aA
Portalas Delfi tęsia kulinarinių išbandymų ciklą „Eksperimentas virtuvėje“. Šį kartą mėginame išsiaiškinti, kaip ir kokios tekstūros sviestą geriausia tepti ant duonos. Dažnam pusryčiaujančiam žmogui kyla problemų dėl pernelyg sustingusio sviesto, kurį užtepti ant šviežios duonos yra itin sudėtinga. Tad išbandėme keletą būdų ir išsiaiškinome, kaip ir kokį sviestą patogiausia naudoti pusryčių sumuštiniams.
Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
© DELFI / Modesta Meškė

Taigi, bandymo metu naudojome keturias riekeles šviežios, tamsios duonos su grūdais ir sviestą. Sviesto gabalėlį padalinome pusiau – vienas buvo kambario temperatūros, kitas – kietas ir šaltas, tiesiai iš šaldytuvo.

Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
© DELFI / Modesta Meškė
Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
© DELFI / Modesta Meškė

Sviestui tepti panaudojome paprasčiausią stalo įrankį – peilį. Juk taip sakoma populiariame posakyje – lyg karštu peiliu per sviestą. Tačiau ar tikrai peilis taip paprastai slysta sviestu? Gal būt jį verta pakaitinti – žiebtuvėliu ar dujinės orkaitės liepsna?

Būtent tai mes ir išmėginome.

Pirmas bandymas: kambario temperatūros peiliu ant duonos tepamas kambario temperatūros sviestas (apie 15-20 minučių palaikytas kambario temperatūroje ištraukus iš šaldytuvo).

Pirmas bandymas
Pirmas bandymas
© DELFI / Modesta Meškė

Rezultatas: sviestas tepasi lengvai, tolygiai, netirpsta ir lengvai pasiskirsto ant riekelės duonos.

Pirmas bandymas
Pirmas bandymas
© DELFI / Modesta Meškė

Antras bandymas: žiebtuvėliu (ar dujinės viryklės liepsna) įkaitintu peiliu tepamas kambario temperatūros sviestas.

Antras bandymas
Antras bandymas
© DELFI / Modesta Meškė
Antras bandymas
Antras bandymas
© DELFI / Modesta Meškė

Rezultatas: sviestas nuo įkaitinto peilio sparčiai tirpsta, skystėja. Nors ir užtepamas lengvai, tačiau suskystėjęs sviestas netrunka susigerti į šviežios duonos riekelę tarsi aliejus.

Antras bandymas
Antras bandymas
© DELFI / Modesta Meškė

Trečias bandymas: iš šaldytuvo ištrauktas sviestas – sustingęs. Kambario temperatūros peiliu bandome užtepti sviestą ant duonos riekelės.

Trečias bandymas
Trečias bandymas
© DELFI / Modesta Meškė

Rezultatas: sviestą užtepti sudėtinga, tokį sviestą pavyksta tik atpjauti gabalais, tolygiai paskirstyti taip pat sudėtinga, plyšinėja šviežios duonos riekelė.

Trečias bandymas
Trečias bandymas
© DELFI / Modesta Meškė

Ketvirtas bandymas: iš šaldytuvo ištrauktą sviestą užtepti žiebtuvėliu (ar dujinės viryklės liepsna) įkaitintu peiliu.

Ketvirtas bandymas
Ketvirtas bandymas
© DELFI / Modesta Meškė

Rezultatas: pjaunant kieto sviesto gabalėlį, jo kraštai greitai tirpsta, tačiau vidurys išlieka kietas. Pusiau aptirpęs sviestas ant duonos riekelės pasiskirsto netolygiai – dalis sviesto lieka sustingęs, dalis susigeria tarsi aliejus.

Ketvirtas bandymas
Ketvirtas bandymas
© DELFI / Modesta Meškė

Išvados: karšu peiliu šalto sviesto tolygiai ir estetiškai užtepti nepavyks. Geriausia, jei prieš pusryčiaudami sviestą ištrauktumėte iš šaldytuvo bent 15 minučių prieš jį tepdami ant šviežios duonos.

Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos
© DELFI / Modesta Meškė

Sviestas mūsų organizmui: kuo jis naudingas?

Pasak biomedicinos mokslų daktarės Sandrijos Čapkauskienės, sviestas – tai standūs valgomieji riebalai, gaminami iš grietinės arba grietinėlės. Pieno riebalų turi būti 80–90 procentų. Apie 11 proc. sočiųjų rūgščių sviesto sudėtyje sudaro trumposios grandinės riebalų rūgštys, iš kurių būdingiausia – sviesto rūgštis.

Sviesto riebalų rūgšties yra karvių, avių, ožkų ir galvijų piene. Butiratas, susidarantis iš sviesto rūgšties, mažina uždegiminius procesus virškinamajame trakte ir naudojamas gydant Krono ligą. Sviesto lydymosi temperatūra – 30 °C. Kuo riebalų lydymosi temperatūra artimesnė žmogaus kūno temperatūrai, tuo žmogaus organizmas juos lengviau įsisavina.

Sviesto maistinė sudėtis: apie 82 proc. riebalų, 0,5 proc. baltymų, 1–1,3 proc. angliavandenių, mineralinių medžiagų, vitaminų A, B1, B2, D, E, vitamino PP. Sviesto laikymo temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 3 °C. Esant tokiai temperatūrai, jis gali būti laikomas apie 30 parų. Jei temperatūra 6 °C, sviestą laikyti galima 20 parų.

Pramoniniu būdu gaminamame svieste yra net 82 % riebalų ir 15 % vandens. Naminis sviestas gerokai drėgnesnis – jame šis santykis siekia 65 % riebalų ir 30 % vandens. Likę 5 % dažniausiai yra kiti natūraliai susidarantys pieno produktai.

Sviestas sugenda, kai ima trūkinėti riebiųjų rūgščių grandinės ir susidaro sviesto rūgštis bei diacetilas. Naminis sviestas sugenda greičiau nei pirktinis, todėl jei ketinate pasigaminti sviesto, nusiteikite jį suvalgyti greitai.

„Lyginant su kitais riebalais sviestas nėra nei aiškiai geresnis, nei blogesnis, nes nėra jokio maisto produkto, kuris neturėtų rizikų, o vien privalumus. Kaip ir bet koks kitas maisto produktas – vartojamas saikingai sviestas naudingas, nesaikingai – žalingas. Dar viena „smulkmena”: sviestą žmonija vartoja ilgiau nei 2000 metų, tą naują nehidrintą margariną – nei dviejų dešimčių nebus“, – Delfi portalui buvo teigusi sveikos gyvensenos tyrinėtoja Guoda Azguridienė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(72 žmonės įvertino)
2.1944

Eksperimentas virtuvėje: išsiaiškino geriausią būdą, kaip tepti sviestą ant duonos (181)

Portalas Delfi tęsia kulinarinių išbandymų ciklą „ Eksperimentas virtuvėje “. Šį kartą...

Eksperimentas virtuvėje: išbandė skirtingai pažymėtus kiaušinius iš parduotuvės – vieną iš jų paragavus net supykino (199)

Kokius vištos kiaušinius rinktis? Kokie yra kokybiškiausi? Kokios jų skoninės ir fizikinės,...

Mama išvirė žemaitišką grybų sriubą: tokios skanios niekur kitur nerasite (111)

Iki šalnų dar pats tinkamiausias laikas pasimėgauti grybais . O ką dar įdomaus iš jų galima...

Trinta žirnių ir obuolių sriuba: soti ir kreminė (4)

Netikėta žirnių sriubos idėja. Tikiuosi jums irgi patiks taip, kaip patiko mano rato žmonėms....

Itin gardūs sumuštiniai su silke ir raugintais agurkais (18)

Silkę mūsų šeimoje mėgsta visi, tad šaldytuve jos turiu visada. O dabar atradau naujieną –...

Top naujienos

Naujos koalicijos darbus dėliojantys liberalai nori keisti vaiko pinigų skyrimą: ne visoms šeimoms jie reikalingi (1159)

Pasiūlymus būsimos koalicijos programai pateikusios Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė...

Į sukčių pinkles patekęs vyras prarado 37 tūkst. eurų: skundas Lietuvos bankui nepadėjo (98)

Vienam šalies gyventojui investuotojo karjera susiklostė itin nesėkmingai. 2018 metais jis...

Nesulaikomas Grigonis ir prabilęs Lekavičius ištempė „Žalgirį“ į pergalę Prancūzijoje (272)

Karjeros rungtynes Eurolygoje žaidęs Marius Grigonis bei jam lemiamu metu sėkmingai talkinęs Lukas...

Tarp kandidatų į Konferencijos dėl ES ateities vadovo postą – Dalia Grybauskaitė (142)

Buvusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė kartu su buvusiais Italijos ir Danijos lyderiais...

Baltarusija uždarė sieną su Lietuva ir kitomis kaimynėmis: nuo 16 val. nebeįleidžiamas lengvasis transportas Linkevičius: oficialios informacijos neturime; papildyta 18:47 (456)

Baltarusija ketvirtadienio popietę uždarė sieną su Lietuva , motyvuodama saugumo reikalavimais...

Apie netikėtus pokyčius pranešęs Lukašenka: situaciją reikės išspręsti, tu pats supranti pasirengęs pasiųsti kariuomenę (82)

Ketvirtadienį Aliaksandras Lukašenka netikėtai pakeitė vidaus reikalų ministrą – vietoje...

Helovinas atkeliauja į Lietuvą: įspūdingiausi „šiurpiausios“ nakties renginiai po atviru dangumi ir paslaptimis apgaubtos vietos (35)

Gausybė moliūgų, šiurpios kaukės ir saldainių kaulijimas vaikštant nuo durų prie durų....

Nuo sekmadienio – privaloma saviizoliacija iš Lietuvos vykstantiems į Jungtinę Karalystę (30)

Lietuva ir Kipras ketvirtadienio vakarą papildė Jungtinės Karalystės paveiktų valstybių...

Eugenija Grižibauskienė | D+ nariams

„Norfos“ įkūrėjas Dundulis apie pieštukų verslą, slapstymąsi nuo reketininkų ir sandėlininko darbą (1)

Taupus ir reiklus, kaip legendinis „Ikea“ įkūrėjas Ingvaras Kampradas, žemaitiškai...

Giedrius Petkevičius/Sausuolis | D+ nariams

Sukčiai SSRS: apsimetinėjo liaudies didvyriais, bėgo iš lagerių tarsi, būtų kasdienybė

Apie tai jums nebūtų parašiusi „Komjaunimo tiesa“, apie tai, tikriausiai nebuvo kalbama ir...

|Maža didelių žinių kaina