aA
Marinuotų agurkėlių pasirinkimas Lietuvos prekybos centruose – stulbinančiai gausus. Kokių tik nerastumėte – su garstyčiomis, su česnakais, su ąžuolo lapais, su vyšniomis, pjaustytų, nepjaustytų, traškių, didesnių ir mažesnių ir t.t. Tad šventėms išsirinkti agurkėlius kiekvienas galės pagal savo skonį. O mes atlikome tokį eksperimentą – iš skirtingų prekybos centrų nusipirkome šešių skirtingų rūšių marinuotus agurkus ir išbandėme aklu testu – kurie skaniausi ir traškiausi.
Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

Tačiau besirenkant agurkėlius įvairiose maisto prekių parduotuvėse Vilniuje, užkliuvo vienas ne visai maloniai nustebinęs faktas – kad ir kur ieškotum, lietuviškų agurkėlių nė su žiburiu rasti nepavyks.

Dalis parduotuvėje esančių marinuotų agurkų yra iš Turkijos, Lenkijos, Ukrainos ir net gi Indijos! Tiesa, ant kai kurių stiklainių etikečių užrašyta „Pagaminta Lietuvoje“ ar net pavaizduota Lietuvos trispalvė, tačiau tikroji agurkų kilmės šalis pažymėta kaip ES.

Tad jei jau ant etiketės su pasididžiavimu pažymėta, kad pagaminta Lietuvoje, po ženklu ES, tikėtina, slypi ne Lietuvos vardas. Belieka tik spėlioti, iš kur jie atkeliavę ir kodėl taip sunku atrasti tikrai lietuviškus agurkėlius, kur būtų nurodyta kilmės šalis – Lietuva.

Visų agurkų kainos maždaug vienodos, be to, skaičiuojama ne indelio kaina (kadangi visi stiklainiai skirtingos talpos), o grynosios agurkų masės kaina. Tad pagal kainą jų nelyginome.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

Aklo testo metu išrinkome skaniausią ir traškiausią agurkėlį. Testo dalyviai – moteris ir vyras, 32 metai.

Testo dalyviai skonines savybes vertino pasirinkę vieną iš trijų – skanus, vidutiniškas, neskanus. Traškumą – traškus, vidutinis, netraškus.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

Agurkas nr. 1

Pirmas dalyvis (moteris): labai traškus, bet jaučiasi tokia dirbtina rūgštis, vidutiniškai skanus.
Antras dalyvis (vyras): traškus, vidutinis, per saldus.

Agurkas nr. 2.

Pirmas dalyvis: labai traškus, bet skonis bjaurus, skonis primena ančiuvius, niekada nepirkčiau.
Antras dalyvis: neskanus, dirbtinis saldiklio skonis ir vaistų poskonis, traškus.

Agurkas nr. 3.

Pirmas dalyvis: saldus, atrodo, kad trūksta skonio, traškus.
Antras dalyvis: netraškus, švelnaus malonaus skonio, geras rūgšties balansas.

Agurkas nr. 4.

Pirmas dalyvis: vidutinio traškumo, vaistų skonio, neskanus.
Antras dalyvis: vidutiniškai traškus, specifinio vištienos prieskonių skonio, vidutiniško skonio.

Agurkas nr. 5.

Pirmas dalyvis: traškus, bet vandeningas, skanus.
Antras dalyvis: vidutinio traškumo, per rūgštus, tiesiog rūgštus marinuotas agurkėlis, vidutiniškai skanus.

Agurkas nr. 6.

Pirmas dalyvis: neskanus, kažkoks pašalinis skonis, atrodo lyg išmirkytas chemikaluose.
Antras dalyvis: vidutiniškai traškus, labai neskanus, sugadintas agurkėlis.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

Reziumavus aklo testo rezultatus paaiškėjo, kad skaniausi išrinkti lenkiški „Dworek“ ir „Kėdainių konservų“ su ąžuolo lapais. Labiausiai nemalonaus skonio agurkai pasirodė iš Ukrainos ir Indijos.

Agurkai ir jų gamintojai

1. „Rivona“, klasikiniai marinuoti agurkai, nepjaustyti, silpnai rūgštūs. Pagaminta Lietuvoje, agurkų kilmės šalis – ES.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

2. „Mamos konservai“, marinuoti agurkėliai, kilmės šalis – Ukraina.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

3. „Kėdainių konservai“, marinuoti agurkai su ąžuolo lapais, nepjaustyti, silpnai rūgštūs. Pagaminta Lietuvoje, agurkų kilmės šalis – ES.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

4. „Spilva“, „Klasika“ marinuoti agurkai. Kilmės šalis – Turkija.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

5. „Dworek“ marinuoti agurkai su česnakais. Pagaminta Lenkijoje, kilmės šalis – Lenkija.

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė

6. „Kėdainių konservai“, marinuoti agurkėliai, nepjaustyti, silpnai rūgštūs. Kilmės šalis – Indija.
(Kėdainių konservų produkcija du kartus pasirinkta, nes kitų gamintojų agurkų iš Indijos rasti nepavyko).

Marinuoti agurkai
Marinuoti agurkai
© DELFI / Modesta Meškė
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(116 žmonių įvertino)
2.7241

Eksperimentas virtuvėje. Jautienos steiką iškepė pagal restorano šefo receptą: vienas papildomas ingredientas išgelbėjo viską (66)

Pabandėme pagaminti jautienos kepsnį pagal dar vieną lietuvių šefo Mariaus Paplausko iš...

Eksperimentas virtuvėje. Pagamino žuvį pagal vieno geriausių šefo Lietuvoje receptą – skonis neišpasakytas (34)

Pabandėme paruošti žuvį pagal restorano „Gaspar's“ šefo Gasparo Fernandeso receptą,...

Eksperimentas virtuvėje. Išmėginkite šį Kauno restorano šefo patiekalą – per Kalėdas džiaugsis visa šeima (23)

Šį kartą „30 geriausių restoranų“ pasidalijo restorano „Nüman“ virtuvės šefo Adomo...

Eksperimentas virtuvėje: išrinko skaniausius marinuotus agurkus, tačiau užrašas ant pakuotės nemaloniai nustebino (116)

Marinuotų agurkėlių pasirinkimas Lietuvos prekybos centruose – stulbinančiai gausus. Kokių tik...

Eksperimentas virtuvėje. Pabandė pagaminti pagal garsaus šefo receptą ir suprato – nedarykite vienos klaidos (17)

Kaip jau tapo įprasta, „30 geriausių restoranų“ pasidalijo dar vienu restoraniniu patiekalu,...

Top naujienos

Įtampa iki paskutinės minutės: Bidenas keičia Trumpą, bet tuo trileris Vašingtone nesibaigia (3)

Taikus, iškilmingas ir simbolika bei tradicijomis apipintas valdžios perdavimas. Tokio proceso...

Donaldo Trumpo era baigiasi, inauguruojamas Joe Bidenas stebėkite tiesiogiai (254)

Po pirmojo mėginimo tapti prezidentu praėjus 34 metams, Joe Bidenas trečiadienį bus...

Paluckui liejasi skaudūs priekaištai iš partijos narių: mielas Gintautai, tau nepavyko papildyta 18:02  (50)

Po nesėkmingų Seimo rinkimų rezultatų į Tarybos posėdį susirinkę socialdemokratai atvirai...

Po COVID-19 ligos – akibrokštas bandant užsiregistruoti į polikliniką: seselė net nesileido į kalbas kokiais atvejais paslaugos turi būti teikiamos gyvai (33)

Nors COVID-19 pandemijos sąlygomis gyvename kone metus, o pasveikusiųjų skaičius Lietuvoje jau...

Kurortai svarsto apmokestinti įvažiavimą: keturratininkams Nidoje – 500 eurų, Anykščiuose – idėja apmokestinti visus (60)

Neringos valdžia ėmėsi tramdyti keturratininkus – jiems jau netrukus bus įvedama 500 eurų...

Gudelis – apie ataušusius Kairio santykius su rūbine, vadovybės klaidas ir kadrų stygių Lietuvoje (23)

Naujas lapas, kurį versti praėjusią vasarą ėmėsi Vilniaus „Rytas“, suplyšo tiesiog rankose....

Ūkininkai metėsi į elektroninę prekybą – kuriems tai naujas verslas, kurie tik ginasi nuo bado (5)

Praėjusiais metais per pirmąjį dėl prasidėjusios pandemijos paskelbtą karantiną į elektroninę...

Pasigrožėti pajūriu atvykę žmonės baudų sulaukė „iš pasalų“ – taip pasielgė ne policija (385)

Klaipėdos rajono gyventojai teoriškai pasivaikščioti prie Olando kepurės gali, tačiau vis tiek...