Geotaginimas (liet. vietos žymėjimas) tikrai nestokoja privalumų. Verslui jis reiškia matomumą ir sklaidą. Mums, paprastiems vartotojams, lengviau orientuotis, kur pirkti madingiausius batus ar rasti geriausią vakarėlį mieste.

Kiekviena instagramo nuotrauka ar Story gali būti susieta su konkrečia vieta, kurią galima pažymėti. Taip siekiame parodyti, kur šiuo metu esame ar kur rekomenduojame apsilankyti savo draugams. Šie vietų žymekliai, kaip ir hashtagai, turi naujausių ir populiariausių įrašų kategorijas, pagal kurias vartotojai gali atsirinkti trendais tapusias vietas.

Instagrame mes dalinamės idealia savo gyvenimo versija, todėl lokacijos žymėjimas sustiprina šį įspūdį. Štai tu pasidalini vaisiumi su beždžione Indonezijoje, o po savaitės vyksti komandiruotės į Niujorką. Kelionės, maistas, drabužiai – sekėjai visada mato ne tik „ką“, bet ir „kur“.

Prieš geotagus – ir pilietinės iniciatyvos

Vis dėlto lokacijos žymėjimas turi ir kitą pusę. Žinoma, jeigu pažymėsi naują parduotuvę, universitetą ar kitą gausiai lankomą įstaigą, nieko baisaus nenutiks. Tačiau jei keliaudamas netyčia sustosi pasakiško grožio draustinyje ir pažymėsi jį, po kelerių metų ši vieta galbūt pasikeis neatpažįstamai.

Jarūnė Narkevičiūtė

Toks liūdnas likimas ištiko Arizonoje esantį Pasagos vingį – įspūdingą Kolorado upės kilpą. Prieš kelis dešimtmečius nuo greitkelio ten vedė nepažymėtas keliukas, o šiandien čia galima sustoti erdvioje stovėjimo aikštelėje, išgerti kavos ir nusipirkti suvenyrų. Kartu su žmonėmis čia atkeliauja ir šiukšlės bei kraštovaizdžio erozija. Šiuos procesus paskatino būtent vietovės žymėjimas.

Tokių vietų Jungtinėse Valstijose – ne viena. Šalyje net ėmė kurtis iniciatyvos, kviečiančios riboti draustinių ir kitų natūralių paminklų lankymą. Taip pat jos skatina elgtis sąmoningai, neteršti ir… vengti lokacijos žymėjimo.

Išsaugoti atradimo džiaugsmą… ir savo sveikatą

Kartais neapgalvotas siekis bet kokia kaina išvysti trendinančias vietas ne tik kenkia gamtai, bet kelia pavojų ir pačių tyrinėtojų sveikatai. Kai kas Kolorade sutinka meškas, kiti nukrenta nuo neaptverto skardžio, o štai rusai atrado savo toksiškus Maldyvus. Čia užfiksuotoms nuotraukoms tikrai nestinga šarmo – kaip ir vandeniui, į kurį pelenų atliekas leidžia netoliese esanti gamykla.

Kaip ir hashtagus, taip ir geotagus dera naudoti atsakingai – tai apsaugos ir draustinius, ir vietines bendruomenes, ir jus pačius. Nebūtina visada būti Kolumbais ir garsiai pranešti pasauliui apie išskirtines, akį traukiančias vietas. Palikite erdvės ir bičiulių ar sekėjų atradimo džiaugsmui. Be to, ne pro šalį juo pasimėgauti ir pačiam. Užuot siekus varnelės ir statuso „buvau“, galbūt verta įvertinti akimirkos grožį?