aA
Pabandėme pagaminti jautienos kepsnį pagal dar vieną lietuvių šefo Mariaus Paplausko iš restorano „Dia“ receptą, kuriuo pasidalijo „30 geriausių restoranų Lietuvoje“.
Jautienos kepsnys su daržovėmis
Jautienos kepsnys su daržovėmis
© DELFI / Modesta Meškė

Mariaus Paplausko jautienos kepsnio su sezoninėmis daržovėmis receptas:

Jautienos kepsnys su daržovėmis
Jautienos kepsnys su daržovėmis
© Roberto Daskevičiaus nuotr.


Jautienos steikas (vienai porcijai):

200 g antrekoto, nugarinės ar išpjovos
100 ml alyvuogių aliejaus
20 g druskos
5 g pipirų
10 g česnakų
50 g sviesto
prieskoninių žolelių – rozmarino, čiobrelių

Garnyras (vienai porcijai):

100 g jaunų bulvyčių
80 g smidrų
60 g jaunų ropių ar kitų jaunų daržovių
5 g Frize salota, papuošimui
2 g mikro žalumynai

Pradžioje išsirenkame norimą mėsą. Jeigu yra galimybė, patarčiau visada rinktis sauso brandinimo. Sausai brandinta jautiena yra žymiai išraiškingesnė, minkštesnė ir turi daugiau skonio.

Mėsos dalį rinkitės pagal savo skonį, bet niekada neapsiriksite pasirinkę išpjovą. Ji itin minkšta, liesa ir jeigu neperkepta – sultinga. Kas mėgsta riebesnę, rinkitės antrekotą ar nugarinę. Jautienos riebalai turi ypač daug skonio, tad niekada nerekomenduoju jų nupjauti. Vienai porcijai 200 gr mėsos tikrai pakaks.

Steikui puikiai tinka jaunos daržovės, kadangi jos yra švelnaus skonio, neužgožia mėsos skonio. Mes naudosime jaunas bulvytes, kurias pradžioje apverdame sūdytame vandenyje (apie 14 min.), smidrus, kurių kotelius nulaužiame (jų baltesnė dalis yra nevalgoma), taip pat jaunas ropes. Jei jų neturite, puikiai tiks kita jauna daržovė – morka ar kukurūzas.

Pradžioje įkaitiname keptuvę, pilame alyvuogių aliejaus ir dedame steiką, neverčiame kol neapskrus iki gražios rudos spalvos. Apskrudinus vieną pusę, apverčiame ir dedame česnako skilteles, rozmariną, čiobrelį ir šaukštą sviesto, sumažiname kaitrą ir šaukšto pagalba „maudome” steiką svieste. Kepdami vidutinio kepimo kepsnį, užtruksite apie 4-5 min. Iškepus steiką, padedame jį į šoną, kad mėsa pailsėtų apie 3 min., o kol ilsisi iškepame daržoves. Įkaitiname keptuvę, pilame alyvuogių aliejaus ir sudedame daržoves. Pakepiname vos kelias minutes, nes mūsų tikslas – jas tik švelniai pakepti, kad išliktų traškios.

Prieš dedant i lėkštę, steiką ir daržoves pagardiname druska ir pipirais, nusausiname su maistiniu popieriumi. Kad lėkštė gražiai atrodytų, siūlau mėsą dėti pirmiausiai, o garnyrą ant jos, ir galiausiai – papuošiame mikro daigais ar liofelizuotomis gėlėmis.

Jautienos kepsnys su daržovėmis
Jautienos kepsnys su daržovėmis
© DELFI / Modesta Meškė


Atlikome viską taip, kaip nurodyta recepte, tačiau apsilankymo parduotuvėje metu, neradome jaunų ropių, vietoj jų naudojome brokolius.

Jautienos kepsnys su daržovėmis
Jautienos kepsnys su daržovėmis
© DELFI / Modesta Meškė

Rinkomės 30 dienų brandintą jautieną. Jautienos kepsnį pagardinome 12 valandų gamintu redukuoto sultinio padažu iš jautienos kaulų, morkų, salierų ir svogūnų. Ir ačiū jam, nes be šio padažo viena pati mėsa buvo sunkia kramtoma, nors jos kilogramas kainavo 27 eurus. Šis jautienos padažas suteikė patiekalui umami efektą.

Jautienos kepsnys su daržovėmis
Jautienos kepsnys su daržovėmis
© DELFI / Modesta Meškė

Negaliu pasakyti, kad kepsnio skonis buvo fantastiškas, gal nesu didelė steikų gerbėja, visgi jautiena man skanesnė troškinių pavidalu.

Jautienos kepsnys su daržovėmis
Jautienos kepsnys su daržovėmis
© DELFI / Modesta Meškė

Esu įsitikinusi, kad patiekalo skonis priklauso nuo pasirinktos mėsos kokybės. Šį kartą ji mus nuvylė.

Jautienos kepsnys su daržovėmis
Jautienos kepsnys su daržovėmis
© DELFI / Modesta Meškė

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(34 žmonės įvertino)
2.4118

Paragavo bananų iš skirtingų prekybos centrų ir išrinko skaniausius (27)

Bananas – vienas populiariausių ir seniausių vaisių, be kurių neapsieina daugelio lietuvių...

Eksperimentas virtuvėje: išbandė tirpias kavas iš skirtingų prekybos centrų ir išrinko, kuri skaniausia (205)

Nutarėme išmėginti tirpias kavas iš skirtingų prekybos centrų ir išrinkome, kurios skaniausios,...

Aklas eksperimentas virtuvėje. Išbandė skirtingus šprotus ir išrinko skaniausius (141)

Šį kartą Delfi Maistas pabandė išsiaiškinti, kokie šprotai skaniausi. Parduotuvėje...

Eksperimentas virtuvėje. Jautienos steiką iškepė pagal restorano šefo receptą: vienas papildomas ingredientas išgelbėjo viską (74)

Pabandėme pagaminti jautienos kepsnį pagal dar vieną lietuvių šefo Mariaus Paplausko iš...

Eksperimentas virtuvėje. Pagamino žuvį pagal vieno geriausių šefo Lietuvoje receptą – skonis neišpasakytas (34)

Pabandėme paruošti žuvį pagal restorano „Gaspar's“ šefo Gasparo Fernandeso receptą,...

Top naujienos

Vyriausybė apsisprendė vis dėlto švelninti karantiną: laisvės bendravimo ribojimai (216)

Ministrų kabinetas trečiadienį apsisprendė keisti visą eilę dabar galiojančio karantino...

Plečiant bandomąjį projektą, Vilniui leista grąžinti pradinukus ir į kitas mokyklas (9)

Vyriausybė leido Vilniaus savivaldybei grąžinti pradinukus ir į kitas pasirinktas mokyklas, taip...

Ekspertai: Kremlius rado ginklą Navalnui palaužti (103)

Iki praėjusios savaitės netoli Maskvos esantį provincijos miestelį Pokrovą su sovietinių laikų...

Vyriausybė nustatė prievolę atvykstant į Lietuvą turėti neigiamą COVID-19 testą (10)

Vyriausybė trečiadienį posėdyje nutarė, kad visi į Lietuvą grįžtantieji ar atvykstantieji...

Landsbergis atkirto į Karbauskio raginimus apsaugoti tradicinę šeimą: jam reikėtų pradėti nuo savęs (615)

Pirmadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis...

Tiesioginė transliacija / Tiesiogiai – iš Vyriausybės: premjerės Šimonytės ir sveikatos apsaugos ministro Dulkio komentarai

Nuotolinė spaudos konferencija vyks šiandien po Vyriausybės pasitarimo ir posėdžio, apie 14.00...

Mačiulis – apie išsipūtusius burbulus ekonomikoje ir galimą krizę: ji būtų susijusi su kainų augimu (155)

„Viena krizė jau eina į pabaigą, galima matyti išėjimą, tad pats laikas pradėti kalbėti,...

Sportinė forma. Kodėl vieni žmonės atsparesni šalčiui nei kiti?

Delfi TV laidoje „ Sportinė forma “ svečiuojasi Lietuvos sporto universiteto profesorius Marius...

„Žalgirio“ vadovas šaukiasi pagalbos: situacija liūdna, žaidėjams vėluoja algos milijoninius nuostolius skaičiuoja LKL ir LKF (272)

Kauno „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas, „Betsafe LKL“ prezidentas Remigijus Milašius...

Vaidas Baumila ryžosi plaukų transplantacijai: man pasisekė, kad susirūpinti teko tik dabar

Tvarkinga, prižiūrėta šukuosena – svarbi vyro įvaizdžio dalis, įsitikinęs populiarus...