Demaskuok.lt – tai nacionalinė iniciatyva, vienijanti žiniasklaidą, visuomenę, verslą ir valstybę kovai su dezinformacija esamu laiku, pasitelkus moderniausias technologijas. Tai pirmasis toks atvejis Lietuvoje. Pasitelkusi unikaliais algoritmais paremtus įrankius, žiniasklaida gali greičiau ir efektyviau reaguoti į pasirodžiusią dezinformaciją bei ją demaskuoti.

Vienas pamatinių iniciatyvos tikslų – pritraukti ir vienyti kuo įvairesnių sričių žinovus – nuo socialinių, humanitarinių, tiksliųjų mokslų specialistų iki žiniasklaidos, verslo ar pramogų pasaulio atstovų – kurie įdėtų savo indėlį kovojant su dezinformacija. Prie iniciatyvos savanoriškai prisijungę aktyvūs piliečiai bet kuriuo paros metu itin greitai gali padėti žiniasklaidai demaskuoti melagingas naujienas bei užkirsti kelią jų plitimui. Taip šioje platformoje kovai su dezinformacija bus suvienytos žiniasklaidos, Lietuvos elfų (elfai – savanoriškai veikiantys ir patriotiškai nusiteikę Lietuvos piliečiai, sekantys ir analizuojantys priešišką propagandą) ir valstybės pajėgos.

Vystant šį projektą jau prisidėjo daugiau nei 40 įvairių sričių ekspertų, dalyvavo virš 30 Lietuvos elfų. Tik dėka šių žmonių iniciatyvos bei pastangų per vienerius metus buvo sukurta platforma, kuria naudojantis kova prieš melagingas naujienas tapo daug efektyvesnė. Prie Demaskuok.lt iniciatyvos jungiasi ir valstybinės institucijos.

Video sveikinimą šios iniciatyvos pradžios proga atsiuntusi Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad šiandien vykstantis propagandinis karas ne mažiau pavojingas nei tas, kuriame šaudoma kulkomis. „Todėl sveikinu žurnalistų iniciatyvą vienyti jėgas, linkiu visada išdrįsti ir atsispirti ne tik priešiškų išorės jėgų propagandai, bet ir melui viduje“, – kalbėjo ji.

„Esame viena pirmųjų pasaulyje iniciatyvų, kur susivienytų ir elfai, kurie atstovauja visuomenei, ir žiniasklaida, taip, kaip mes dabar: tai yra puiki istorija ir pavyzdys pasauliui“, – projekto pristatyme kalbėjo Demaskuok iniciatyvos ir „VikiMedija“ vadovas Viktoras Daukšas.

DELFI korespondentas gynybos temomis Vaidas Saldžiūnas, jau išmėginęs darbą su šiai iniciatyvai sukurtu įrankiu, pasakojo, kad jis jam padeda iškart matyti įtartinos informacijos šaltinius, kam atsekti jam iki šiol reikėdavo kelių valandų ar net dienų. „Šis įrankis kasdien peržiūri apie 10 tūkst. straipsnių, kas yra labai daug. Kurdami šį įrankį mokėsi tiek žmonės, tiek dirbtinio intelekto sistema“, – pasakojo jis, pridurdamas, kad šis įrankis leidžia labai greitai demaskuoti žinutes nuo melagingų iki propagandinių.

Vėliau peržiūrimų straipsnių skaičius per dieną dar daugiau augs, taip pat planuojama kurti įrankius, kurie leistų video medžiagą paversti į tekstą ir ten taip pat atpažinti melagingas naujienas ar propagandą.

Dezinformacija ir netikros naujienos šiandien tampa vis aktualesne problema ir sulaukia vis daugiau dėmesio. „Gerai prisimenu, kai prieš keletą metų įvykus JAV prezidento rinkimams, Lietuvoje pradėta aptarinėti „Fake news“ reiškinį ir jo įtaką vykstantiems įvykiams. Supratome, kad turime imtis iniciatyvos, todėl gimė pirmoji demaskuok.lt. versija. Šiandien projektas išsiplečia ir tampa ne tik DELFI, bet ir visos žiniasklaidos, visuomenės, valstybinių organizacijų atstovų iniciatyva kovai su melagingomis naujienomis. Labai tikiu, kad kartu žengsime tvirtą ir svarbų valstybingumo stiprinimo žingsnį,“ – teigia DELFI direktorius Vytautas Benokraitis.

Praeitą savaitgalį Birštone vykusiame festivalyje „Būtent“ diskusija apie Demaskuok.lt iniciatyvą sulaukė didelio renginio dalyvių susidomėjimo. „Dezinformacija šiandien sklinda įvairiausiais kanalais. Paskleidus ją socialiniuose tinkluose gali būti pasiektos itin didelės žmonių auditorijos. Klausimas, kaip spėti į tai reaguoti. Šio projekto tikslas ir yra suvienijus didžiausias žiniasklaidos, Lietuvos elfų pajėgas, bei pasitelkus modernias technologijas gebėti reaguoti realiu laiku,“ – platformos pristatyme kalbėjo iniciatyvos vadovas V. Daukšas.

Per 2018 metus (8 mėn.) Demaskuok.lt straipsniai buvo perskaityti daugiau nei 3,5 mln kartų. Vykdant melagingų naujienų stebėseną kasdien yra išanalizuojama apie 10 000 naujienų.
Demaskuok.lt projektui, prasidėjusiam 2017 metų pradžioje, įsibėgėti buvo skirtas DELFI ir Google DNI finansavimas. O po daugiau kaip metų jis tapo atskira nacionalinės svarbos iniciatyva, vienijančia pagrindines žiniasklaidos priemones, Lietuvos elfus ir valstybinių institucijų atstovus.

Projektą taip pat palaiko Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentas (STRATCOM), LR Vyriausybės kanceliarijos Grėsmių valdymo ir krizių prevencijos biuras, Lietuvos Šaulių sąjunga ir VšĮ „Res Publica“.