Šio pyrago receptas, kaip pasakoja maisto tinklaraštininkė iš Žemaitijos, gimė spontaniškai – kaip ir dauguma išradingos Romos gaminių.

„Visiems jau pabodo žiema, tad labai norėjosi saulės nors virtuvėje. Vaisių inde jau kurį laiką savo eilės laukė pradedantis vargti apelsinas, tad nusprendžiau jį panaudoti kilniam tikslui – pavasariu kvepiančiam pyragui. Dažnai pasitvirtina nerašyta taisyklė, kad naudojant tik virtuvėje turimus ingredientus, o ne lekiant į parduotuvę pirkti kažko, ko neva pritrūko, sukuriami nepaprasto skonio patiekalai. Žinoma, ne visada, bet kas nerizikuoja, tas nevalgo skanaus pyrago“, – juokiasi „5produktai“ kūrėja.

Svarbiausia, pasak Romos, naudoti kokybiškus, laisvėje laikomų vištų kiaušinius. Jie ne tik suteikia norimą ryškią geltoną spalvą, bet ir savyje turi daug daugiau mineralų bei vitaminų, nei jų yra nelaisvėje laikomų vištų kiaušiniuose.

„Sutinku, kad tokie kiaušiniai yra kiek brangesni, bet mokame juk už kokybišką maistą, kurį patys ir valgome. Itin geltoną spalvą padeda suteikti ir kukurūzų miltai. Žinoma, galima juos keisti kvietiniais – nebūtina keliauti iki parduotuvės tik dėl vieno ingrediento“, – pastebi R. Labžentė.

Kad ir kokie skanūs ar figūrai palankūs būtų pyragai, Roma juos dažniausiai kepa tada, kai turi galimybę pavaišinti kitus. O kadangi jau ne už kalnų Velykos, Roma jau žino, kad šis pyragas būtinai bus ant šventinio stalo.

Apelsininis pyragas

Reikės:

4 kiaušinių
1 apelsino
5 v. š. skysto medaus (arba sirupo)
200 g kukurūzų miltų
40 g kokosų aliejaus
Kad pyragas būtų puresnis – 1a.š. kepimo miltelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia gerai nuploviau apelsiną. Kartu su visa žievele supjausčiau kubeliais ir sudėjau į smulkintuvą su S formos peiliuku.

2. Ten pat sudėjau ir visus likusius ingredientus: įmušiau kambario temperatūros kiaušinius, supyliau medų, miltus, kepimo miltelius ir kokosų aliejų. Viską susmulkinau iki vientios masės.

3. Sudėjau tešlą į kepimo popieriumi išklotą, 18 cm skersmens kepimo formą ir pašoviau į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę 25-ioms minutėms.

4. Šis žingsnis jau nebūtinas, jjei pyragas neskirtas šventėms, tačiau ypatingai progai iškepusį pyragą rekomenduiju apipilti saldžiarūgščiu glajumi (cukraus pudra + kiaušinio baltymas + citrinos sultys) ir papuošti apelsinų skiltelėmis bei mėtomis.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją