis, kuris sugadina maisto produktą, taip pat gali išskirti kenksmingas medžiagas bei sporas, kurios, keliaudamos oru, gali nusėsti ant kitų maisto produktų. Tačiau jeigu duona neskleidžia nemalonaus kvapo, nėra supelijusi, ją nesudėtingai galite prikelti antram gyvenimui. Kaip tai padaryti?

  • Sutrupintos duonos gabalėlius galite naudoti padažų gamyboje, apvolioti mėsos ir kitus kepinius, galite įdaryti paukštieną, daržoves, apibarstyti užkepėles.
  • Naminiai skrebučiai, dar žinomi kaip krutonai – tai puikus būdas pagardinti jūsų mėgstamas salotas.
  • Sukietėjusią duoną naudokite gamindami klasikines sriubas, pavyzdžiui ispanišką gaspačio, itališką duonos ar prancūzišką svogūnų sriubą.
  • Iš kiek padžiūvusios duonos nesunkiai pasigaminsite brusketų – nedidelių sumuštinukų, kai skrudinta duona įtrinama česnaku ir gardinama įvairiais priedais.
  • Duonos pudingas – tai itin lengvai pagaminamas desertas, kuomet kartu kepama sudžiūvusi duona ir kiaušinių bei pieno mišinys. Sudžiūvusi duona kepiniui puikiai tinka, nes neištyžta ir sugeria skystį.

3 gardūs ir netikėti receptai, kurie prikels duoną antram gyvenimui


Tačiau sudžiūvusi duona – tai ne tik trupiniai ar skrebučiai, iš jos galite pasigaminti išties netikėtus patiekalus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
4.2222

Tradicinis angliškas pusryčių omletas (57)

Pasigaminus šį omletą – idealūs pusryčiai garantuoti.

Jautienos troškinys su perlinėmis kruopomis: gaminsite dar ne kartą (12)

Pastaruoju metu esu apsėsta troškinių gaminimo manija. Drąsiai į troškinius dedu viską, ką...

Itališko maisto pasiilgusiems: špinatiniai makaronai su gorgonzolos sūriu (2)

Italų šefas Gian Luca Demarco šį kartą pagamino ne įprastą naminę pastą , o špinatinę...

3 gardūs ir netikėti receptai, kurie prikels duoną antram gyvenimui (1)

Šią savaitę, kartu su Trijų Karalių dienos minėjimu, švenčių sezonas oficialiai baigėsi,...

Internete sklando neįtikėtinai greitas būdas, kaip nulupti virtus kiaušinius (45)

Dažnai susiduriame, jog kietai virti kiaušinius sunku nulupti ir prireikia daug kantrybės, kol...

Top naujienos

Aplankė vieną uždariausių pasaulio valstybių: pažįstamiems buvo sunku patikėti, kad ten keliauju (134)

„Welcome to Arabia! “, – karts nuo karto išgirstu iš nuoširdžiai besišypsančių...

Tikra legenda, kuri aikštėje lietuvius skriaudė, o už jos ribų – glostė laida „Krepšinio zona“ (54)

2020-ieji krepšinio pasauliui prasidėjo tiesiog tragiškai: po ilgamečio NBA komisaro Davido Sterno...

Giedrius Drukteinis

Du būdai, kaip mums atsikratyti nepakantumo svetimam turtui ir sėkmei (4)

Kai išmintingi žmonės pradeda kalbėti apie Lietuvos visuomenės problemas, greitai galima...

Birutė Navickaitė pakliuvo į absurdišką situaciją: neturėdama vairuotojo pažymėjimo ir automobilio pradėjo gauti baudas (79)

Palangiškė Birutė Navickaitė sako, kad sunku ir patikėti, į kokią absurdišką situaciją ji...

Orai: naujas ciklonas atneš eilinę kritulių bangą (2)

Šiandien prie mūsų krašto iš vakarų priartės naujas Atlanto ciklonas. Vakariniuose rajonuose...

Darželyje sriuba apsipylusi trimetė patyrė antro laipsnio nudegimą: mama netiki darželio direktorės versija (348)

Į darželį trimetę dukrą nuvedusi mama nė neįtarė, kad po kelių valandų su ja dėl patirto...

Stilistė papasakojo, į ką reikia atsižvelgti renkantis džinsus: viena detalė gali sugadinti visą įvaizdį (47)

Jei paprašytume jūsų įvardinti pagrindinį spintos drabužį, kas tai būtų? Mes nemirktelėję...

Lietuvis sukūrė už širdies griebiantį vaizdo klipą apie Bryantą (95)

Lietuvis Giedrius Šiškovas , interneto platybėse žinomas „Gidranity“ pseudonimu, sukūrė už...

Kameros įamžino neįtikėtiną vairuotojų žioplumą: situacijos primena veiksmo filmus (12)

Pašalinė veika prie vairo ir išsiblaškymas neretai vairuotojams sukelia nemažai streso, kai...