aA
Iki Kalėdų likus kiek daugiau nei mėnesiui vis dažniau sukame galvas, kuo šįmet nustebinsime artimuosius, todėl dabar – pats metas ne tik galvoti apie šventinį meniu, bet ir iš anksto pabandyti receptus.
Kepta antis
Kepta antis
© Organizatorių nuotrauka

Kalėdos be anties – ne Kalėdos

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad orkaitėje kepta antis – vienas tų patiekalų, be kurio neįsivaizduojamos Kalėdos, rašoma pranešime spaudai.

Žąsis arba antis yra tradicinis Kalėdų patiekalas Jungtinėje Karalystėje ir dalyje Europos. Namuose kepta antis Kalėdų dieną mėgstama ir daugelyje Lietuvos šeimų. Antiena – ganėtinai ryškaus skonio mėsa. Dažniausiai ji marinuojama itin paprastai – iš vakaro antis įtrinama su česnako, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos, pipirų mišiniu ir tuomet kepama orkaitėje. Visgi, nors šis anties paruošimo būdas tradiciškiausias, prie jo prisirišti tikrai nebūtina“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, antis itin dera su obuoliais, kriaušėmis, džiovintais vaisiais ir citrusais, tokiais kaip apelsinai ar klementinai. Tačiau V. Juodkazienė sako, kad antis galima įdaryti ne tik vaisiais ar daržovėmis, bet ir duonos gabalėliais, ryžiais, netgi kaštainiais.

Kepta antis
Kepta antis
© Shutterstock

Kepta antis dažniausiai patiekiama su bruknių ar spanguolių padažu. Tai – gana riebus paukštis, todėl jos riebaluose kepamos bulvės arba kitos mėgstamos, dažniausiai šakninės daržovės, kurios šalia pagrindinio patiekalo patiekiamos kaip garnyras. Vis dėlto, norint per šventes patiekti pačią skaniausią antį, galvoti apie jos receptus V. Juodkazienė pataria jau dabar. Ekspertė siūlo virtuvėje iš anksto pasidaryti kalėdinio stalo pažibos – anties paruošimo repeticiją ir dalijasi net trimis anties pagaminimo būdais.

Duonos gabalėliais įdaryta antis su apelsinų padažu. Maisto ekspertė pasakoja, kad prieš kepant paukštį svarbiausia yra jį įtrinti pipirais, druska. Tuomet iki dviejų parų palikti šaldytuve. Išėmus antį iš šaldytuvo reikėtų nuvalyti druską popieriniu rankšluosčiu. Galiausiai į anties vidų prikimšti baltos duonos gabalėlių, svogūnų, grybų, obuolių skiltelių ir razinų. Dar vienas ekspertės patarimas – prieš kepant ant anties odos peiliu ar žirklėmis padaryti nedidelius įpjovimus, kad anties riebalai galėtų paprasčiau nutekėti. Orkaitę reikėtų įkaitinti iki 160 laipsnių ir antį kepti apie 3 valandas (priklausomai nuo paukščio dydžio).

Antį geriausiai kepti skardoje, kad joje liktų visi nuvarvėję riebalai. Be to, kepimo metu reikėtų nepamiršti anties pašlakstyti riebalais, taip paukštis liks sultingas. Pabaigoje orkaitės kaitrą galima padidinti iki 220 laipsnių ir 15 minučių leisti ančiai paskrusti. Prieš patiekiant keptą antį vertėtų papuošti šviežiomis petražolėmis, apelsinų griežinėliais ir vynuoginiais pomidorais. Be to, prie taip paruoštos anties maisto ekspertė siūlo pasigaminti ir nepaprasto skonio padažą. Apelsinų džemą reikėtų sumaišyti su sojų padažu, iškepusios anties riebalais, šlakeliu citrinos sulčių ir žiupsneliu tarkuotos apelsino žievelės. Tuomet juo apšlakstyti paruoštą antį.

Kepta antis
Kepta antis
© Shutterstock nuotr.

Obuoliais ir kriaušėmis įdaryta antis su keptomis daržovėmis. Kaip ir pirmajame recepte, pirmiausiai antį reikėtų įtrinti druska ir pipirais bei palikti šaldytuve. Ištraukus iš šaldytuvo antį ekspertė pataria prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, tuomet įpjauti anties odą. Galiausiai antį reikėtų įdaryti kubeliais pjaustytomis kriaušėmis, obuoliais bei smulkiai supjaustytais svogūnais ir apie 3 val. kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Norintiems šalia anties patiekti gardų garnyrą, ekspertė pataria į nuo anties nuvarvėjusius riebalus sudėti bulves, morkas, svogūnus, moliūgus, pastarnokus ar kitas mėgstamas daržoves, viską paprieskoniuoti ir apie 20 min. pakepti iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Imbierinė antis su citrusais. Pirmiausiai antį rekomenduojama įtrinti druska, pipirais ir palikti šaldytuve. Tiesa, šįkart anties patariama šaldytuve per ilgai nelaikyti, mat ją dar reikės marinuoti. Tuomet prieskonius nuvalyti popieriniu rankšluosčiu, įpjauti anties odą. Iš smulkinto imbiero, česnako, medaus ir sojos padažo pasigaminkite marinatą. Juo ištrinkite visą antį ir dar pamarinuokite per naktį. Tuomet į anties vidų pridėkite susmulkintų svogūnų, apelsinų, citrinų, kriaušių ir, jeigu mėgstate – džiovintų slyvų. Taip paruoštą antį ekspertė pataria kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 3 val. ir patiekti su gaiviomis salotomis arba anties riebaluose keptomis bulvėmis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
3.4615

Kalėdos be anties – ne Kalėdos: maisto ekspertė pasidalino trimis idėjomis, kaip ją gardžiai paruošti (18)

Iki Kalėdų likus kiek daugiau nei mėnesiui vis dažniau sukame galvas, kuo šįmet nustebinsime...

Kinė pragyvenimui užsidirba kurdama miniatiūrines realių patiekalų versijas (48)

2020 metais maisto miniatiūras pradėjusi kurti Pan Baoxin – viena iš Kinijos menininkių,...

Neįprastos varžybos: ar suvalgytum aitriausią pasaulyje pipirą? (12)

Trečius metus „aštriagalvių“ bendruomenę buriantys entuziastai vėl kviečia sudalyvauti...

Brangiausios gruzdintos bulvytės, apibarstytos 23 karatų valgomojo aukso dulkėmis (16)

Šios gruzdintos bulvytės yra gardžios, kvepia prabangiais trumais ir yra brangiausios pasaulyje,...

Maisto produktuose esantį cukraus kiekį šiaulietė skaičiuoja kubeliais: šios nuotraukos šokiruoja kiekvieną (36)

Prieš dvejus metus Agnė nusprendė pasidomėti perkamų maisto produktų maistine verte. Moterį...

Top naujienos

„Mes turime dar daug šaudmenų“: Bidenas dėl Putino svarsto net drastišką priemonę (138)

JAV prezidentas Joe Bidenas žada pasinaudoti antradienį numatytu vaizdo pokalbiu su Rusijos...

Kaukę užsidėti atsisakęs vyras Maskvoje nušovė du žmones, dar 3 sužeidė papildyta (10)

Viename Maskvos valstybinių paslaugų centre ginkluotas vyras antradienį nušovė du žmones ir dar...

Ministerija teigia, kad medikų algos kilo bemaž dukart ir žada, kad toliau kils, bet priedai mokami vangiai (9)

Portalas „Delfi“ neseniai rašė, kad, vykdant Vyriausybės ir Sveikatos apsaugos ministerijos...

Pramonininkai: Lietuva grįžo į Kinijos muitinės sistemas, bet nežinia, ar ilgam (69)

Lietuvos įmonės antradienį sugrąžintos į Kinijos muitinės sistemas, tačiau neaišku, ar...

Energetikos ekspertė Agnia Grigas apie Ukrainos ateitį: galiausiai žaidimas tampa „viskas arba nieko“ (32)

Ukraina turi mažai šansų išsilaikyti kaip viena pagrindinių dujų tranzito tarp Rusijos ir...

Laisvės TV tyrimas. Slaptame įraše – Šiaulių gydytojos priešmirtinis liudijimas: savižudybė dirbti Lietuvoje (61)

Nusižudžiusi Šiaulių gydytoja Laura Šilinskytė jautėsi persekiojama ligoninės vadovų, todėl...

D+The Economist

Kokį poveikį pasaulio ekonomikai padarys omikron atmaina?

Praėjus šiek tiek daugiau nei metams po pirmųjų sėkmingų vakcinos nuo COVID-19 klinikinių...

Lietuvos rinktinė žingtelėjo į priekį FIBA reitinge (5)

Po pirmojo pasaulio čempionato atrankos varžybų „lango“ atnaujintame Tarptautinės krepšinio...

Įvertino vairuotojų vaistinėlėse nuo sausio privalomą naujovę: galės turniketus įdėti mirusiajam į kišenę (369)

Dar šių metų pradžioje priimta naujovė, kad automobilių vaistinėlės bus papildytos keliomis...

Paaiškėjo nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos dalyviai: į sceną grįžta Zasimauskaitė, Matačiūnaitė, Lolita Zero (47)

Dėl galimybės atstovauti Lietuvai 2022 m. tarptautiniame dainų konkurse „ Eurovizija “, šį...