Pirmą kartą LGDA atliktos apklausos duomenimis, vidutinis šalyje dirbančio dizainerio darbo užmokestis šią vasarą siekė 1006 EUR į rankas, tačiau rinkoje ryškūs nemaži skirtumai priklausomai nuo dizainerio darbo pobūdžio, darbovietės tipo, patirties ir net lyties.

Pavyzdžiui, be konkurencijos daugiausiai rinkoje uždirbo produkto dizaineriai (1856 EUR), antrą ir trečią vietas užėmė naudotojo patirties (UX) dizaineriai (1444 EUR) ir naudotojo sąsajos (UI) dizaineriai (1366 EUR). Rinkos vidurkiui artimus atlyginimus uždirbo dizaino srities dėstytojai (1149 EUR), meno vadovai (1100 EUR), kūrybos vadovai (1073 EUR) ir interneto svetainių dizaineriai (904 EUR), o mažiausi atlyginimai buvo tarp grafikos dizainerių ir maketuotojų.

LGDA valdybos narys Jonas Liugaila komentuoja, kad šie skaičiai iliustruoja viso pasaulio dizaino sektoriuje matomus pokyčius: dizaino profesija ir suvokimas iš grafikos srities juda į paslaugų dizaino ir naudotojo patirčių kūrimo sritis.

„Dizainas visais laikais buvo nukreiptas į tikslą ir tam tikros funkcijos atlikimą, tik šiandienos verslas dizaineriams surado naujų funkcijų ir tikslų. Ir jei dar vakar dizaino specialybę visuomenė suvokė kaip „kuriančius kažką gražaus”, tai šiandien ši industrija siekia daug objektyvesnių kriterijų – patogumo, intuityvumo, efektyvumo, sklandžių procesų. Šiuos kriterijus daug paprasčiau išmatuoti negu „grožį”, jų vertė aiškiau išreiškiama pinigais, verslas lengviau atseka ryšį tarp dizainerio indėlio ir įmonės veiklos rezultatų. Taigi ir šiandienos dizaineris yra nebe menininkas, o turi suprasti psichologiją, antropologiją, verslą ir jo procesus, informacines technologijas ir kitas sritis. Išsiplėtęs tiek dizainerio darbų spektras, tiek įgūdžių paletė, o tokie specialistai yra itin paklausūs ir atitinkamai geriausiai apmokami”, – dėsto J. Liugaila.

Jo teigimu, mažesnius maketuotojų, iliustruotojų ir grafikos dizainerių atlyginimus taip pat iš dalies lemia besikeičiantis verslas. Pavyzdžiui, traukiasi spausdintos žiniasklaidos rinka, o daugelį techninių darbų šiandien keičia veiklą automatizuojantys įrankiai ir sistemos.

Dideli atlyginimų skirtumai pastebimi ir lyginant dizainerių darboviečių tipus. Daugiausiai (1160 EUR) uždirbo startuoliuose dirbantys dizaineriai, kompanijų dizaino padaliniuose dirbantys specialistai (1021 EUR) ir laisvai samdomi dizaineriai (971 EUR). Mažiausi atlyginimai fiksuoti tarp dizainerių, dirbančių nedidelėse studijose ir valstybiniame sektoriuje.

„Tačiau mūsų rinkoje įdomu tai, kad didelė dalis dizainerių dirba per kelis darbus: pvz., etatu įmonėje ar agentūroje ir dar prisiduria papildomai kaip laisvai samdomi specialistai. Manau, šie dizaineriai šitaip siekia didesnio lankstumo galimos darbo netekties atveju, taip pat didesnio saugumo ir papildomo uždarbio. Paradoksalu tai, kad, mūsų skaičiavimais, šios bemiegės naktys jiems vidutiniškai teatneša apie 100 EUR pajamų”, – komentuoja J. Liugaila. Kita vertus, jis sveikina specialistų bandymus verslauti – šitaip „apšilus kojas”, daliai įmonėse dirbančių specialistų ateityje pasiteisintų ir vien tik laisvai samdomas darbas.

Kalbant apie dizainerių patirties ir atlyginimų santykį, jis apklausoje koreliavo: iki 3 m. patirties turintys dizaineriai uždirbo vidutiniškai 618 EUR, 4-7 m. patirties specialistų atlyginimų vidurkis siekė 932 EUR, o labiausiai patyrusių profesionalų uždarbis sudarė 1131 EUR.

Beje, rinkoje fiksuojamas ir didelis uždarbio skirtumas priklausomai nuo lyties: moterys vidutiniškai dizaino industrijoje uždirbo 779 EUR, o vyrai – 1191 EUR. Pasak J. Liugailos, tai vis dar gana gaji problema visame pasaulyje, o LGDA nuolat diskutuoja su rinkos dalyviais dėl šios prarajos mažinimo.

„Už tą patį darbą rinka privalo mokėti tą patį atlyginimą ir mes to aktyviai siekiame”,– tvirtina J. Liugaila.

Kita vertus, Lietuvos dizaineriai išsiskiria pasitenkinimu savo darbu ir profesija. Net 83% apklaustųjų teigė esantys patenkinti arba labai patenkinti savo darbu. Palyginimui, JAV profesinės dizaino asociacijos (AIGA) atliktoje panašioje apklausoje pasitenkinimo savo darbu rodiklis siekė 80%, nors JAV dizaineriai uždirba vidutiniškai 3,7 karto daugiau nei Lietuvoje.

J. Liugailos vertinimu, pirmoji Lietuvoje vizualinės komunikacijos specialistų darbo rinkos apklausa parodė, kad nors dizaineriai uždirba kiek daugiau nei šalies vidurkis, šiandien didėja galimybės suvokti ir išmatuoti savo darbo kuriamą realią vertę įmonei ir organizacijai.

„Dėl šios priežasties dizaineriai, tikiu, turi ir daugiau svertų kalbėtis dėl savo atlyginimų. Kita vertus, matome ir rinkos judėjimą link paslaugų ir patirčių dizaino – tai ne tik geriau apmokama, bet ir visų gyvenimus lengvinanti bei verslams padedanti sritis. Taip pat, rinkos poreikis formuojasi greičiau nei atsiranda specialistų, tad didesni patyrimų ir patirčių srities dizainerių atlyginimai rodo ir šių specialistų stygių. Apskritai Lietuvoje procesų, paslaugų ir patirčių dizainas dažnai dar nėra priskiriamas dizaino sričiai, nors mūsų šalyje turime joms kurti reikalingų kompetencijų. Tai – vis dar neišnaudota ir perspektyvi galimybė”, – sako J. Liugaila.