Traškučiai iš dilgėlių

Atsimena aptikusi vieno žolininko pasakojimą apie dilgėlių traškučius ir nutarė jų pasigaminti. Juolab, kad tėvų sodyboje to gėrio netrūko ir šeimininkai nuolat vargdavo stengdamiesi jas išnaikinti.

„Ir tie dilgėlių traškučiai buvo fantastiškai skanūs. Tai yra svieste pakeptos dilgėlės, kurias dedi ant sviestu pateptos duonos ir valgai – išties labai skanu“, – Delfi TV laidų vedėja paaiškina, kad gaminant traškučius dilgėlių nuplikyti nereikia – kepimo metu aštrumas ir kandumas dingsta.

Nuo sėkmingo pirmojo karto D. Žeimytė-Bilienė ėmė labiau domėtis, kokias gėrybes galima gauti tiesiai iš gamtos ir kuo tai naudinga organizmui.
Dilgėlių sriuba

Šiandien iš nuplikytų dilgėlių moteris verda sriubą, o kad turėtų ir žiemą, užšaldo.

Kiaulpienes valgo ir sūnus

Paskui atėjo eilė kiaulpienėms. „Ir pirmas dalykas, ką iš jų padariau, – išviriau pienių medaus. Už miesto radau toliau nuo kelio esančią pievą ir prisiskyniau net du maišus kiaulpienių žiedų. Tiesą sakant, privargau, kol žiedelius nulupau – rankos buvo juodos, tačiau galiausiai išviriau 1,5 l medaus. Jis tikrai buvo labai skanus ir kvepėjo nektaru“, – atsimena Žeimytė-Bilienė.

Na o šiemet Daiva pirmąsyk nutarė pasigaminti pienių „makaronų“.

„Kiaulpienių stiebelius nuploviau, sudėjau į indą ir užpyliau medumi bei citrinos sultimis. Galima užpilti kokia nors natūralia rūgštimi arba, kaip rašė viename recepte, tinka ir raugintų kopūstų sunka. Taip paruoštus kiaulpienių „makaronus“ reikia palaikyti bent valandą, kad „ištrauktų“ kartumą. Aš laikiau per naktį, tačiau jie vis tiek buvo šiek tiek kartūs, taigi, kitąkart medaus ir rūgšties pilsiu daugiau“, – eksperimentu dalijasi laidų vedėja.

Tačiau net ir su šiokia tokia kartumo doze traškūs kiaulpienių „makaronai“ patiko tiek Daivai, tiek jos vyrui Mindaugui Biliui.

„Na o kiaulpienių žiedus valgau vienus, juos mėgsta ir mano vaikas – nusiskiname pievoje ir sukramtome. Tačiau svarbu jų nepadauginti – bet kokias gamtos gėrybes reikia valgyti saikingai. Tarkime, kiaulpienių žiedų per dieną galima suvalgyti 5-7“, – sako laidų vedėja.

Iš kiaulpienių žiedų Daiva taip pat ruošia arbatą, užpildama juos karštu vandeniu – sako, toks gėrimas gerina kraują. Norėdama tokios arbatos pasigaminti ir žiemą, Daiva kiaulpienės žiedų visada užšaldo.

Tik D. Žeimytė-Bilienė pabrėžia, kad prieš vartojant dilgėles, kiaulpienes ar kitas gamtos gėrybes visada būtina pasidomėti, kam tai tinka, o kam – nerekomenduotina. Tarkime, dilgėlės kraują skystina, tad irgi tiks ne visiems.

Iš ąžuolo žievės – arbata

Sveikatai gerinti kažkada Daiva išbandė ir pačios ruoštą ąžuolo žievės arbatą, tinkamą gerti virškinimo sistemos darbui palaikyti. Taip pat gamino beržų pumpurų ir šakelių nuovirą, kurį pirtininkas rekomendavo naudoti odos priežiūrai.

Moteris neslepia: jai visada patinka eksperimentai virtuvėje ir ypač tada, kai augalų galima užsiauginti patiems. Todėl daržą, šiltnamį turinti žurnalistė mėgsta auginti morkas, kopūstus, cukinijas, žirnius, moliūgus, kitas daržoves.

„Man patinka daržininkystė, sodininkystė, gėlininkystė – ši veikla teikia ramybę. Ir man visada maga užsiauginti kažką naujo – pirkdama sėklas vis dairausi retesnių, įdomesnių augalų. Šiemet jau prisipirkau įvairių dar neaugintų žolelių – bus arbatoms. O kai pernai paragavau kaimyno atnešto lietuviško arbūzo – jis buvo fantastiško skonio, – nutariau, kad šiemet auginsiu ir aš“, – sako moteris.
Planų, ką auginti, D. Žeimytė-Bilienė turi ir daugiau. Daivos sūnaus krikšto mama etiopė pavaišino kava, kuri Etiopijoje geriama, pagardinta sviestu su vietinėmis prieskoninėmis žolelėmis. Daivai šis gėrimas labai patiko, tad ateities planuose – užsiauginti tų prieskoninių žolelių ir pačiai ruošti sviestą kavai.
Sūnaus krikšto mama Eskedar Maštavičienė „supažindino“ Daivą su etiopiška kava
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)