Už šią įstatymo pataisą balsavo 114 Seimo narių, susilaikė trys.

Šiuo metu Lietuvoje interneto žiniasklaidai taikomas 21 proc. PVM. 5 proc. tarifas taikomas laikraščiams, žurnalams ir kitiems spausdintiems periodiniams leidiniams.

Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas atkreipė dėmesį, kad Europos Taryba 2018 m. priėmė direktyvą, numatančią, jog galima taikyti PVM lengvatą ne tik tradicinei spaudai, bet ir elektroninei spaudai. „Daugelis ES šalių priėmė tokį sprendimą ir ne tik motyvuojant tuo, kad persikelia spauda iš tradicinės į elektroninę erdvę, bet ir tuo, kad toks sprendimas padėtų žiniasklaidai sunkiu Covid-19 metu, kuomet ji netenka pajamų. Labai svarbus sprendimas ne tik tuo požiūriu, bet ir tuo, kad mes skatiname žiniasklaidą užsiimti gilesniais tyrimais, investuoti į tyrimus, tiriamąją žurnalistiką, nes ši lengvata galiotų ne reklaminiams užsakymams, o prenumeruojamam turiniui“, – kalbėjo jis.

Lengvatinis PVM tarifas nebūtų taikomas techninėms, bibliografinėms ir panašioms duomenų bazėms, erotinio ar smurtinio pobūdžio arba profesinės etikos nesilaikantiems leidiniams.

Skaičiuojama, kad priėmus šias pataisas biudžetas per metus neteks apie 1 mln. eurų pajamų.

Pakeitimą, numatantį PVM lengvatą internetinei žiniasklaidai, šį balandį Seime registravęs Mišrios Seimo narių grupės narys Mindaugas Puidokas sakė, kad taip siekiama pagelbėti elektroninei žiniasklaidai, kuri patiria nuostolių dėl koronaviruso krizės mažėjant reklamos užsakymams.

„Akivaizdu, kad žiniasklaida, ypatingai elektroninė, yra svarbi ir būtina žmonėms informavimo priemonė, ir tokiomis sąlygomis mes turime žiniasklaidą stiprinti“, – sakė M. Puidokas.