Kelia klausimus dėl kainos

„Ar jau matėte naująjį Kretingos miesto prekės ženklą? Dar ne? Viskas būtų lyg ir neblogai, miestui gi reikia reklamuotis, pritraukti daugiau turistų, tačiau yra vienas „bet“ – šio prekės ženklo kaina. 12000 Eurų. Mano manymų šita kaina yra neadekvati už tokį produktą, šioj situacijoje galiu įžvelgti miesto biudžeto švaistymą, atsakingų asmenų nekompetenciją ir galbūt net pinigų plovimą. Daugelis Kretingos jaunimo jau keletą dienų diskutuoja ir reiškia nepasitenkinimą feisbuke, stengiasi paviešinti šį incidentą. Galbūt bus imtasi tirti šį prekės ženklo pirkimą“, –piktinosi į DELFI kreipęsis skaitytojas.

Į diskusiją socialiniuose tinkluose įsijungė ir A. Tapinas. „Žinote, kas čia? Čia naujasis Kretingos prekės ženklas „Pamatykite širdimi“. Žinote, kiek jis kainavo Kretingai? 12 000 eurų.Veikimo schemutė labai aiški – regionų „specialistai“ užsimano kažko tokio, tada atvažiuoja Vilnius berniukai, pripučia miglos ir pasiima keliolika tūkstančių už...kažką. Neseniai taip buvo Tauragėje, dabar atėjo Kretingos eilė ir agentūra „New agency“.

Tikrai labai new ir labai creative. „Visiškai suprasti logotipą šiek tiek užtruks“ – sakė agentūros atstovas Laimonas Trota (Citata: iš „Pajūrio naujienos“). Tai jau tikrai – Kretingos rajono savivaldybė ir Kretingos Turizmas užtruks suvokti, kaip juos išdūrė.

O šiaip sveikinimai „New Agency“ specams – už logotipą, kurio net pradedančiojo oftalmologo kabinetas neimtų, iš savivaldos ožkučių nurauti 12 000 eurų, čia turbūt rekordas“, – ironizavo A. Tapinas.

A. Tapiną kaltina šmeižtu

Agentūros „New!“ kūrybos vadovas Tomas Ramanauskas apgailestavo, kad A. Tapinas įrašą paskelbė, pasak jo, nepasigilinęs į situaciją. „Man apmaudu, kad žmogus, turintis daug sekėjų, galvoja, kad gali šnekėti ką nori, nes vis tiek dauguma nesigilins į niuansus. Aš tai traktuoju kaip visišką šmeižtą, nes tai yra labai įžeidu. Jo įraše kalbama apie 12 tūkst. eurų už logotipą, tuo tarpu kai darbų yra padaryta keliasdešimt“, – sakė jis.

T. Ramanauskas patikslino, kad konkurso biudžetas buvo 9900 eurų, pridedant PVM. Už šiuos pinigus buvo atlikti šie darbai: Kretingos rajoną reprezentuojančio prekės ženklo koncepcija, kuris susideda iš konkurencinės apžvalgos, privalumų įvardinimo, strateginių rekomendacijų; šūkio sukūrimas lietuvių ir anglų kalbosmis; logotipas; ženklo stiliaus knyga (brandbook), kurią sudaro 21 pozicija.

„Tai normalūs, bet tikrai ne kosminiai pinigai už tokį darbą. Komerciniame sektoriuje tokie darbai daromi už trigubai didesnes sumas. Dalis agentūrų tokiuose konkursuose nenori dalyvauti, nes tai vidutinės finansinės grąžos darbas, kuris visada, nepriklauso nuo to, ką tu padarysi, bus plakamas tokių, kurie sakys, kad aš galiu padaryti už 50 eurų. Taip užburiamas naujas pragaro ratas: nesvarbu, kas laimės, visi bus kalti, todėl niekas nebenorės tų dalykų daryti – man tai keista“, – kalbėjo T. Ramanauskas.

Pasak T. Ramanausko, jei ne nepagrįsti kaltinimai dėl per didelių kainų, diskusijos dėl paties logotipo jam atrodytų tik sveikintinomis. „Mums atrodo, kad geras logotipas, kad jis visiškai kitoks nei dauguma. Puikus pavyzdys būtų Londono olimpinių žaidynių logotipas, kuris kainavo 700 tūkstančių eurų: apie jį buvo daug diskusijų, jis buvo labai keistas, kažkam estetiškai siaubingas, bet jis įvyko ir dabar daug kas kalba, kad jis buvo ženklas, labai prisidėjęs prie naujos vizualinės kalbos ir prie naujų galimybių logotipuose atsiradimo. Man kažkaip atrodo, kad mes esame visiškai tvirti tuo, ką pasiūlėme, o tie nesąmoningi kaltinimai, kad kažkas iš Vilniaus nori daryti prastą darbą, rodo žiaurų profaniškumą“, – teigė jis.

Meras nesijaučia apgautas

Kretingos rajono meras Juozas Mažeika sako, kad kaltinimai per didele kaina ar prastu logotipu yra tik A. Tapino nuomonė ir jis visai nesijaučia apgautas. „Niekas mūsų neapgavo ir, ko gero, tikslo tokio neturėjo. Kadangi taip buvo nutarta, kad reikia daugiau sklaidos apie Kretingą, Kretingos rajoną, kad reikia susikurti tokį ženklą, ką darė ir kitos savivvaldybės, tuo tikslu buvo organizuotas viešas pirkimas. Šitą pirkimą organizavo visiškai ne meras, ne administracija, o pedagogų švietimo centras, kuris kuruoja turizmo informacijos centrą. Pirkimas buvo organizuotas apklausos būdu, buvo pakviesta, kiek žinau, mažiausiai dešimt potencialių dalyvių, kas galėtų sukurti iš Lietuvoje žinomų, norą pareiškė iš jų tik ši agentūra ir taip buvo parinkta viešo pirkimo būdu, o ne šiaip sugalvojo kas nors“.

Dėl kokių priežasčių daugiau agentūrų nepanoro dalyvauti konkurse meras teigė nežinantis, nes ne pats organizavo konkursą. „Dabar aš tik daviau nurodytą, kad apskritai įdėtų visą medžiagą į tinklalapį, kad bet kas galėtų susipažinti, kaip buvo daroma, kiek variantų siūloma, visa rengimo eiga. Be abejo, kaip bebūtų, diskusijų, manau, bus daug, nes čia tam tikro požiūrio ir skonio reikalas, ar galėjo būti kitaip. Bet kadangi Tapinas kaltina, kad čia konkrečiai savivaldybė apgauta ar kad mero nurodymu bakstelta pirštu, tai aš kategoriškai paneigiu, meras apskritai čia nedalyvavo, aš dalyvavau tik pristatyme, kai viskas daugiau mažiau buvo parengta ir išsakiau savo požiūrį, tad tie Tapino pamąstymai ir yra tik jo pamąstymai, galbūt jam iš šono taip ir atrodo“, – svarstė J. Mažeika.

J. Mažeika neslėpė, kad jis prieš šį logotipą neturi nieko blogo. „Aš paprašiau, kad tie žmonės, kurie rengė ženklą, kad kai jie padarys ir turės variantą, kurį nori pasiūlyti, kad jis būtų viešai pristatytas Kretingos tarybos nariams, taip ir buvo padaryta. Buvo pristatyta visa eiga, gal vieniems atrodė taip, kitiems kitaip, bet kadangi buvo su visais paaiškinimais, atsakymais į klausimais, priekaištų viešai niekas neišsakė“, – pasakojo jis.

Sunkiai pagrindžiamos kainos

Miestų noras atnaujinti įvaizdį ir su tuo susijusios kainos ne pirmą kartą kelia klausimus. 2017 m. vasarą taip pat buvo pristatytas Tauragės miestui agentūros „McCann Vilnius“ kurtas prekės ženklas su simboliu-malūnėliu ir jį lydinčiomis kitomis reklamos priemonėmis. Šie darbai savivaldybės biudžetui atsiėjo 15 tūkst. eurų.

Tuo tarpu agentūra „New!“ į visuomenės akiratį praėjusiais metais pateko ir dėl skandalo, susijusio su Lietuvos įvaizdžio strategija „Real is Beautiful“. Kai kurie šią strategiją gyrė, kiti – peikė, bet didžiausias skandalas kilo, kai įgyvendinant šią strategiją buvo panaudotos ne Lietuvos, o Skandinavijos šalių nuotraukos, nusipirktos iš fotobankų. Už šį įvykį atsakomybę prisiėmė agentūra „The Chocolate“, admnistravusi projekto socialinius tinklus.

Pateikė idėjos pagrindimą

Agentūra „New!“ visuomenei susipažinti pristatė ir savo atliktų darbų ir idėjų pagrindimą. „Kretinga. Pamatykite širdimi“ — taip skamba naujojoje miesto įvaizdžio koncepcijoje pristatytas šūkis, sukurtas, remiantis Kretingos, kaip dvasinės atgaivos ir kultūros centro idėja. Istorijos šimtmečius skaičiuojantis miestas, nuo seno puoselėjęs kultūrą, švietimą ir dvasiškumą, senųjų savo vertybių neatsisakė. Naujuoju šūkiu Kretingoje apsilankyti kviečiami turistai, norintys pailsėti ir praturtėti dvasiškai. Pažinti šio miesto ir rajono istoriją, pabandyti suprasti čia puoselėjamą kultūrą, atsiverti jausmų ir pažinimo džiaugsmui, ir, galiausiai — įsimylėti šį kraštą. Naujasis šūkis kalba apie gilesnį dalykų pažinimą ir pajautimą, apie glaudaus žmogaus ir jį supančios aplinkos ryšio puoselėjimą“, – taip aiškinamas naujasis šūkis.

Anot agentūros „New!“ dizaino skyriaus lyderio Dovydo Stonkaus, didžiausias iššūkis ir buvo sugalvoti kaip naujuoju Kretingos šūkiu ir identitetu pasakyti, kad Kretinga — puiki turistinė stotelė vertinantiems kultūrą bei noritiems įsigilinti į lankytinų vietų istoriją, jų grožį bei vertę. O tai, pasak jo, šiek tiek sudėtingiau, nei komunikuoti apie balto smėlio paplūdimius ar kitas, turistų pamėgtas kurortines pramogas.

„Pavyzdžiui, dėl nedidelio dydžio ir ribotos turistinių objektų pasiūlos Kretingai būtų sunku pretenduoti į atostogų kelionės tikslo poziciją – čia konkurencinę kovą laimi netoliese esantys pajūrio kurortai Klaipėda, Palanga, Šventoji. Tačiau realu siekti, kad į šiuos kurortus atvykstantys turistai, nesulaukę tinkamo oro ar pavargę nuo triukšmingų pramogų, link Kretingos pasuktų ieškodami natūralios gamtos ramybės ir įdomių pažintinio pobūdžio atrakcijų“, – rašoma aiškinant apie iššūkius, su kuriais teko susidurti.

„Miestai, o ypač mažesni, siekia būti daugiau nei tarpiniais sustojimais. Ši tendencija bendra visiems ir Kretinga į ją puikiai pataiko. Turistinės krypties įvaizdžio kūrimas didina pridėtinę vertę bei padeda iškelti regiono traukos objektus, kurie lankytojams atrodo patrauklesni. Kitaip tariant, miesto šūkis ir identitetas padeda pamatyti visumą: vertybes ir bruožus, kuriuos žmogus išvys apsilankęs vietovėje. Tai padeda miestą ar regioną matyti kaip kelionės tikslą, reikalaujantį galbūt net kelių dienų apsilankymo“, – teigia D. Stonkus.

„Naująjį šūkį lydi ir savitas vizualinis identitetas, kurio centre — akis. Ne miesto bažnyčių siluetai, ar medžiai, o pats keliautojas. Tokį neįprastą sprendimą D. Stonkus aiškina siekiu ieškoti dialogo, o ne transliuoti persigyrimo monologą, kviesti į svečius, o ne reikalauti: „Spalvos ir grafinė kalba atspindi Kretingos lankytinų objektų įvairovę. Grafinėje kalboje toliau plėtojamas logotipo simbolis – akis. Ji tampa ir konkretų turinį atspindinčių ženklų dalimi (ikonomis), ir nuotraukų kompanavimo įrankiu. Viskas apjungiama į žaismingą ir turtingą kompoziciją, kuri leidžia miesto ženklui prisitaikyti prie skirtingo turinio. Trumpiau tariant – logotipo „akys“ apjungia skirtingo turinio nuotraukas į vientisą kompoziciją. Spalvos šiltos ir jų paletėje net keletas, kad būtų galima vizualinį stilių derinti prie turinio, kuriame jis taikomas. Visi šie elementai ir jų pritaikymo galimybės leidžia turėti vientisą, tačiau kartu ir lanksčią grafinę kalbą“, – rašoma išplatintame pranešime.