Norėjo kitokios uogienės

„Braškių uogienę turbūt pamename kaip skystą saldėsį su plaukiojančiomis uogomis. Kadangi aš pati šviežių braškių visai nevalgau, tik termiškai apdorotas, daug metų sukau galvą kaip pagaminti kitokios, intensyvesnio kvapo, vienodesnės tekstūros uogienės.

Pirmiausiai braškėms radau porą – rabarbarą. Ir nuo tada šiam duetui suteikiau Rabarbraškės pavadinimą. Antra, ką sumąsčiau – uogienę sublenderiuoti, taip rabarbarų tirštumu suteikiau visiškai neskystą tekstūrą, nereikėjo naudoti nei pektino, nei agar agaro. Trečias atradimas buvo kardamonas ir pipirai kvapų ir skonių intensyvinimui. Pipirai patiko ne visiems – tik tiems, kurie mėgsta aštresnius pojūčius, tad gamindama uogienę pipirų dedu tik į tą dalį uogienės, kurią valgysime patys. Patarimas – jei nežinote ar jums patiks pipirai uogienėje, galite įsiberti į jau išvirtą ir ragaujamą uogienę“, – pasakoja populiari maisto tinklaraštininkė.

Kadangi Rabarbraškės skonis ir tirštumas artimesnis padažo ar pagardo tekstūrai, R. Šniolienės šeima pabandė gardinti grilio kepsnį, žuvį: „Suderėjo tiesiog fantastiškai. Ką jau kalbėti apie ledus, pyragus, blynus ir desertus taurėse. Pasaka!“

Maisto tiklaraštininkė pasisakė ir apie oksalo rūgštį, kurios baiminantis rekomenduoja rabarbarus vartoti tik iki Joninių.

„Dauguma šaltinių teigia, kad termiškai apdorojant, oksalo rūgšties produktuose gerokai sumažėja, dėl to, pvz., yra plikomi špinatai ir rūgštynės. Yra teigiančių atvirkščiai. Tačiau aš visada vadovaujuosi saiko principu. Jei suvalgome vieną šaukštelį pagardo su liepos mėnesį virtais rabarbarais, oksalo rūgšties tikrai nepadauginsime. Kas kita, jei kasdien suvalgysime po indelį uogienės, tuomet bus per daug ir cukraus, ir oksalo, ir netgi braškių, kuriose, pasirodo, irgi yra oksalo rūgšties! O labiausiai neįtikėtina, kad jo yra net burokėliuose, kviečių sėlenose, riešutuose ir netgi… šokolade“, – apibendrina R. Šniolienė.

Maisto tinklaraštininkė rekomenduoja šios uogienės pasigaminti ne tik sau – ji gali tapti puikia Kalėdine ar netgi gimtadienio dovana.

Braškių ir rabarbarų uogienės receptas

Dažniausiai R. Šniolienė uogienę verda iš tokio kiekio produktų:

2 kg labai gerai sunokusių braškių

2 kg rabarbaro kotų (sveria be lapų)

2 kg rudojo cukraus

200 ml vandens

2 nubrauktų šaukštelių malto kardamono

1 nubraukto šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Iš tiek produktų pagamina 10-12 330 ml talpos tiklainių.

„Braškes nuplaunu, išpjaunu žiedkočius ir uogas sudedu į puodą, kuriame verdu uogienes. Kaičiu ugnį, supilu vandenį, lukteliu kol užverda, tuomet supilu vieną kilogramą cukraus, maišau, kol jis aptirpsta, kaitrą sumažinu iki minimaliausios ir puodą pridengiu dangčiu, ne sandariai, paliekant oro tarpą.

Uogas verdu apie 10 minučių, per šį blaiką nulupu ir stambiais griežinėliais supjaustau rabarbarus. Po dešimties minučių į puodą beriu kardamoną, pipirus, antrą cukraus kilogramą ir galiausiai rabarbarus. Vis pamaišant verdu apie 15 minučių, kartais užtenka ir trumpesnio virimo laiko, stebiu, kada pradeda tęžti rabarbarai, tai ir yra ženklas, kad viskas jau išvirė“, – dalijasi receptu.

Netikėtai gimęs receptas

R. Šniolienė pasakoja kartą pas draugę valgiusi lietinius blynus, aplietus šokolado kremu ir braškių uogiene, ir sumaniusi sujungti braškes ir šokoladą vienoje uogienėje. Rezultatas pavyko!

Tinklaraštininkė bandė virti su juoduoju, baltuoju šokoladu ir nutarė, kad uogien4s su baltuoju 6okoladu skonis jai patiko labiau. „Vis tik kiti ragavusieji beveik vienbalsiai skanesne išrinko uogienę su juodu šokoladu. Taigi, tenka gaminti kelis stiklainius sau ir daug stiklainių kitiems“, – šypsosi tinklaraštininkė.

Ir priduria, kad ši uogienė labiausiai tinka pyragų ar pyragėlių įdarams, ar labai saldžiai mėgstantiems smaližiams.

Braškių uogienės su juoduoju šokoladu receptas

1 kg braškių

500 g cukraus

1 plytelės juodojo šokolado

1 v. š. aguonų

Uogienei su baltuoju šokoladu reikės:

1 kg braškių

600 g cukraus

1 plytelės baltojo šokolado

„Braškes perplaunu, išimu žiedkočius, supjaustau nedideliais gabaliukais ir užpilu reikalingu kiekiu cukraus. Dažniausiai tai darau vakare, ryte cukrus jau būna susigėręs į susidariusias sultis.

Išplaunu ir iškaitinu stiklainius ir dangtelius.

Kaičiu puodą ir laukiu, kol turinys užvirs. Tuomet sudedu šokoladą (ir aguonas), suberiu

1 pakelį pektino

Nesustojant maišyti, verdu apie 3-4min. Uogienę pilstau į stiklainius, užsuku dangtelius ir dedu aukštyn kojom ant virtuvinio rankšluosčio. Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį.

Naudoju kaip košių, blynų ar ledų pagardą“, – R. Šniolienė dalijasi savo uogienės receptu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją