Atmosferą įkaitino telekomunikacijų bendrovių konkursai

Vos prieš kelias dienas, kovo 17 d., RSVA pranešė išsirinkusi naują pirmininkę Romualdą Stonkutę ir ta proga išsiplatino pranešimą, kuriame pasakojo apie kryptingą darbą diegiant veiklos standartus ir stiprinant ryšių su visuomene profesionalų bendruomenę. Tačiau realybėje, pasirodo, ne viskas taip gražu. Asociaciją jau kurį laiką purto nesutarimai, itin sustiprėję po viešo atlyginimų paskelbimo ir dėl to kilusių diskusijų, o dar vienu lūžio tašku, panašu, virto konfliktas dėl telekomunikacijų bendrovių paskelbtų konkursų, kurie, kaip viešai paskelbtame rašte spėjo RSVA, galėjo būti imituojami.

Minėtame rašte RSVA kalba apie galimai susiklosčiusią ydingą imituojamų konkursų praktiką ir adresuoja jį dviem bendrovėms - „Telia“ ir „Tele2” . Dar prieš jį viešai paskelbiant, asociacijoje kilo konfliktas, ar turėtų būti kalbama tik apie „Telia“, ar visgi abi bendroves. Tačiau agentūrai „Fabula Hill+Knowlton Strategies“ pareiškus, kad jei bus kalbama tik apie „Telia“, ji apskritai pasitrauks iš asociacijos, apsistota ties sprendimu rašte minėti jas abi. Kaip rašė M360, į tai reaguodama bendrovė „Tele2” pareikalavo iš RSVA viešo atsiprašymo, vietoj kurio gavo pasiaiškinimą, kad asociacija nieko nekaltino, o tik išsakė susirūpinimą.

„Fabula Hill+Knowlton Strategies“ partneris Mindaugas Ardišauskas neatmeta galimybės, kad agentūra visgi gali trauktis iš asociacijos. „Stebime situaciją ir svarstome. Svarstymų pradžią lėmė situacija, kuri mums pasirodė tendencinga ir nukreipta prieš konkrečias bendroves. Mes sutikome su problemos kėlimu, kai Asociacijos metiniame susirinkime kalbėjome apskritai apie telekomunikacijų sektoriuje vykusius konkursus, kurių, kaip žinia, rinkoje buvo du, o staiga iš to liko juodraštis tik apie vieną operatorių ir vieną agentūrą. Tad viena yra, kai kalbame apie esminę problemą, tai yra, imituojamus konkursus, kurie yra visiems nenaudingi ir apskritai tai tiesiog žmonių mulkinimas, bet kita yra suvedinėti verslo ar asmenines sąskaitas. Svarstymai tęsiasi sužinojus, kad kažkuris iš narių trečiosioms šalims perdavė vidinius asociacijos narių susirašinėjimus“, - sakė jis.

Tuo tarpu agentūra „vipcommunications“ nusprendė savo narystę asociacijoje suspenduoti. Agentūros direktorius Giedrius Galdikas patvirtino šį faktą, bet jo priežasčių komentuoti nenorėjo.

RSVA pirmininkė R. Stonkutė tikino, kad tai – visiškai normalus žingsnis, esą agentūra, kuri pati yra viena iš suinteresuotų šalių („vipcommunications“ yra viena iš „Tele2” skelbto konkurso laimėtojų), tiesiog nusprendė nusišalinti, kol bus priimtas koks nors sprendimas. Ar tokiu atveju analogiškai neturėtų pasielgti ir „Fabula Hill+Knowlton Strategies“?

„Mes neturime vienos taisyklės, kad jei klausimas su tavim susijęs, turi pasitraukti. Agentūros priėmė tokius sprendimus: vieni dalyvauja aktyviai, kiti pasyviai, ir mes abu variantus priimame“, - teigė R. Stonkutė.

Gims nauja organizacija?

Apie nesklandumus RSVA viduje kalbos sklando jau kurį laiką: kai kurie nariai dabartinę situaciją neoficialiai įvardina pabaigos pradžia. Dar kovo pradžioje apie pasitraukimą pranešė agentūra „Publicum PROI Worldwide“. „Nebematėme prasmės - dėl asociacijos veiklos turinio ir deklaruojamų vertybių atitikimo realiems veiksmams. Esame vieni iš asociacijos steigėjų. Apgailestaujame, kad vizija įkurti RSVA, kaip verslo klubą, kuriame sprendžiami bendri verslo iššūkiai, netapo realybe. Net ir pastarojo meto skandalas su konkursais telekomunikacijos srityje, mūsų vertinimu, liudija, kaip asociacijos vardas gali būti naudojamas konkurencinėje kovoje. Mes nematome savo įmonės tokiame būryje. Kita vertus, pastaraisiais metais sparčiai keičiasi visas komunikacijos verslas, trinasi ribos tarp atskirų discipilinų. Net kai kurie RSVA nariai yra viešai atsižegnoję nuo ryšių su visuomene termino. Tai ką vienija tokia asociacija?“, - kėlė klausimą „Publicum“ vadovas Ričardas Jarmalavičius.

R. Stonkutė tikina, kad kalbos apie galimą asociacijos irimą neturi pagrindo. „Nemanau, kad grės iširimu.Čia ne pirmas kartas, kai mes diskutuojame mums svarbiais klausimais ir turime rasti sprendimą. Iki šiol asociacija neiširo, gal kartais kyla daugiau emocijų, bet kol kas mes sprendimus rasdavome, susitardavome, iki šiol gyvenome ir, labai tikiuosi, kad gyvensime, nes tam asocijuota struktūra ir yra. Be to, mes esame stiprus savireguliacijos mechanizmas, tai jei asociacijos narių nuomonės išsiskiria, tą ir konstatuojame, kad mes tiesiog turime skirtingas nuomones ir diskutuojame, kol randame sprendimus. Dabar tas ir vyksta", - kalbėjo ji.

Rinkoje taip pat kalbama apie iniciatyvas kurti naują asociaciją. Tokią idėją M360 šaltinių teigimu kelia „Fabula Hill+Knowlton Strategies“ valdybos pirmininkas Mykolas Katkus. Tačiau tiek jis pats, tiek M. Ardišauskas tokias kalbas kol kas neigia.

„Telia“ istorija liko nuošalyje

O kur, kilus šiai vidinių santykių ir konflikto su „Tele2" dramai, liko vieta „Telia“, dėl kurios didžiąja dalimi ir įsižiebė kibirkštys? Antradienio rytą RSVA atstovai susitiko su „Telia“ atstovais, bet apie šio susitikimo rezultatus nei viena pusė nedaugžodžiauja.

„Mes apsikeitėme nuomonėmis, tiesiog kol kas pasakėme, kas kaip mato situaciją ir išdėstėme savo argumentus. Dalyvavome keli nariai, asociacijai parašiau, kaip viskas vyko, ir kadangi ne mano vienos sprendimas, laukiu asociacijos narių pasiūlymų, ką galime ir norime daryti, kokiais būdais tą darysime, šiandien mes tariamės ir pasižiūrėsime. Sprendimo nėra“, - komentavo R. Stonkutė.