Jei viena iš jūsų Naujųjų metų rezoliucijų yra asmeninio prekės ženklo stiprinimas profesinėje srityje, greičiausiai susidursite su iššūkiais ir šiame kontekste.

Aiškiai žinote, kodėl norite stiprinti asmeninį prekės ženklą profesiniame kontekste, galbūt jau atlikote savianalizę bei patobulinote statinę informaciją savo socialinių tinklų profiliuose?

Pirmieji žingsniai atlikti, tačiau siekdami sustiprinti asmeninį prekės ženklą turite būti matomi, o vienas efektyviausių būdų tam pasiekti yra turinys. Tai – vienas iš 7-ių asmeninio prekės ženklo kūrimo principų, tačiau dažnas šio principo įgyvendinimui neturime laiko ir idėjų.

„Tai nėra mano prioritetas.“

„Neturiu laiko kurti turinio kūrimui socialiniuose tinkluose darbo dienomis, o savaitgalius nori skirti laikui su šeima.“

„Nepasitikiu savo gramatikos įgūdžiais ir todėl nepradedu kurti turinio.“

„Jaudinuosi, kaip į mano kuriamą turinį sureaguos kiti.“

Tai tik keletas komentarų, kuriuos tenka išgirsti iš žmonių, kurie nori stiprinti savo asmeninį prekės ženklą kurdami turinį, bet neturi tam laiko. Nepaisant to, turinio kūrimas yra sritis, kurią galima stiprinti praktikos pagalba.

Štai 12 patarimų, kurie, tikiu, motyvuos ir skatins turinio kūrimo procesą asmeninio prekės ženklo stiprinimo vardan.

1. Žinokite, kodėl to norite.

Rasti laiko turiniui kurti bus daug paprasčiau, jei žinosite tikslą, dėl kurio tai darote. Pasakymų, kad „kiekvienas tai daro“ arba „noriu būti labiau matomas“ neužtenka. Kuo tikslesnis, išmatuojamas, įmanomas pasiekti, realistiškas ir pasiekiamas per tam tikrą laiko tarpą (taip, prisiminkite seną gerą S.M.A.R.T. principą) bus jūsų tikslas, tuo labiau disciplinuotas tapsite skirdami laiko turinio kūrimui.

2. Pradėkite mažais žingsneliais.

Jūsų tikslas gali būti didelis, tačiau turinio kūrimo klausimu patariama būti realistams ir pradėti mažais žingsneliais. Tai priklauso ir nuo laiko, kurį galite skirti turinio kūrimui bei jo formato (pvz., trumpi įrašai socialiniuose tinkluose ar ilgesni tekstai, atskleidžiantys ekspertinę sritį). Nebūkite per griežti sau. Vienas įrašas „LinkedIn“ platformoje per savaitę ir vienas su jūsų industrija susijęs straipsnis kas tris mėnesius – tai jau įgyvendinami žingsniai, nuo kurių galėtumėte pradėti.

3. Fiksuokite spontaniškai kylančias idėjas.

Kartais į tai neatkreipiame dėmesio, bet puikios turinio idėjos dažnai kyla išėjus pasivaikščioti, vairuojant ar tiesiog prausiantis duše. Suprantama, kad tai nėra pačios patogiausios progos pasižymėti kilusioms idėjoms, tačiau kai tik galite tai padaryti, bandykite susirašyti jas savo užrašų knygelėje (ar tiesiog „Notes“ aplikacijoje savo mobiliajame telefone).

4. Išnaudokite laiką, kurį praleidžiate eilėje, laukiant apsilankymo pas specialistą ar viešajame transporte.

Laukiate, kol jus priims gydytojas? Laukiate ilgoje eilėje prekybos centre? Kodėl nepasižiūrėjus į savo idėjų sąrašą (tą patį, kurį aptarėme 3-iajame punkte)? Nors per trumpą laiką ir nepatogioje vietoje gali atrodyti sunkiai įmanoma parašyti puikų tekstą įrašui socialiniuose tinkluose, tai gali būti pradžia. Puikiai laiką galite išnaudoti ir skrydžio metu ar laukiant maisto restorane (žinoma, jei valgote vieni).

5. Paskirkite laiką rašymui.

Skirkite tam tikrą laiko tarpą per savaitę (pvz., 30 minučių sekmadieniais nuo 15h), kurį praleisite kurdami turinį. Kadangi jau greičiausiai turėsite tam tikrų idėjų (punktas nr. 3) ir galbūt būsite pradėję jas plėtoti (punktas nr. 4), ši užduotis bus gerokai paprastesnė nei galvojate.
Šis patarimas gali būti ypač naudingas tiems, kuriems rašyti sekasi ramioje aplinkoje.

6. Domėkitės tuo, kad vyksta jūsų industrijoje.

Sunku ne tik rasti laiko, bet taip pat trūksta ir įkvėpimo? Kalbėkite, klausykitės ir mokykitės iš žmonių, esančių aplink jus. Įkvėpimas gali ateiti daug greičiau nei tikitės.

7. Pasirinkite jus skatinantį žmogų.

Ką daryti, jei trūksta disciplinos? Galite paprašyti artimoje esančio žmogaus, kad jus paskatintų ir sutartu metu paklaustų, kaip jums sekasi siekti savo tikslo. Tinkamą lietuvišką vertimą apibūdinti šiam žmogui rasti sunku, tačiau anglų kalboje tai puikiai atspindi sąvoka „accountability partner“. Turite kolegą ar draugą, kuris taip pat nori stiprinti savo asmeninį prekės ženklą turinio kūrimo pagalba? Pabandykite susitarti, kad vieni kitus paskatinsite sutartu laiku (pvz., kartą per savaitę).

8. Planuokite iš anksto.

Dažnai tai atrodo sunku ir kartais net neįmanoma. Tačiau jei planavimas jums – gyvenimo būdo dalis, kalendoriuje pasižymėkite dienas, kurioms norėtumėte, kad jūsų sukurtas turinys atsidurtų pasirinktose socialinių tinklų platformose ir galbūt tas dienas, kuriomis tą turinį kursite.

9. Nerimaujate dėl savo rašymo ir gramatikos įgūdžių? Raskite kalbos redaktorių.

Ar nuo turinio kūrimo jus sulaiko tai, kad nepasitikite savo rašymo stiliumi ar gramatikos žiniomis? Raskite žmogų, galintį jums padėti. Galbūt jūsų bičiulė ar kolega puikiai išmano gramatiką ir mielai patikrintų jūsų tekstą mainais į kavos puodelį? Jei tokio žmogaus artimoje aplinkoje nėra, rekomenduojama rasti profesionalų kalbos redaktorių. Taip, tai kainuoja, tačiau sutaupysite savo asmeninio prekės ženklo reputacijos kaina (juk savo sekėjams nenorite sudaryti blogo įspūdžio).

10. Kartais vaizdas yra vertas 1000-io žodžių. Pasirūpinkite tinkamomis nuotraukomis.

Fotografija, įprasminanti asmeninio prekės ženklo stiprinimą profesiniame kontekste, vis dar nesulaukia tiek dėmesio, kiek nusipelno. Dauguma norime turėti gražias nuotraukas dėl asmeninių priežasčių, bet kodėl gi neinvestavus į nuotraukas, kurios pastiprins jūsų asmeninį profesinį įvaizdį socialiniuose tinkluose ir praturtins jūsų turinį? (ir tai nebūtinai turi būti portretinės nuotraukos). Kokybiškos nuotraukos gali sutaupyti rašymui skirtą laiką, nes jų galia kartais yra verta 1000 žodžių (o gal ir daugiau).

11. Vertė kuriama ne tik patarimais.

Neturėtume galvoti, kad kokybiškas ir vertingas turinys yra vien tik patarimai kitiems ir edukacija, kaip turėtume daryti vieną ar kitą dalyką. Turinio vertė gali būti skirtinga. Jo pagalba informuojame, mokome, linksminame ar įkvepiame. Kartais puiki citata, kuria pasidalijote ją išgirdę pranešimo konferencijoje metu, gali įkvėpti ir kurti vertę daliai jūsų sekėjų. Šalia aprašytos citatos atsiradusi kokybiška jūsų nuotrauka gali kurti ne tik vertingą, bet ir vizualiai patrauklų įspūdį.

12. Atsipalaiduokite.

Pradėjote kurti turinį, bet nesulaukiate tiek matomumo ir dėmesio, kiek norėtumėte? Atsipalaiduokite, jūs tik pradedate. Sukurti stiprų asmeninį prekės ženklą užtrunka laiko. Kaip sako viena patarlė: „Roma nebuvo pastatyta per dieną“, tad ir jūsų asmeniniam prekės ženklui prireiks laiko. Geri rezultatai reikalauja laiko.

Apibendrinant, didžioji dalis kliūčių egzistuoja tik mūsų galvose. Tad linkėčiau neleisti joms stabdyti veiksmų siekiant sustiprinti savo asmeninį prekės ženklą profesiniame kontekste. Susidarykite Naujųjų metų rezoliucijų sąrašą, atverkite pasauliui (galite pradėti nuo artimesnės aplinkos) savo ekspertines žinias ir džiaukitės rezultatais.