aA
Maisto tinklaraštininkė Renata Šniolienė vaikystėje tiek ragavo braškių uogienės, kad pati ilgai nenorėjo jos virti. Tačiau virtuvėje eksperimentuoti mėgstanti puslapio „Kūmutės virtuvė" kūrėja netikėtai pati sau rado kelis netradicinės braškių uogienės receptus, kurių viena dėl savo turtingo skonio tapo šeimos mėgstamiausia.
Virtuvėje eksperimentus mėgstanti maisto tinklaraštininkė Renata atrado tobulos braškių uogienės receptą: dabar ji – mūsų Nr. 1
© Asm. albumas

Norėjo kitokios uogienės

„Braškių uogienę turbūt pamename kaip skystą saldėsį su plaukiojančiomis uogomis. Kadangi aš pati šviežių braškių visai nevalgau, tik termiškai apdorotas, daug metų sukau galvą kaip pagaminti kitokios, intensyvesnio kvapo, vienodesnės tekstūros uogienės.

Pirmiausiai braškėms radau porą – rabarbarą. Ir nuo tada šiam duetui suteikiau Rabarbraškės pavadinimą. Antra, ką sumąsčiau – uogienę sublenderiuoti, taip rabarbarų tirštumu suteikiau visiškai neskystą tekstūrą, nereikėjo naudoti nei pektino, nei agar agaro. Trečias atradimas buvo kardamonas ir pipirai kvapų ir skonių intensyvinimui. Pipirai patiko ne visiems – tik tiems, kurie mėgsta aštresnius pojūčius, tad gamindama uogienę pipirų dedu tik į tą dalį uogienės, kurią valgysime patys. Patarimas – jei nežinote ar jums patiks pipirai uogienėje, galite įsiberti į jau išvirtą ir ragaujamą uogienę“, – pasakoja populiari maisto tinklaraštininkė.

Kadangi Rabarbraškės skonis ir tirštumas artimesnis padažo ar pagardo tekstūrai, R. Šniolienės šeima pabandė gardinti grilio kepsnį, žuvį: „Suderėjo tiesiog fantastiškai. Ką jau kalbėti apie ledus, pyragus, blynus ir desertus taurėse. Pasaka!“

Maisto tiklaraštininkė pasisakė ir apie oksalo rūgštį, kurios baiminantis rekomenduoja rabarbarus vartoti tik iki Joninių.

„Dauguma šaltinių teigia, kad termiškai apdorojant, oksalo rūgšties produktuose gerokai sumažėja, dėl to, pvz., yra plikomi špinatai ir rūgštynės. Yra teigiančių atvirkščiai. Tačiau aš visada vadovaujuosi saiko principu. Jei suvalgome vieną šaukštelį pagardo su liepos mėnesį virtais rabarbarais, oksalo rūgšties tikrai nepadauginsime. Kas kita, jei kasdien suvalgysime po indelį uogienės, tuomet bus per daug ir cukraus, ir oksalo, ir netgi braškių, kuriose, pasirodo, irgi yra oksalo rūgšties! O labiausiai neįtikėtina, kad jo yra net burokėliuose, kviečių sėlenose, riešutuose ir netgi… šokolade“, – apibendrina R. Šniolienė.

Maisto tinklaraštininkė rekomenduoja šios uogienės pasigaminti ne tik sau – ji gali tapti puikia Kalėdine ar netgi gimtadienio dovana.

Braškių ir rabarbarų uogienės receptas

Virtuvėje eksperimentus mėgstanti maisto tinklaraštininkė Renata atrado tobulos braškių uogienės receptą: dabar ji – mūsų Nr. 1
© Asm. albumas


Dažniausiai R. Šniolienė uogienę verda iš tokio kiekio produktų:

2 kg labai gerai sunokusių braškių

2 kg rabarbaro kotų (sveria be lapų)

2 kg rudojo cukraus

200 ml vandens

2 nubrauktų šaukštelių malto kardamono

1 nubraukto šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

Iš tiek produktų pagamina 10-12 330 ml talpos tiklainių.

„Braškes nuplaunu, išpjaunu žiedkočius ir uogas sudedu į puodą, kuriame verdu uogienes. Kaičiu ugnį, supilu vandenį, lukteliu kol užverda, tuomet supilu vieną kilogramą cukraus, maišau, kol jis aptirpsta, kaitrą sumažinu iki minimaliausios ir puodą pridengiu dangčiu, ne sandariai, paliekant oro tarpą.

Uogas verdu apie 10 minučių, per šį blaiką nulupu ir stambiais griežinėliais supjaustau rabarbarus. Po dešimties minučių į puodą beriu kardamoną, pipirus, antrą cukraus kilogramą ir galiausiai rabarbarus. Vis pamaišant verdu apie 15 minučių, kartais užtenka ir trumpesnio virimo laiko, stebiu, kada pradeda tęžti rabarbarai, tai ir yra ženklas, kad viskas jau išvirė“, – dalijasi receptu.

Netikėtai gimęs receptas

R. Šniolienė pasakoja kartą pas draugę valgiusi lietinius blynus, aplietus šokolado kremu ir braškių uogiene, ir sumaniusi sujungti braškes ir šokoladą vienoje uogienėje. Rezultatas pavyko!

Tinklaraštininkė bandė virti su juoduoju, baltuoju šokoladu ir nutarė, kad uogien4s su baltuoju 6okoladu skonis jai patiko labiau. „Vis tik kiti ragavusieji beveik vienbalsiai skanesne išrinko uogienę su juodu šokoladu. Taigi, tenka gaminti kelis stiklainius sau ir daug stiklainių kitiems“, – šypsosi tinklaraštininkė.

Ir priduria, kad ši uogienė labiausiai tinka pyragų ar pyragėlių įdarams, ar labai saldžiai mėgstantiems smaližiams.

Braškių uogienės su juoduoju šokoladu receptas

Virtuvėje eksperimentus mėgstanti maisto tinklaraštininkė Renata atrado tobulos braškių uogienės receptą: dabar ji – mūsų Nr. 1
© Asm. albumas


1 kg braškių

500 g cukraus

1 plytelės juodojo šokolado

1 v. š. aguonų

Uogienei su baltuoju šokoladu reikės:

1 kg braškių

600 g cukraus

1 plytelės baltojo šokolado

„Braškes perplaunu, išimu žiedkočius, supjaustau nedideliais gabaliukais ir užpilu reikalingu kiekiu cukraus. Dažniausiai tai darau vakare, ryte cukrus jau būna susigėręs į susidariusias sultis.

Išplaunu ir iškaitinu stiklainius ir dangtelius.

Kaičiu puodą ir laukiu, kol turinys užvirs. Tuomet sudedu šokoladą (ir aguonas), suberiu

1 pakelį pektino

Nesustojant maišyti, verdu apie 3-4min. Uogienę pilstau į stiklainius, užsuku dangtelius ir dedu aukštyn kojom ant virtuvinio rankšluosčio. Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį.

Naudoju kaip košių, blynų ar ledų pagardą“, – R. Šniolienė dalijasi savo uogienės receptu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(11 žmonių įvertino)
3.4545

Tai ne kasdien išvysi – pedagogė Kristina maistą patiekia taip išradingai, kad net atima žadą: kaip tai galima valgyti! + serbentų uogienės receptas

Viename socialiniame tinkle, kur dalinamasi patiekalų idėjomis, nuotraukomis ir receptais,...

Kaunietė pasidalijo unikaliu būdu, kaip sveikai ir be jokios chemijos raugti agurkus – net po metų jie bus traškūs ir gaivūs (5)

Unikalu tai, kas paprasta. Ir kad tai, apsukus laiko ratą, atėjo iš mūsų senelių ir prosenelių....

Maisto tinklaraštininkė Roma pasidalijo ypatingo deserto receptu: nebuvo nė vieno, kuris jo atsisakytų

Kartais naujo ir netikėtai gardaus patiekalo idėja kyla tiesiog po savaitgalį gamtoje praleistų...

Ledams iš pieno atsiranda rimti konkurentai: namuose pasigaminti paprasta kaip du kart du

Iš karvių pieno pagaminti ledai daugelį metų buvo tituluojami vieninteliu, tikruoju vasaros...

Top naujienos

Delfi Plius Lauryna Vireliūnaitė

Rusijos šantažas atsisuko prieš ją pačią? Įvardijo priežastį, kodėl Latvijai vėl tiekiamos dujos (4)

Rusijai netikėtai atnaujinus dujų tiekimą Latvijai , svarstoma, kad taip elgtis rusus gali versti...

Profesorius Laurinaitis – apie darbą: kurių profesijų darbuotojai labiau linkę turėti psichinių susirgimų

Sunku patikėti, bet kai kurie skaičiavimai rodo, jog darbe praleidžiame net 50 metų. Sėkmė darbe...

Iš kapinių parvažiavo su dvoku

Sovietinis paveldas Panevėžio kapinėse – iš tolo dvokiantys tualetai su skylėmis grindyse...

Karas Ukrainoje. Zelenskis kreipėsi į rusus visame pasaulyje žuvo vienas geriausių Ukrainos karo lakūnų

Kasdienio video pranešimo metu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kreipėsi į rusus...

Žodžiais nenusakoma narkotikų gausa „Karklės“ festivalyje: kinologų šuo nespėjo gaudyti įtariamuosius (11)

Policija informavo, kad „ Karklės “ festivalyje vėl buvo aptikta narkotikų . Per tris...

Kęstutis Girnius. Landsbergio vaidmens nepripažinimas – istorijos klastojimas (1)

Mėnesio pradžioje bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa paskelbė, kad šeši iš dešimties...

Šuolis parašiutu Radvilei buvo lemtingas – rado savo karjeros kelią ir tikina: netiesa, kad tai skirta kone išrinktiesiems

Keliauti ir pažinti pasaulį nuo mažų dienų buvo vienas įdomiausių Radvilės Tručionytės...

Delfi Pliusparengė Nerijus Povilaitis

Rusijos karių artimųjų skundai pribloškia: armijoje šauktinių laukia nesuvokiamas košmaras (14)

Situacija karą Ukrainoje pradėjusios Rusijos kariuomenėje – apgailėtina. Šauktiniai apgaule...

Atliko neįprastą eksperimentą su vilko smegenimis: tokių išvadų mokslininkai nesitikėjo

Vilkai yra nepaprastai įdomūs gyvūnai. Mokslininkai sako, kad lygindami jų ir šunų miego...

Gyventojai skaičiuoja skirtumus tarp „biržinės“ ir garantinio tiekimo kainos: sako, kad pasirinkę tiekėją pralošė tiekėjai: nelogiška (11)

Dalis elektros vartotojų, pasirinkusių su biržos kaina susietą nepriklausomo tiekėjo planą,...