Kalbant apie rinkodarą, sportas yra labai dažnai sugretinamas su pramogomis: žiūrovai – tai sirgaliai, kurie palaiko savo komandą, mėgstamus sportininkus arba atvyko paklausyti savo scenos dievukų; atlikėjai – tai sportininkai, kurie pritraukia auditoriją į savo renginį, varžybas, rungtynes.

Taip pat veikia ir pridėtinė dalis – suvenyrai, atributika, kuri generuoja papildomas pajamas sporto renginio metu. Prisiminkime atvejį, kai Prienuose pasirodė broliai Ballai, marškinėliai „Vytautas“ buvo išgraibstyti per vieną naktį. Tad lygiai taip pat kaip muzikos albumai, vinilinės plokštelės, marškinėliai su atlikėjų atvaizdais, taip ir sportininkų atributika yra sėkmingai išnaudojama verslo niša.

Bet kuriuo atveju, pagrindinis panašumas tarp sporto ir pramogų yra tas, kad žiūrovai gauna produktą – rungtynių, varžybų ar muzikinį pasirodymą.

Dar vienas dalykas, be kurio negali egzistuoti abiejų sričių renginiai, yra partneriai bei rėmėjai: savivaldybė, bet kokia valstybinė ar privati įmonė, privatus asmuo ir pan., kurie suteikia finansinę paramą tam, kad renginys įvyktų, nes supranta jo vertę.

Raktas į visokeriopą sėkmę – puiki reputacija

Karjera. Sakykime, baigėsi sportininko arba atlikėjo karjera. Ką jam daryti toliau? Jei jis turės prastą įvaizdį, ateityje juo nebus pasitikima nei kaip pilnaverčiu treneriu, nei kitu specialistu, kuriuo jis norėtų tapti. Todėl savo įvaizdžiu vardan tolimesnės karjeros reikėtų rūpintis kaip įmanoma anksčiau, o ne susizgribti tik karjeros pabaigoje.

Pinigai. Jei sportininkas arba atlikėjas bus žinomas ir labai palankiai vertinamas, pinigų srautas į sąskaitą plauks stabiliai: jis bus patrauklus tiek rėmėjams, tiek socialiniams renginiams, kurie turi savo honorarus ir piniginius fondus.

Jei reputacija bus gera ne tik kaip sportininko, bet ir puikaus komunikatoriaus, šilto žmogaus, nuostabios asmenybės, tuomet labai didelė galimybė jam prisidėti prie labdaros fondų. Ryškūs pavyzdžiai – Rimanto Kaukėno paramos grupė, Jono Valančiūno paramos fondas. Šie fondai pritraukia pinigus, nes krepšininkų veidai yra beveik nepriekaištingos reputacijos.

Įvaizdis ir reputacija yra naudojami pardavimams.

Ypač dažnas žmogus, turintis puikią reputaciją ir visuomenėje vertinamas labai teigiamai, tam tikros bendruomenės viduje atsiskleidžia kaip šiek tiek kitoks. Tai reiškia, kad jis sugeba labai gerai save parduoti. O tada jau automatiškai į jo gyvenimą ateina tiek karjera, tiek pinigai.

Finansų valdymas

Pinigus į renginį atneša žiūrovai ir partneriai. Juos po visko pasidalina organizatoriai arba agentai ir pats sportininkas ar atlikėjas. Tad svarbu pritraukti kuo daugiau žiūrovų ir partnerių, kad užtektų pinigų ne tik išgyvenimui, bet ir treniruočių salių atnaujinimui, koncertinės programos patobulinimui, įspūdingesnės technikos nuomai ir pan.

Siekiant, kad ši grandinė puikiai veiktų, reikia labai aktyviai vykdyti komunikaciją. Šioje vietoje svarbiausia rolė atitenka ne pačiam sportininkui ar šou verslo žvaigždei, o organizatoriui. Jo užduotis yra įtikinti žiūrovą, kad tai bus renginys, kurį jis atsimins visą gyvenimą, partneriams pasakyti, jog jų asociacijai jis atneš milžiniška pelną, o atletui komunikuoti, kaip tai stipriai prisidės prie jo žinomumo ir suteiks finansinę naudą.

Renginių organizatorių vaidmuo – pats svarbiausias

Ką organizatorius komunikuoja renginio lankytojams?

Sporto fanams organizatorius gali pateikti patrauklią pačių varžybų idėją, asociaciją, kuri priverstų juos jaustis to įvykio dalimi. Panašiai, kaip 2011-ųjų „Eurobasket“ žymusis šūkis „Švęskime krepšinio šventę drauge“.

Vienas iš svarbiausių žiūrovų pritraukimo veiksnių yra jų susitapatinimas su bet kokiu sporto renginiu, jo emocija, kurią jis sukelia.

Taip pat tai turi būti matoma kaip pramoga, nes publika į rungtynes arba koncertą ateina ne verkti. Žmogus, ten apsilankęs, turi vienoje vietoje rasti viską, kas priverstų jį pasijausti kaip šventėje – nuo maisto ir gėrimų iki puikių vaizdų.

Tai turi sukurti ir išliekamąją vertę, kad liktų prisiminimai, žmonių sąmonėje užsifiksuotų, jog tai vienintelis renginys, kuriame galima patirti tam tikrus unikalius dalykus.

Estetika irgi atlieka svarbų vaidmenį. Galbūt yra tokių, kuriems patinka matyti besitaškančius kraujus, bet tai yra tik labai nedidelė dalis žmonių. Visiems kitiems svarbu, kad atlikėjai arba sportininkai atrodytų gražiai, būtų malonūs, šypsotųsi ir vyktų pakankamai estetiška kova.

Į tokius renginius po vieną dažniausiai nevaikštoma, todėl kita organizatoriaus užduotis yra pritraukti ne pavienius asmenis, o visas jų kompanijas, šeimas, bendraminčių bendruomenes, kurios dalintųsi ta pačia emocija, džiaugtųsi į renginį atvykę kartu. Tai sukelia ir bendrumo jausmą, ir visai kitą varžybų bei koncerto patirtį.

Labai panaši komunikacija vyksta ir tarp organizatorių bei partnerių. Renginio kūrėjai turi pateikti šį įvykį kaip patį didžiausią, unikaliausią ir geriausią, kad rėmėjams nekiltų abejonių – prisidėti prie jo ar ne. Taip pat vertėtų aiškiai ištransliuoti partneriams naudą, kurią jiems patiems atneš ši draugystė „iš išskaičiavimo“.

Partnerius nebus taip sunku įtikinti, jei renginyje gausu geros reputacijos sporto ar muzikos žvaigždžių. Tai jau savaime sufleruoja apie didelę finansinę ir įvaizdinę naudą, kuri lydės prisidėjusius prie tokio įvykio.

Renginio pamatas

Renginys prasideda nuo stiprios idėjos. Geriausiai įsimenama yra vieninga, dominuojanti idėja, kuri apibūdina tiek sporto, tiek pramogų renginį: pavyzdžiui, „Krepšinio šventė“, „vienintelė galimybė per olimpinę atranką Vilniuje pamatyti Luką Dončičių“, „pirmasis ir vienintelis DJ Krush pasirodymas Lietuvoje“ ir pan.

Be sportininkų ar atlikėjų nebus ir paties renginio. Į tarpmokyklines mokyklinio amžiaus vaikų rankinio varžybas tikriausiai ateitų labai nedaug žmonių, kad ir kaip jos būtų komunikuojamos, nes atlikėjai yra karaliai.

Lygiai taip pat karalius yra ir turinys – tai, kokia istorija yra kuriama apie tuos karalius ir organizuojamą įvykį.