Praėjusią savaitę „Disney“ pabandė sklaidyti nuogąstavimus, kad jos atkaklumas kursto žalingą „princesių kultūrą“, ribojančią net labai mažų mergaičių horizontus ir prisidedančią prie kūno vertinimo klausimų.

Kompanija išleido 10 punktų atmintinę būsimoms princesėms – plakato formos – ir joje ragina mergaites daryti „teisingus netinkamus dalykus“ („Right wrongs") ir „tikėti savimi“.

Tačiau analitikai ir laidų kūrėjai, šią savaitę susirinkę didžiausioje pramogų pasaulio mugėje Kanuose, perspėjo, kad mažos mergaitės ir jų tėvai nekantriai laukia fundamentalesnių pokyčių.

Kai kas perspėjo, kad jeigu mergaitėms nebus iškelti geresni pavyzdžiai, jos paprasčiausiai nusigręš.

Emma Worrollo iš Londono įsikūrusios strategijų kompanijos „Pineapple Lounge“ sakė, kad jos detalus tyrimas, kuriame dalyvavo tūkstančiai vaikų visame pasaulyje, atskleidė mergaičių nusivylimą.

„Jų lyties supratimas yra daug mažiau apibrėžtas (palyginti su ankstesnėmis kartomis). Jos nenori, kad lytis apskritai būtų veiksnys“, – sakė ji.

„Neapibrėžta lytis“

Tačiau vyresnės mergaitės ir berniukai dievina kovingąją Katnis Everdin iš „Bado žaidynių“ (Hunger Games), sakė ji ir pridūrė, jog mergaitės bergždžiai ieško panašių figūrų televizijoje, su kuriomis galėtų tapatintis, ir mano, kad tai neteisinga.

Jos teisios. Vidutiniškai trys ketvirtadaliai animacinių filmų veikėjų yra vyriškos lyties, sako industrijos žinovai.

Vis dėlto yra didžiulis geresnių ir lyties atžvilgiu labiau lytiškai neapibrėžtų pasakojimų poreikis, tvirtina E.Worrollo.

„Z kartos vaikai, (kuriems dabar 10-16 metų), sako mums, kad dabar berniukai gali būti mergaitės, o mergaitės – berniukai, bet televizijoje to nematome“, – pridūrė ji.

Tačiau kai kurie kanalai yra pasiryžę permainoms. Prancūzijos visuomeninis transliuotojas „France Télévisions” oficialiai ragina prodiuserius kurti serialus apie veikėjas moteris, nes suprato, kad jų yra gerokai per mažai.

Transliuotojo vaikų laidų vadovė Tiphaine de Raguenel sakė, kad jie siekia, jog „būtų ne vien princesės fėjos ir padaužos“.

Net „mergaitiškuose“ naujuose animaciniuose serialuose bandoma stiprinti jų įgalinimo žinią.

Amerikiečių serialas „SpacePop“ apie intergalaktinę mergaičių grupę Kanų mugėje MIPCOM buvo pristatomas „ne kaip įprastas jūsų princesių“ šou.

Jo veikėjoms galbūt svarbios „mada, muzika ir draugystė“, bet jos dar ir gelbėja visatą.

Savęs vertinimo problemos

Problema gali prasidėti labai anksti, sako ekspertai. Vienas amerikiečių tyrimas šiemet parodė, kad princesių industrija gali pradėti veikti jau trejų metų vaikų elgesį.

„Mergaitės, kurios tvirtai laikosi moteriškos lyties stereotipų, jaučia, kad kai kurių dalykų daryti negali“, – sakė Sarah M.Coyne.

„Jim Henson Company“ vadovė Lisa Henson sakė, kad prodiuseriai turi spręsti šį klausimą. Pasak jos, jų naujas animacinis serialas apie jūrų gyvūnus „Splash and Bubbles“ perima jos tėvo Jimo Hensono darbus įvairovės labui, dirbtus tokiuose legendiniuose šou kaip „Mapetai“ (The Muppets) ir „Sezamo gatvė“ (Sesame Street).

„Mūsų veikėjų berniukų ir veikėjų mergaičių skaičius vienodas ir kiekvienas iš jų turi kitos lyties bruožų, tad šia prasme tai gan neutralu lyties atžvilgiu. Splešas ... yra berniukas, o Bablz – mergaitė, bet ji lygiai taip pat linkusi į nuotykius“, – pridūrė ji.

Pasak L.Henson, jos kompanija prisiėmė misiją linksmai, bet labai rimtai perduoti vaikams „geras vertybes“.

„Nepatikėtumėt, koks įvairus yra vandenyno dugnas ... Ten yra vienišų tėvų jūrų arkliukų su 499 vaikais, – juokavo ji. – Ir yra tėčių jūrų arkliukų, kurie gimdo vaikus. Ten tiek daug keistų dalykų.“