„Radijo klipai paremti realiais išgirstais pokalbiais tarp gyventojų. Jie parodo, kad dažnai net nepastebime, kad kalbėdami pašiepiame, menkiname kitą lytį arba turime išankstinių neigiamų nuostatų lyties pagrindu“, – sako kampanijos „Lygiadieniai.lt“ vadovė Mintautė Jurkutė iš Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos.

17-koje radijo klipų ir televizijos reklamoje išgirsite kasdienius pokalbius apie darbo srityje egzistuojančią nelygybę, smurtą artimoje aplinkoje, savižudybių ir gyvenimo trukmės problematiką – šių problemų šaltinis yra lyčių nelygybė.

„Tikslas – padėti atpažinti lyčių nelygybę, daugiau apie ją suprasti ir paskatinti mažinti tos nelygybės – kad kiekvienas žmogus prisidėtų tuo, kas yra jo galioje. Gal šios kampanijos žinutės pravers kalbantis draugų būryje ir išgirdus seksistinį juokelį atitinkamai sureaguoti – nepalikti jo kaip normos. Politikos formuotojai jau turi daugiau galimybių aktyviai keisti egzistuojančią situaciją – šios kampanijos metu politikams pristatėme ir naują savivaldybių lyčių lygybės žemėlapį“, - sąmoningumą lyčių lygybės klausimais skatina M. Jurkutė.

Kartu su šia kampanija pradėjo veikti ir nauja informacinė svetainė Lygiadieniai.lt, kurioje žmonės lengvai ras visą koncentruotą informaciją apie lyčių lygybę.

Lyčių lygybės apibrėžimas

„Lyčių lygybė nesiekia vyrų ir moterų padaryti vienodais, kaip dar vis kartais išgirstame. Atvirkščiai, lyčių lygybė yra apie vyrų ir moterų įvairovės suvokimą ir žmonių priėmimą tokių, kokie jie yra – be išankstinių nusistatymų dėl jų lyties“, – sako M. Jurkutė.

Apibrėžimas teigia: lygios galimybės – vienodos galimybės mokytis, dirbti, užsidirbti, priimti sprendimus, gauti tas pačias prekes ir paslaugas, nepriklausomai nuo asmens lyties ir lytinės tapatybės. To siekiama, kad visi visuomenės nariai, nepaisant lyties, galėtų atskleisti savo potencialą, prisidėti prie visuomenės ir valstybės kūrimo bei naudotis jos resursais.

Mintautė Jurkutė

Žmonės klausia – ką aš galiu padaryti?

Pasak M. Jurkutės, pasipriešinimo etapą „Kam reikia tos lyčių lygybės?“ Lietuvoje jau praeiname. Dabar jau esame etape „Kaip? Nuo ko mums pradėti, ką daryti, kad lyčių lygybės principai priartėtų prie kasdienybės?“. Naujoji platforma Lygiadieniai.lt padės rasti atsakymus.

„Ką galiu padaryti aš?“ rubrikoje kiekvienas žmogus kviečiamas susipažinti su naudingais patarimais, atsakančiais į realius gyventojams kylančius klausimus ir situacijas.

Rubrikoje „Darbovietėms“ įmonės ir kiti darbdaviai ras įvairių išteklių, kaip užtikrinti lygias galimybes darbo vietose: organizacijos lygybės plano pavyzdį, lygių galimybių liniuotę darbo vietoje ir kt.

Viešajam sektoriui skirta rubrika talpina daugybę puikių įrankių, kurie padės savivaldybėms ir kitoms įstaigoms atsižvelgti į lytį formuojant politiką bei teikiant paslaugas. Čia pateikiamas savivaldybių lyčių lygybės žemėlapis, lyčių lygybės vadovas savivaldybėms, lyčių lygybės statistinis interaktyvusis atlasas ir 6 valandų interaktyvūs elektroniniai mokymai savivaldybių darbuotojams, apimantys strateginį planavimą ir paslaugų teikimą gyventojams.

Paskutinėje svetainės rubrikoje „Daugiau apie lyčių lygybę“ surinkta daug įvairių tyrimų duomenų ir statistikos, kurie lankytojams padės susidaryti platesnį paveikslą apie lyčių lygybės reikšmę visuomenei. Pavyzdžiui, ką rodo lyčių nelygybės statistika sveikatos, švietimo, darbo rinkos, ekonomikos, politikos ir galios, laisvalaikio ir socialinio gyvenimo srityse; kaip tėčių įsitraukimas į vaikų auginimą naudingas vaikams ir tėvams; kodėl smurtas šeimoje yra lyčių nelygybės klausimas; kaip veikia dezinformacija ir diskredituojamos lyderės moterys; kas yra lyčių kvotos ir kaip jos veikia bei daug kitų temų.