aA
Tiems, kurių penktadienis prasideda nuo galvos laužymo, kokią vietą pasirinkti vakarui praleisti: kur jūsų lauks ne tik puikus maistas, gėrimai, pozityvios energijos užtaisas, unikali atmosfera, kur taip pat svetingai bus priimti ir jūsų augintiniai – „Best Pub“ sekliai ir naktinėtojai atskleis viską apie uždarą ir niekam nematomą barų gyvenimo pusę ir nupieš geriausiai slepiamų Lietuvos naktinio gyvenimo perliukų žemėlapį. Šįkart slaptiems naktinėtojams teko misija atskleisti vieną iš šiuo metu atgijusios Savičiaus gatvės paslapčių, barą, kuris ten stūgso metų metus ir aplinkinius vis dar žavi savo komišku pavadinimu, – „Blusynę“.
"Burning street" Savičiaus gatvėje
"Burning street" Savičiaus gatvėje
© DELFI / Kiril Čachovskij

Buvo savaitės vidurys – idealus metas, nes kaip tik savaitgalį laukiau apsilankant savo artimųjų ir turėjau suplanuoti, ką smagaus galėtume nuveikti. Žinoma, „Blusynė“ iš karto atsidūrė mano „to-do“ sąraše. Šeima irgi apsidžiaugė – jiems visada įdomu aplankyti naujas vietas Vilniuje, nes į sostinę užsuka retokai.

Kai planavau vizitą, oras nedžiugino – tipinis lietuviškas ruduo, bet buvau nusiteikusi entuziastingai, visuomet smagu aplankyti naujas vietas. Iš anksto pasitikrinau baro „Facebook“ paskyrą, kuri, deja, atrodė mirusi nuo 2010-ųjų. Man, XXI a. žmogui, kuris įpratęs gyventi su telefonu pašonėje, tai buvo sunkiai suprantama, bet stengiausi nesusidaryti išankstinės nuomonės.

Į „Blusynę“ iškeliavome šeštadienio popietę. Vienas aspektas, į kurį atkreipiau dėmesį iš karto, –norint pasistatyti automobilį šalia reikia paplušėti: Savičiaus gatvė yra prie pat Rotušės aikštės, todėl vietos, jei pasiseks, rasite ne arčiau kaip už 200 metrų, o mėlynojoje zonoje Vilniuje už stovėjimą mokėsite 2,5 euro per valandą. Pati gatvė savaitgaliui uždaroma, tuo metu čia įsikuria „šaligatvių kavinės“ – taip sukuriant iš kitų šalių atsineštą restoranų „ant gatvės“ atmosferą.

Nesunku įsivaizduoti esant vienoje iš Prancūzijos ar Italijos gatvelių, kur visos aplinkinės maitinimo įstaigos išstato staliukus, kur žmonės šnekučiuojasi tiesiai čia, gatvėje. Jaukią atmosferą kuria ir išstatyti augalai, lemputės, pledai – tokio tipo kavinės yra skirtos ne tik bendravimui tarp klientų skatinti, bet ir bendradarbiavimui tarp gatvėje įsikūrusių įstaigų palaikyti, nes kiekviena įneša indėlį, kad papuoštų miesto gatvelę. Ne išimtis ir Savičiaus gatvė – orai tądien lepino, todėl galėjome pasigrožėti idilišku beplepančių ir akimirkomis besimėgaujančių vietinių paveikslu.

Pati „Blusynės“ išorė gana vintažinė – iškaba geležinė, siūbuojanti nuo vėjo gūsių, o įėjimas it šiek tiek aptrinta vitrina iš Hario Poterio filmuose vaizduojamo Skersinio skersgatvio: pamačius, nežinai, ko tikėtis viduje. Peržengus slenkstį pasitiko toks pat siurrealus vaizdas – įdomaus, senovinio stiliaus baras, tamsios interjero spalvos, įdomus sienų dekoras su išsilydžiusį gintarą primenančiais šviestuvais, taip ir bersiveržiančiais lauk. Įspūdis buvo it stilingos britiškos užeigos su šiek tiek viduramžių stiliaus akcentų.

Kaip bebūtų, apsidairiusi toliau šiek tiek pasimečiau: pasirodo, baro patalpos buvo tik du nedideli kambarėliai, kur sutalpinti staliukai, pora kušečių, praeinant praviros durys į miniatiūrinę virtuvėlę, o kažkur pakeliui dar ir tualetai. Žinoma, lietuviai yra beprotiškai išradinga tauta – baro savininkai mažos erdvės klausimą išsprendė pristatydami savotišką oranžeriją su plastikinėmis permatomomis sienomis ir keistokais paveikslais už jų. Jaučiausi lyg patekusi į kažkieno nevykusiai sukonstruotą pavėsinę – o tai atrodė kaip auglys stilingame interjere.

Baras „Blusynė“
Baras „Blusynė“
© Asmeninins albumas

Kadangi viduje vietos prisėsti nebebuvo, pasirinkome staliuką „oranžerijoje“, kur į mane iš šalių žvelgė paveikslai, o jų pasirinkimo negalėjau pagrįsti jokiais atrankos principais: atrodė, kad nupiešti penkiamečio. Priešprieša tarp vidaus ir „lauko“ buvo tokia ryški, kad atrodė, jog sėdėtume visiškai kitame bare.

Ilgai laukti nereikėjo, netrukus prisistatė padavėja su meniu, kurie buvo rašyti ranka ant plono, pakavimui naudojamo popieriaus. Atvirai pasakius, tai buvo vizualiai patrauklus sprendimas, o ir labai praktiškas, nes tokį meniu labai lengva pakeisti, jeigu jo turinys kinta. Kaip bebūtų, laiko sąnaudos kaligrafijai čia buvo nepamatuotos.

Peržvelgusi turinį supratau: baras siūlo visko po truputį, bet nieko išskirtinio. Gėrimų pasirinkimas nedidelis, o daugiausia dėmesio skiriama vynui, jo rūšių pateikiama nepakankamai daug, kad vieta galėtų būti apibūdinama kaip vyninė. Maistas įvairus, netrūksta ir vegetariškų pasirinkimų ne visavalgiams. Mūsų užsakymai buvo priimti gana greitai, bet priėjusi moteris atrodė skubanti pabėgti prie kito staliuko. Tai buvo suprantama, bare dar sėdėjo apie 20 žmonių, o ji dirbo vienui viena ir virtuvė. Mūsų užsakymui jai priimti pakako vos kelių minučių.

Staliukai įkurdinti vienas šalia kito ir visos kompanijos čia atrodė puikiai leidžiančios laiką. Tą patį darėme ir mes bei keletas kitų šeimų su mažamečiais vaikais. Atmosferą šiek tiek gadino netoliese sėdintys vyriškiai su netaktiškais komentarais padavėjai, privertusiais susigūžti ne vieną, tačiau visi tiesiog ignoravo išsišokėlius ir tikėjosi, kad jie susipras ir nutils patys.

Baras „Blusynė“
Baras „Blusynė“
© Asmeninins albumas

Netrukus sulaukėme savo užsakymų. Mano šeimai gėrimai pasirodė vidutiniški, buvo skanu, bet negalėjome aikčioti iš susižavėjimo – mano įspūdis buvo toks pat, gerai, bet ne puikiai. Matėme, kad maistui skirta daugiau dėmesio – porcijos didelės ir pateikta estetiškai. Nekantravome paragauti ir pradėjome naršyti lėkščių turinį: kepsniai buvo supjaustyti labai plonai, griliuje kepta mėsa tiesiog išdžiūvo ir buvo it sausas bato padas. Bulvytes bandyta gaminti it čipsus, per jas galėjau įžiūrėti savo lėkštės išdekoruotus kraštus, šonuose visa tai užklota glėbiu salotų be padažo ir trim pomidorais. Prie visų patiekalų padažas standartinis – grietinė. Patiekalai ypatingų emocijų nesukėlė – tikrai negalėjau pasakyti „vau, tai vienas geriausių mano gyvenime valgytų kepsnių“, buvo skanu, bet panašiai galiu pasigaminti ir namuose.

Atsiprašiusi šeimynykščių pakilau ir nuėjau ieškoti tualetų. Praeidama gavau gerą progą žvilgtelti į virtuvę, kurios durys buvo plačiai pravertos. Mano akis pasitiko riebalais apnešti, rudą spalvą įgavę nerūdijančio plieno paviršiai, purvo sluoksnis ir nosį riečiantys, įsigėrę riebalų aromatai. Tualetuose situacija panaši – grindys purvinos, popierius pasibaigęs, galima buvo padaryti išvadą, kad darbuotojai čia lankosi retai ir švarai reikėtų skirti daugiau dėmesio.

Baras „Blusynė“
Baras „Blusynė“
© Asmeninins albumas

Man grįžus, susirinkome daiktus ir užvėrėme „Blusynės“ duris, o mus pasitiko gatvės staliukų klegesys – žinojau, kad čia sugrįšiu, bet abejoju, ar dar susiviliosiu vėjyje besisiūbuojančiomis iškabomis.

Baras „Blusynė“, Savičiaus g. 5, Facebook profilis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
|Populiariausi straipsniai ir video
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(1 žmogus įvertino)
1.0000

Išrinktas geriausias baras Lietuvoje paskelbtas ir TOP10 (46)

Vasario 7-osios popietę Lietuvoje įvyko geriausių barų apdovanojimų „ Best Pub 2018“...

Paaiškėjo geriausių Lietuvos barų TOP 90 (48)

Per pastarąjį pusmetį Lietuvoje pirmą kartą buvo įgyvendintas projektas, skirtas barų kultūrai...

Slapti agentai atskleidė, kokiais kriterijais buvo vertinami barai Lietuvoje (7)

Daug diskusijų šiuo metu sulaukiantis projektas „ Best Pub 2018“ juda link pabaigos: projekto...

Slapti vertintojai aplankė daugiau nei 100 barų Lietuvoje ir pateikė išvadas (21)

Kol jūs jaukiai snaudėte ar leidote žiemiškus vakarus namuose įsitaisę su knyga ar prieš...

BP agentai apžvelgė, kas vyksta nuo įtartinų užeigų iki slapčiausių sostinės kokteilių barų (6)

Geriausio baro rinkimai „Best Pub“ juda link finišo tiesiosios – jau visai netrukus bus...

Top naujienos

NT pirkėjai „pasileido plaukus“, bet ekspertai ragina mąstyti blaiviai: situacija – įtempta, viską lems keli veiksniai (20)

Po karantino paskelbimo ir staigaus NT rinkos sukrėtimo praėjo jau puse metų. Analitikai,...

Studentei valstybės parama dėl COVID-19 atsirūgo: viena ranka davė, kita atėmė gerokai daugiau (67)

Studentė, pasinaudojusi Vyriausybės parama dėl COVID-19 , pradėjus mokslo metus suprato, kad jai...

Lingienė pripažino: tai jau antroji banga, turinti specifinių požymių (354)

Ketvirtadienį Lietuva sumušė naują liūdną rekordą – per parą naujų koronaviruso atvejų...

Nusprendė oficialiai: Baltijos šalys išplės sankcijas Baltarusijos režimo pareigūnams (48)

Lietuva , Latvija ir Estija penktadienį išplės sankcijas Baltarusijos režimo atstovams,...

Paaiškino, kaip elgtis, jeigu ant automobilio šono radote durelių žymę (128)

Vienas didesnių galvos skausmų vairuotojams – atėjus prie automobilio, palikto daugiabučio kieme...

Koronavirusas įsisuko į saldainių fabriko „Rūta“ sandėlius: įmonė pati testuoja visus, turėjusius kontaktą

Šiauliuose veikiančioje saldainių fabriko įmonėje „Rūta“ nustatyti du koronavirusinės...

Vladimiras Laučius. Kaip mes nešame Baltarusijai demokratijos saulę (193)

Lietuvos politinis elitas taip drąsiai kovoja už laisvę ir demokratiją Baltarusijoje,...

Europos diplomatas apie senkančią Merkel kantrybę: paskutinis Putino išpuolis turės padarinių (88)

Aleksejaus Navalno komanda pusryčiavo Sibiro Tomsko mieste, kai iki jų atskriejo žinia, jog...

Omonininkų persekiotą vyrą efektingai išgelbėjęs taksistas tapo socialinių tinklų žvaigžde (211)

Baltarusijoje protestų, kilusių po slaptos Aliaksandro Lukašenkos inauguracijos, herojumi tapo...

Po prevencinio „Maximos“ darbuotojų tyrimo patvirtintas vienas besimptomis COVID-19 atvejis (15)

Prekybos tinklas „ Maxima “, susiderinęs veiksmus su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (...

|Maža didelių žinių kaina