Mariaus Paplausko jautienos kepsnio su sezoninėmis daržovėmis receptas:

Jautienos kepsnys su daržovėmis

Jautienos steikas (vienai porcijai):

200 g antrekoto, nugarinės ar išpjovos
100 ml alyvuogių aliejaus
20 g druskos
5 g pipirų
10 g česnakų
50 g sviesto
prieskoninių žolelių – rozmarino, čiobrelių

Garnyras (vienai porcijai):

100 g jaunų bulvyčių
80 g smidrų
60 g jaunų ropių ar kitų jaunų daržovių
5 g Frize salota, papuošimui
2 g mikro žalumynai

Pradžioje išsirenkame norimą mėsą. Jeigu yra galimybė, patarčiau visada rinktis sauso brandinimo. Sausai brandinta jautiena yra žymiai išraiškingesnė, minkštesnė ir turi daugiau skonio.

Mėsos dalį rinkitės pagal savo skonį, bet niekada neapsiriksite pasirinkę išpjovą. Ji itin minkšta, liesa ir jeigu neperkepta – sultinga. Kas mėgsta riebesnę, rinkitės antrekotą ar nugarinę. Jautienos riebalai turi ypač daug skonio, tad niekada nerekomenduoju jų nupjauti. Vienai porcijai 200 gr mėsos tikrai pakaks.

Steikui puikiai tinka jaunos daržovės, kadangi jos yra švelnaus skonio, neužgožia mėsos skonio. Mes naudosime jaunas bulvytes, kurias pradžioje apverdame sūdytame vandenyje (apie 14 min.), smidrus, kurių kotelius nulaužiame (jų baltesnė dalis yra nevalgoma), taip pat jaunas ropes. Jei jų neturite, puikiai tiks kita jauna daržovė – morka ar kukurūzas.

Pradžioje įkaitiname keptuvę, pilame alyvuogių aliejaus ir dedame steiką, neverčiame kol neapskrus iki gražios rudos spalvos. Apskrudinus vieną pusę, apverčiame ir dedame česnako skilteles, rozmariną, čiobrelį ir šaukštą sviesto, sumažiname kaitrą ir šaukšto pagalba „maudome” steiką svieste. Kepdami vidutinio kepimo kepsnį, užtruksite apie 4-5 min. Iškepus steiką, padedame jį į šoną, kad mėsa pailsėtų apie 3 min., o kol ilsisi iškepame daržoves. Įkaitiname keptuvę, pilame alyvuogių aliejaus ir sudedame daržoves. Pakepiname vos kelias minutes, nes mūsų tikslas – jas tik švelniai pakepti, kad išliktų traškios.

Prieš dedant i lėkštę, steiką ir daržoves pagardiname druska ir pipirais, nusausiname su maistiniu popieriumi. Kad lėkštė gražiai atrodytų, siūlau mėsą dėti pirmiausiai, o garnyrą ant jos, ir galiausiai – papuošiame mikro daigais ar liofelizuotomis gėlėmis.

Jautienos kepsnys su daržovėmis

Atlikome viską taip, kaip nurodyta recepte, tačiau apsilankymo parduotuvėje metu, neradome jaunų ropių, vietoj jų naudojome brokolius.

Jautienos kepsnys su daržovėmis

Rinkomės 30 dienų brandintą jautieną. Jautienos kepsnį pagardinome 12 valandų gamintu redukuoto sultinio padažu iš jautienos kaulų, morkų, salierų ir svogūnų. Ir ačiū jam, nes be šio padažo viena pati mėsa buvo sunkia kramtoma, nors jos kilogramas kainavo 27 eurus. Šis jautienos padažas suteikė patiekalui umami efektą.

Jautienos kepsnys su daržovėmis

Negaliu pasakyti, kad kepsnio skonis buvo fantastiškas, gal nesu didelė steikų gerbėja, visgi jautiena man skanesnė troškinių pavidalu.

Jautienos kepsnys su daržovėmis

Esu įsitikinusi, kad patiekalo skonis priklauso nuo pasirinktos mėsos kokybės. Šį kartą ji mus nuvylė.

Jautienos kepsnys su daržovėmis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)