Parodos lankytojai technologines naujoves galės ne tik apžiūrėti, bet ir patys išbandyti – tam jie turės net dvi dienas.

„Apie inovacijas dažniausia kalbama mokslo ir verslo kontekste, tačiau inovacijos yra kasdienybė. „Inovacijų savaitės“ tikslas yra sujungti šiuos kontekstus ir parodyti, kad galimybė inovacijai gali atsirasti netikėčiausiose kasdienėse situacijose. Šioje parodoje esantys išradimai dar kartą parodo, kaip gebėjimas pastebėti problemą, su kuria susiduria daugelis, ir ją kūrybiškai išspręsti gali virsti puikia verslo idėja“, – pranešime žiniasklaidai sako ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Parodoje bus eksponuojamas 3D spausdintuvu pagamintas robotas–padėjėjas, robotas šuniukas, interaktyvus foto stendas, edukacinis žaidimas, dviračio parkavimo įrenginys, inovatyvaus dizaino krėslai, išmanusis veidrodis ir kitos lietuviškos inovacijos.

Inovatyvi realybė – pasiekiama ranka

Parodos lankytojai turės galimybę išmėginti Lietuvoje dar nepristatytą inovatyvų sprendimą – gyvai susipažinti bei kūno kalba pabendrauti su robotu. Kompiuterinės grafikos elementais kuriamas papildytosios realybės atvaizdavimas leidžia pajusti, ką reiškia koja kojon žengti su pačiomis naujausiomis technologijomis.

Be to, KTU mokslininkai renginyje pristatys inovatyvų įrenginį, išmaniąją apyrankę, padedančią įvertinti žmogaus fizinio aktyvumo profilį, o „Tata Paper“ – iš veganiškos odos pasiūtas rankines. Parodoje bus galima susipažinti su Nissan LEAF automobiliu – elektromobiliu, turinčiu ne tik autonominio valdymo elementų, bet ir elektros energijos kaupyklą.

Netrūks inovacijų mėgstantiems pramogauti

Parodoje dalyvaujančios įmonės „Iron Cat“ vadovo Pauliaus Juočerio teigimu, inovacijos – mūsų valstybės ir visuomenės varomoji jėga.

„Mes šiuo požiūriu vadovaujamės ir juo tikime. Su inovacijomis dirbame jau kurį laiką ir matome, kokį didelį poveikį jos gali padaryti visuomenei – ji tobulėja“, – teigia inovacijų kūrėjas.

Tris inovatyvius produktus pristatantys „Iron Cat“ teigia išsikėlę nelengvą užduotį – skatinti žmogaus tobulėjimą pramogaujant.

„Viena iš mūsų eksponuojamų inovacijų skatina fizinį aktyvumą. Parodos lankytojus kviečiame žaisti naują, adrenalino kupiną lenktynių žaidimą virtualioje realybėje, kuriame naudojamas ir dviračio treniruoklis. Jūsų greitis žaidime priklausys nuo to, kaip greitai minsite pedalus, o virtualiame pasaulyje matydami savo priešininką negalėsite atsipalaiduoti iki finišo“, – pasakoja P. Juočeris.

Vieta pažinti naujoves

Lietuvių įmonės „Abili“ atstovai parodoje pristatys inovatyvų ir nematytą „Abili Balance Trainer“ balanso treniruoklį. Įmonės atstovo Aurelijaus Domeikos teigimu, Inovacijų paroda – puiki galimybė žmonėms susipažinti su mokslo naujovėmis.

„Įrenginys skirtas pusiausvyrai bandyti ir analizuoti. Šiuo įrenginiu galima nustatyti griuvimo riziką skirtingo amžiaus laikotarpiu, o tai ypač aktualu vyresnio amžiaus žmonėms. Jeigu kalbėtume apie sportininkus ir fiziškai aktyvius asmenis, įrenginys pajėgus nustatyti traumų riziką. Galima įvertinti, ar pakankama žmogaus pusiausvyra, kūno dalių simetriškumas, ar vienodai ištreniruotos abi kūno pusės“, – pasakoja A. Domeika.

Parodoje dirbtinio intelekto „Neurotechnology“ produktus pristatančios įmonės atstovas Pavelas Kirijenko sako, kad Inovacijų paroda yra gera paskata tobulėti inovacijų kūrėjams bei puiki proga visuomenei plėsti savo akiratį, išbandyti naujoves. Anot atstovo, tai – galimybė bendrauti tiek dalyviams, tiek pažangius produktus pristatantiems atstovams. Be to, toks renginys – gera vieta keistis patirtimi ir generuoti naujas idėjas.

Per Inovacijų parodos atidarymą bus paskelbtas Ūkio ministerijos organizuoto konkurso „Verslo ir mokslo partnerystė 2018“ nugalėtojas.

Inovacijų paroda vyksta rugsėjo 26–27 d. prekybos centre „Panorama”, Vilniuje.

„Inovacijų savaitės 2018“ renginius organizuoja Ūkio ministerija kartu su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA). Visi renginiai nemokami.