Lapkričio paskutinėmis dienomis atlikta gyventojų apklausa rodo, kad net 60 proc. gyventojų Kūčių vakarą planuoja likti namuose ir prie Kūčių stalo sėsti tik su kartu gyvenančiais namiškiais (pernai taip sutikusių šventes buvo tik 31 proc.). Tikėtina, kad situacijai prastėjant, net jei karantino ribojimai nebūtų griežtinami, šis procentas gali dar labiau išaugti.

Tiesa, ir pernai didžioji dalis respondentų šventes sutiko savo namuose, tačiau į svečius kviesdavo artimiausius giminaičius (tėvus, vaikus, brolius, seseris). Šiemet pačius artimiausius į svečius ketina pasikviesti 14 proc., dar 12 proc. ketina vykti pas giminaičius, gyvenančius tame pačiame ar kitame mieste (regione).

Verta paminėti, kad 10proc. respondentų apklausos metu dar nežinojo, kur ir su kuo sutiks Kalėdas.

Mažiau kalėdinių dovanų?

Apklausa rodo, kad koronaviruso pandemija turės ne tik įtakos kaip ir su kuo švęsime šventes, bet ir tai, kiek ir kokių dovanų rasime po Kalėdų eglute.

30 proc. apklaustųjų teigia, kad dovanas pirks siauresniam žmonių ratui, o 11 proc. – dovanų apskritai nepirks. Kiek mažiau nei pusė respondentų sako, kad dovanas pirks įprastai, kaip ir kiekvienais metais.

Sumažės ir 2020 metų kalėdinių dovanų biudžetas: apklausos dalyviai dovanoms ketina išleisti šiek tiek mažiau nei pernai – vidutiniškai 137 Eurus.

Daugiausia dovanas respondentai perka artimiausiam savo ratui (vaikams, antrai pusei, tėvams, anūkams). Kaip populiariausia dovana įvardijamos valgomos dovanos – skanėstai. Bendrai dominuoja praktiškos ar universalios dovanos: žaislai, knygos, kosmetikos rinkiniai, dovanų čekiai ar pinigai. Nemažai respondentų planuoja dovanoti ir vitaminus bei maisto papildus – gali būti, kad taip išreiškiamas rūpestis artimųjų sveikatai COVID-19 pandemijos metu.

Panašu, kad sunkiausia dėl dovanų apsispręsti yra paauglių tėvams: šie gerokai dažniau nei jaunesnių vaikų tėvai atsakė, kad dar nežino ką dovanos.

Dovanų pirkti neskuba

Šie metai yra neeiliniai, žmonės keičia savo įpročius, ir kalėdinių dovanų pirkti dar neskuba. Net 40 proc. apklaustųjų dar nepradėjo pirkti dovanų; 35 proc. teigia nupirkę dar ne visas dovanas. Tik 6 proc. apklaustųjų jau įsigijo visas planuotas dovanas.

Didžioji dalis (48 proc.) respondentų teigia pirkę ar pirksią dovanas ar dalį jų internetu lietuviškose e-parduotuvėse. Turint mintyje, kad didelė dalis respondentų dar tik planuoja pirkti dovanas, kurjerių bei pristatymo tarnybų laukia sunki metų pabaiga. Didžiuosiuose prekybos centruose, įprastose ar specializuotose parduotuvėse dovanas pirks 20-35 proc. apklausos dalyvių.

Nori ne tik materialių dovanų

Paklausti, ko patys norėtų dovanų, trečdalis respondentų, įvardijo konkrečius kalėdinius norus: buitinę techniką ir elektroniką, drabužius, kosmetiką, parfumeriją, SPA paslaugas ir net automobilį ar butą.

Tačiau beveik pusė apklausos dalyvių įvardijo, kad užtektų tik simbolinės dovanos, svarbiausia yra dėmesys, ketvirtadalis – kad neturi jokių norų, nes visko turi pakankamai. Šie respondentai dažniau nei visi kiti įvardijo, kad norėtų sveikatos, ramybės, galimybės susitikti su artimaisiais.

Kalbėdami apie sveikatą, kai kurie respondentai labai konkrečiai įvardino, kad norėtų, jog atsirastų vakcina nuo COVID-19 ar kad baigtųsi ši pandemija.

Apklausą atliko Mindshare Lithuania, 2020-11-23 – 2020-11-30 dienomis. Imties dydis – 744 respondentai.