„Pastaruosius 10 metų po truputį, bet stabiliai didėja mokamos televizijos žiūrėjimas, nors „Kantar TNS“ 2016 m. duomenimis, mokamos televizijos paslaugomis besinaudojančių Lietuvos gyventojų dalis vis dar gerokai mažesnė nei Latvijoje ir Estijoje. 68 proc. Lietuvos namų ūkių renkasi mokamas televizijos paslaugas, Latvijoje šiomis paslaugomis naudojasi 95 proc. televizorius turinčių namų ūkių, Estijoje – 9 iš 10 televiziją žiūrinčių šeimų. Didieji TV kanalai – LNK, TV3 – tam buvo pasirengę ir jau senokai į rinką įvedė antrinius kanalus, tokius kaip TV8, InfoTV ir pan., tačiau iki šiol reklamos liko nepaliesta „kabelinių kanalų“ auditorija. Mes bendradarbiaujame su kabelinėmis televizijomis INIT, „Balticum“ ir „Sony“, nes ši rinka turi didžiulį potencialą – jų auditorija yra vidutines ir aukštesnes pajamas gaunantys žmonės, o reklamdaviai iki šiol daugiausiai orientavosi į nacionalines televizijas. Be to, atsiranda galimybė reklamuotis kanaluose, kurių auditorija labai aiškiai apibrėžta, kaip kad kanalo „Kidzone“ žiūrovai – vaikai ir jų tėvai ar seneliai. Tai nėra naujas verslo modelis – tiek Latvijoje, tiek Estijoje reklamuotojai tokias galimybes jau turi keletą pastarųjų metų, tik Lietuvoje mes pirmi užėmėme šią nišą ir pradėjome siūlyti reklamos galimybes kabelinėje televizijoje“, – pranešime žiniasklaidai sako „Media360“ vadovas M. Lastauskas.

Pasak jo, bandymų Lietuvoje imtis panašaus verslo modelio yra buvę, tačiau tai neišsivystė į kažką daugiau, turbūt, dėl to, kad dėl savo specifikos tai nėra greitai atsiperkanti ir didelės grąžos duodanti investicija. Visos „Media360“ apjungtos kabelinės televizijos tarpusavyje konkuruoja, todėl motyvuoti jas kartu dalyvauti reklamos pardavimų versle reikėjo nemenko įdirbio ir diplomatijos. Kita priežastis – TV reklamos rinkoje dominuoja dideli žaidėjai, kurie lengvai neatiduos savo rinkos dalies, tad, pasak M. Lastausko, be žinių, naujokams mesti iššūkį rinkos grandams reikia ir drąsos. Ir trečia priežastis ta, kad nesusiformavę reklamdavių įpročiai pirkti eterio laiką mokamuose kanaluose, tad iš inercijos biudžetai vis dar planuojami tik didžiosiose televizijose.

„Ši praktika jau nebeatitinka rinkos pokyčių, nes mūsų užsakymu šių metų vasarį tyrimų bendrovei „Rait“ apklausus 1200 mokamos televizijos žiūrėtojų, paaiškėjo, kad auditorijos pasiskirstymas tarp skirtingo amžiaus grupių yra labai tolygus, o tai yra priešinga nacionalinėms televizijoms, nes jas žiūri gerokai daugiau vyresnio amžiaus žmonių. Taip pat apklausa parodė, kad 38 proc. žiūrovų gyvena 3 didžiuosiuose Lietuvos miestuose, o 77 proc. žiūrovų gyvena bent 3 tūkst. gyventojų turinčiuose miestuose. Tai taip pat yra priešinga didžiųjų televizijų auditorijos tyrimams, nes jų pagrindinis žiūrovas – mažų miestelių ir kaimų gyventojai. Rinka pamažu keičiasi, tad tikime, kad televizijos reklamos persiskirstymas pagal tikslinę auditoriją su mūsų pagalba taip pat pasivys Baltijos šalių praktiką“, – sako „Media360“ vadovas M. Lastauskas.