„Tikiu, kad „Siena“ taps reiškiniu, naudingu tiek Lietuvos žurnalistikai, tiek mūsų valstybei. „Sieną“ kuriame nekomerciniais pagrindais ir nepretenduojame tapti naujienų portalu – užsiimsime tik žurnalistiniais tyrimais bei projektais, orientuotais į skaidrumo didinimą bei korupcijos prevenciją“, –sako „Sienos“ vadovas Š. Černiauskas.

Vienas pagrindinių tyrimų centro tikslų – padėti jauniems žurnalistams, kurie savo ateitį sieja su tiriamąja žurnalistika. Būtent tokia yra M. Krancevičiūtė, šiuo metu studijuojanti žurnalistiką Vilniaus universitete, bet jau spėjusi baigti intensyvius tiriamosios žurnalistikos mokymus.

„Man tiriamoji žurnalistika visada atrodė bene prasmingiausia žurnalistikos šaka, padedanti nerti į gylį, ko vis pasigesdavau tradicinėje žiniasklaidoje. Tikiu, kad darbas „Sienoje“ atneš neįkainojamų patirčių ir žinių“, – sako ji.

Pirmas Miglės darbas „Sienoje“ – bendras tyrimas su Danijos televizija TV2 apie finansines machinacijas, kurioms panaudotos pavogtos lietuvių emigrantų tapatybės. Šis tyrimas bus publikuotas jau ateinančią savaitę.

Tarp tolesnių tyrimų centro siekių – bendras žurnalistikos lygio kėlimas bei bendradarbiavimo skatinimas tarp skirtingų Lietuvos žiniasklaidos priemonių. Taip pat numatoma plėtoti inovatyvius sprendimus, kurie padės tiek žurnalistams, tiek pilietinei visuomenei.

Organizacija jau spėjo prisidėti prie dviejų tarptautinių tyrimų: istorijos, kuri privedė prie SEB banko prisipažinimo apie abejotinos kilmės milijardus Estijos padalinyje, bei tyrimo apie Austrijos banką „Meinl Bank“, kurio suteikta infrastruktūra padėjo tuštinti „Snoro“ bei keliolikos Ukrainos bankų iždus. Tarptautiniai tyrimai yra svarbiausia „Sienos“ veiklos kryptis.

„Siena“ veikia kaip nevyriausybinė pelno nesiekianti organizacija, VšĮ Tiriamosios žurnalistikos centras. Įstaiga įsikūrusi nevyriausybinių organizacijų biure „NVO Avilys“. „Sienos“ tyrimus rasite adresu Siena.lt.