Tokioje vaizdo skambučius siūlančių platformų gausoje lengva pasiklysti ir susipainioti, todėl dalinuosi savo patirtimi ir pažintimi su šiomis programomis.

„Zoom“

Per karantiną pirmoji mano, kolegų ir daugelio kitų kompiuteriuose sužibo „Zoom“ žvaigždė – kasdien aktyvių vartotojų nuo 10 mln. gruodį išaugo iki 300 mln. šiandien. Ir nenuostabu: pačia programėle gana paprasta naudotis, galima iš anksto planuotis susitikimus „Outlook“, „Google“ ar kituose naudojamuose kalendoriuose, vienu metu per vaizdo skambutį galima matyti iki 25 dalyvių veidus, o nemokamoje versijoje skambutis talpina iki 100 žmonių. Todėl pamatyti išsiilgtus net ir tyliausių kolegų ar draugų veidus gana paprasta.

Deja, taip padaugėjus vartotojų atsirado ir didelių trūkumų. Pavyzdžiui, nukentėjo pokalbių saugumas. Pasirodė, kad pokalbiai nebuvo tinkamai šifruojami, todėl buvo paprasta turint nuorodą arba tiesiog atspėjus susitikimo kodą „apsilankyti“ svetimame susirinkime. Net atsirado naujas terminas šiam nemaloniam žaidimui – zoombombing.

Microsoft Teams

Kitas kompiuterio kertėje, o tiksliau – „Microsoft 365“ pakete, jau senokai tūnojęs sutvisko „Microsoft Teams“. Atrodo, ten prikrauta visko: galima kurti kanalus ir susirašyti su kolegomis ar klientais, įkelti dokumentus ir vienu metu juos redaguoti su bendradarbiais, visam kanalui išsiųsti el. laišką, vienu metu nardyti „Outlook“ ir „Teams“ ir... rengti vaizdo skambučius. Daugiausia galima sulaukti iki 250 dalyvių, bet taip pat yra galimybė surengti renginį, kuriame tilptų iki 10 tūkst. stebėtojų.

Tokia gausybė įvairių galimybių, tad kuo gali netikti „Microsoft Teams“? Sudėtingumu ir gausa. Taip, žinant, kokių trečiųjų šalių programėlių reikia, kada kokią funkciją pasirinkti, naudotis jais gali būti labai paprasta. Bet tam reikia... laiko ir patirties. Tiesiog įšokus į šią platformą vienam skambučiui galima gerokai paklaidžioti, todėl pirmiausia reikėtų pasiguglinti.

Vaizdo skambutis

Google Meet

Prisiminusi seną gerą „Google“ paskyrą atradau dar vieną vaizdo skambučių galimybę – „Google Meet“. O gal „Hangouts“? Tikrai sunku pasimesti tarp šių „Google“ produktų, kai didžiausias jų skirtumas – „Hangouts“ talpina iki 25 žmonių viename skambutyje ir turėtų būti skirtas asmeniniam naudojimui, o „Meet“ yra integruotas į „GSuite“ paketą ir skirtas verslui – jame gali tilpti iki 250 dalyvių. „Google Meet“ tiesioginę transliaciją gali stebėti iki 100 tūkst. žiūrovų. Be to, prisijungti galima, kaip ir su kitomis „Google“ paslaugomis – tiesiog per naršyklę arba net telefono ryšiu, todėl nereikia papildomai gaišti laiko diegiant naują programą ar ieškant interneto ryšio. Ir taip – skambučius galima lengvai planuotis tiesiog per „Google“ kalendorių!

Tai kas su šia platforma gali būti ne taip? Na, pirmiausia, užtrunka, kol išsiaiškini skirtumus tarp „Meet“ ir „Hangouts“. „Meet“ turėtų būti tik pakeistas „Hangouts“ pavadinimas, bet panaršiusi randu atskirą prieigą ir prie „Hangouts“, ir prie „Meet“ platformų. Painoka. Antra, norint pasinaudoti kuria nors iš „Google“ vaizdo konferencijų platformų, reikia turėti „Google“ paskyrą. Tai gali sukelti nepatogumų tiems, kurie dėl savų priežasčių jos neturi ir nenori susikurti.

Skype

Nuo „Skype“ taip pat teko nupūsti virtualias dulkes ir prisiminti jos privalumus. Mažoms kompanijoms (iki 50 žmonių) tikrai patogiau susiskambinti ar tiesiog susirašyti. Ypač per karantiną, kai „Skype“ pasiūlė naują papildymą „Meet Now“, kuriame prie skambučio gali prisijunti ir tas žmogus, kuris neturi paskyros skaipe. Be to, net ir ją turint pokalbį galima lengvai pasiekti tiesiog naršykle ir taip pat kaip ir programėlėje sulieti vaizdo foną.

Kuo „Skype“ galėtų netikti? Na, nebent nelabai tinka darbiniams skambučiams, nes jis skirtas labiau asmeniniam naudojimui – „Skype“ skambučiai nesusieti su kalendoriais. Todėl norint nepraleisti skambučio, reikėtų įsijungti programos pranešimus arba atskirai pasižymėti kalendoriuje. Verslui buvo specialiai sukurtas „Skype for Bussiness“, bet „Microsoft“ jau turi jam svarų pakaitalą – „Teams“.

Messenger Rooms

Facebook“ taip pat nelaukė rankų sudėjęs, o pasiūlė dar vieną alternatyvą – „Messenger Rooms“. Tai dar viena galimybė mesendžeriu susisiekti net ir su tais žmonėmis, kurie nenaudoja „Facebook“. Be to, „Messenger Rooms“ suteikia galimybę pasidalinti skambučio nuoroda feisbuko renginiuose, grupėse ar tiesiog naujienų sraute, todėl skambučius galima patogiai susiplanuoti. Taip pat „kambario“ šeimininkas turi visas galimybes sutramdyti susirinkusius, ko negalima padaryti paprastai paskambinus mesendžeriu. Na, ir negalima pamiršti papildytosios realybės filtrų, kurie ir Messenger, ir „Rooms“ pokalbius gali žaismingai paįvairinti.

Bet žaismingumas ir linksmi filtrai negali atsverti vieno svarbiausių aspektų – pokalbių saugumo. Nors „Facebook“ teigia, kad „Rooms“ yra saugesni nei „Zoom“, jiems galioja tokios pačios duomenų tvarkymo taisyklės kaip ir originaliame puslapyje. Tai reiškia, kad „Facebook“ tam tikra surinkta informacija gali dalintis su trečiosiomis šalimis. Be to, viešai paskelbta, kad, kaip ir „Zoom“, nėra naudojamas end-to-end šifravimas (E2EE). O tai reiškia, kad prie pokalbių turinio gali laisvai prieiti bet kokie programišiai.

Tai kas geriau?

Š is klausimas man pačiai labai sunkus, nes geriausia pasirinkti tas platformas, kurios labiausiai atitinka poreikius. Noriu greitai paskambinti draugams? Tada jungčiausi „Messenger“ ar kurčiau „kambarius“. Noriu sudalyvauti įdomiame internetiniame seminare ar konferencijoje? Universalus „Zoom“ man gali padėti. Noriu didžiausio galimo saugumo ir daugybės funkcijų vienoje vietoje? Neabejojant „Microsoft Teams“ ar „Google Meet“. O jei noriu gyvai susitikti? Tada palaukčiau, kol socialinė distancija sutrumpės iki gyvo apkabinimo.