Nenustebinsiu pasakiusi ir tai, kad šiuolaikinės galimybės leidžia video turinį kurti kone kiekvienam, kas turi telefoną. Vis dažniau galime pamatyti tiesioginio srauto transliacijas iš virtuvės, trumpus filmukus apie prekes nuo prekystalio ir kitokio pobūdžio video, kuriems pakanka tik dviejų mygtukų paspaudimų. Žvelgiant iš vienos pusės, neturint biudžeto ir didesnių galimybių – toks video, tikėtina, sulauks daugiau susidomėjimo nei statinis vaizdas ar plikas tekstas. Kita vertus – sparčiai populiarėjant vaizdo turiniui, vartotojai tampa jam vis išrankesni, todėl prastos kokybės, „buitinis“ video gali ir nesulaukti norimos žiūrovų reakcijos.

Tad jei nusprendėte į savo komunikaciją įtraukti video formatą, bet nežinote, nuo ko pradėti, štai keletas patarimų.

Pradėkite nuo tikslų nusistatymo

Kaip ir naudojant bet kurią kitą komunikacijos ar reklamos formą, visų pirma, rekomenduojama apsibrėžti tikslus, kurių bus siekiama, ir sutarti, kaip matuosite rezultatus. Ar jūsų tikslas – kuo daugiau peržiūrų? Ar vartotojų įsitraukimas į jūsų turinį? O gal tikitės, kad pažiūrėję video, vartotojai keliaus tiesiai į jūsų svetainę, arba prisiregistruos į naujienlaiškio gavėjų sąrašą?

Aiškiai iškelti tikslai gali ir patį video nukreipti tinkama linkme. Jeigu jūsų tikslas – didinti konversiją, tikriausiai verta sugalvoti itin efektingą video įžangą, turinyje paliesti labai aktualią temą, kuri glaudžiai susijusi su jūsų tiksline auditorija. Jei norite didinti lankytojų skaičių svetainėje – filmuko pabaigoje nukreipkite potencialius klientus į tinklapį, kuriame bus plačiau gvildenama paliesta tema.

Apsibrėžkite trukmę

Dažniausiai klientams kyla klausimas: kokios trukmės turėtų būti mano produktui ar paslaugai skirtas video? Vieno atsakymo čia nėra, tačiau siūlyčiau atkreipti dėmesį į tai, kokiai auditorijai, kokiu tikslu kuriamas video ir kuriame pardavimų lygmenyje jis bus naudojamas. Kuo ankstesnis pardavimų etapas, tuo trumpesnis turėtų būti video, ir atvirkščiai. Dauguma rinkodarai skirtų video turėtų trukti ne ilgiau nei dvi minutes. Į pardavimus orientuotus video rekomenduojama kurti iki 60 sekundžių. Visiškai paprastai reklamai (pavyzdžiui, Facebook ads) užtenka ir 10-15 sekundžių.

Tačiau svarbu pabrėžti, kad vaizdo įrašo trukmė turi būti tokia, kokios reikia, kad perduotumėte visą reikiamą informaciją apie savo paslaugą/produktą, ir nė sekundės ilgiau. Vadinasi, net jei ir laikysitės rekomenduojamos trukmės, reikia nepamiršti svarbiausio dėmens – video turinio aktualumo, dinamiškumo ir išskirtinumo. Video turinys turi būti įdomus nuo pradžios iki galo, jame turėtų būti pateikiama tik vertinga informacija arba pasakojama įtraukianti istorija be jokios pašalinės informacijos.

Jeigu kuriate mokamojo, informacinio pobūdžio vaizdo turinį, kelių sekundžių tikrai nepakaks. Toks turinys reikalauja ilgesnio pasiruošimo, susistemintos informacijos, kuri žiūrovui nepaliktų klausimų.

Nuspręskite, kokiame kanale transliuosite

„Facebook“ statistika atskleidžia, kad daugiau nei 500 milijonų žmonių kasdien žiūri internetinius vaizdo įrašus šiame socialiniame tinkle. Taip, tai pusė milijardo žmonių per dieną, kurie gali virsti auditorija, žiūrinčia jūsų video turinį! Kad taip nutiktų, „Facebook“ platformoje rekomenduojama dalintis vaizdo įrašais, kurių trukmė – tarp 24 iki 90 sekundžių.

Jei jūsų video ilgesnis nei 5 minutės, pavyzdžiui, tinklalaidė, interviu ar naudojimo instrukcija, vertėtų pagalvoti apie „Youtube“ paskyros sukūrimą.

Dar viena vaizdo turinio forma – tiesioginės „Facebook“ transliacijos. Jas rekomenduojama pasitelkti, kai norite realiu laiku pranešti svarbias naujienas, (re)transliuoti tiesioginį renginį, vykstantį įmonėje, taip pat jos – puiki galimybė transliuoti mokymus, konsultacijas. Atminkite, tiesioginės transliacijos žiūrovas negali prasukti, tad jei norite išlaikyti žiūrovo dėmesį kuo ilgiau, būkite tam pasiruošę – turėkite transliacijos planą, scenarijų, kuris padės nenukrypti nuo pagrindinės transliacijos minties.

Rekomenduojama „LinkedIn“ vaizdo įrašų trukmė – nuo 30 sekundžių iki penkių minučių. Svarbu žinoti, kad „LinkedIn“ žiūrovai nėra įprasti socialinių tinklų lankytojai: jie yra profesionalai darbe, turintys daugiau laiko „virškinti” ir įsisavinti rodomą informaciją. Tačiau jei rodote „LinkedIn“ vaizdo įrašo skelbimus (ads), sutrumpinkite juos: idealiausia, jei jie trunka 15 sekundžių, daugiausia – 30 sekundžių.

„Instagram“ taip pat neatsilieka su video turinio integracija. Šioje platformoje net 75% visų vartotojų peržiūrėję video imasi tolesnių veiksmų – perka produktą, aplanko ir iššniukštinėja profilius ir tokiu būdu nusprendžia, ar turinys juos domina. Nors „Instagram“ jau ir anksčiau siūlė tiesioginių transliacijų galimybę, IGTV video funkciją ir 24 valandas egzistuojančius video („story“), šiuo metu rekomenduojama išbandyti naują funkciją – „reels“. „Instagram“ algoritmai yra itin palankūs šiai video formai.

Įsijauskite į tikslinę auditoriją

Įtraukiantis turinys yra tas, kuris aktualus jį žiūrinčiai auditorijai ir sukelia jai tam tikrų emocijų. Dažnai žiūrėdami tokio pobūdžio turinį žmonės su juo susitapatina ir dėl to noriai į jį įsitraukia.
Taip nutinka dėl kelių priežasčių: jie patys kažką panašaus yra išgyvenę arba išgyvena šiuo metu; jiems įdomu, kaip gyvena kiti, ir kaip kitų žmonių išgyvenimai gali daryti įtaką jų pačių sprendimams asmeniniame gyvenime; video sukelia ne tik jaudulį, nostalgiją, bet ir pralinksmina. O linksmomis emocijomis žmonės linkę dalintis dažniau.

Būtent dėl to vis ryškėja tendencija, kad vartotojai reklamose vietoje įprastų nuomonės formuotojų nori matyti jiems artimus žmones: draugus, kaimynus ar net mažai žinomus žmones. Todėl visada rekomenduoju, jei tik yra galimybė ir leidžia tema, į video turinį įtraukti darbuotojus, klientus ir jų asmenines istorijas.

Turiu puikų, neseniai įgyvendintą pavyzdį, kai įtraukti realūs produkto vartotojai (klientai) atnešė didelį susidomėjimą nauju kliento produktu. „Facebook“video reklamos peržiūrėjimo vidutinis rinkos rodiklis įprastai būna apie 2%, o video, kuriame filmavosi realūs klientai sulaukė daugiau nei triskart didesnio įsitraukimo. Net neabejoju, kad tokį pasisekimą lėmė ne tik tinkamai auditorijai pritaikyta reklama, originali kūrybinė idėja, bet ir tikra klientų istorija.

Tęsiant „tikrų istorijų“ temą, taip pat rekomenduočiau nepamiršti ir video tinklaraščio formato. Jei matote, kad jūsų veikloje tai galima pritaikyti – pirmyn! Tik nepamirškite, kad ir čia reikėtų laikytis pagrindinių vaizdo turinio kūrimo taisyklių: svarbus tvarkingas vaizdas, geras apšvietimas, kokybiškas garsas.