Rusijos žiniasklaidos reguliuotojas „Roskomnadzor“ informavo Rusijos žiniasklaidos priemones, kad jos turi naudoti tik informaciją, gautą iš „oficialių Rusijos šaltinių“, kad nušviestų „specialiąją operaciją, susijusią su situacija Luhansko Liaudies Respublikoje ir Donecko Liaudies Respublikoje“.

„Roskomnadzor“ ketvirtadienį paskelbė, kad šiuos reikalavimus pažeidžiantys leidiniai bus nedelsiant blokuojami. Be to, šios žiniasklaidos priemonės bus nubaustos iki 5 milijonų rublių (50 000 eurų).

„Žurnalistai turi turėti galimybę laisvai naudotis visais turimais patikimais šaltiniais, – sakė EFJ generalinis sekretorius Ricardo Gutiérrezas. – Žurnalistai tarnauja piliečiams, o ne vyriausybėms! Žurnalistai niekada neturi tapti kariais informaciniame kare. Žurnalistika yra kaip tik priešinga propagandai.“

Kaip ir jų kolegos iš Ukrainos nacionalinės žurnalistų sąjungos ir Ukrainos nepriklausomos žiniasklaidos profesinės sąjungos, Rusijos žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų sąjunga ragina savo narius gerbti etiką ir atsisakyti valstybinės cenzūros.

Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiasis redaktorius ir Nobelio taikos premijos laureatas Dmitrijus Muratovas paskelbė, kad kitas jo laikraščio numeris bus leidžiamas rusų ir ukrainiečių kalbomis. „Kadangi mes nelaikome Ukrainos priešo šalimi, o ukrainiečių kalbos – priešo kalba. Niekada to nepripažinsime“.

Rusijos žurnalistai Maskvoje surengė demonstraciją prieš Rusijos karinę agresiją Ukrainoje. 70 Rusijos žurnalistų kolektyvas, įskaitant Kommersant, Dožd, Novaja Gazeta, RBC, Ekho Moskvy, The Bell, RTVI, Snoba, 7x7, Izvestia ir Mediazona redakcijų narius, pasirašė atvirą laišką, kuriame pasmerkė Rusijos Federacijos karinę operaciją Ukrainoje: „Karas niekada nebuvo ir nebus konfliktų sprendimo būdas ir tam nėra jokio pateisinimo“.

Rusijos mokslininkai ir mokslo žurnalistai taip pat pasisakė prieš Rusijos Federacijos karinę agresiją: „Atsakomybė už naujo karo Europoje pradžią visiškai tenka Rusijai. Šiam karui nėra jokio racionalaus pateisinimo. Bandymai pasinaudoti situacija Donbase kaip pretekstu karinės operacijos pradžiai nekelia pasitikėjimo. Akivaizdu, kad Ukraina nekelia grėsmės mūsų šalies saugumui. Karas su ja neteisingas ir atvirai beprasmiškas....Karas su Ukraina yra žingsnis į niekur. “

Europos žurnalistų federacija (EFJ) yra didžiausia žurnalistų organizacija Europoje, atstovaujanti daugiau nei 320 000 žurnalistų iš 70 žurnalistų organizacijų 44 Europos šalyse.