Įrašas sukėlė pasipiktinimą

„Gaila žmogaus, užuojauta artimiems, o juk galėjo pasveikti, pakako tik pereiti prie probiotinės mitybos ir be jokių vaistų ar procedūrų pasveiktų kelių mėnesių bėgyje, nes skrandžio vėžys – lengviausiai ir greičiausiai „įveikiama“ vėžio forma“, – buvo rašoma „Sveikatos garantas NAMIKO“ feisbuko paskyroje.

Puslapyje siūloma įsigyti maisto produktų, kurie esą atitinka minimą mitybą. Taip pat buvo pridėta, kad neva neverta aklai pasitikėti vien gydytojais.

„Sveikatos garantas NAMIKO“ komentaras  papiktino žmones / Foto: Facebook

Šis komentaras sukėlė didžiulę diskusiją socialiniuose tinkluose. Pasisakė ir žinomi žmonės, po kurių komentarų ir pasipiktinimo minimo įrašo nebeliko.

„Ši grupė, kuri įsikabinusi laikosi savo nuomonės, kad šis įrašas tikrai nėra reklama, ir, kad tiesiog pasinaudoję žmogaus mirtimi, cituoju: gaila žmogaus-užuojauta artimiesiems-o juk galėjo pasveikti-pakako tik pereiti prie probiotinės mitybos, kad skrandžio vėžys būtų įveiktas! Manau, tai mažų mažiausia dugnas ir antireklama!“, – rašė Indrė Stonkuvienė.

Taip pat garsi formuotoja piktinosi, kad be artimųjų atsiklausimo „Sveikatos garantas NAMIKO“ panaudojo A. Kapočiūtės atvaizdą.

„Darytis reklamą iš žmogaus mirties yra žemiau plintuso, bet kartais dugnas turi daugiaaukštę požeminę aikštelę.

Pagaliau Nobelio premija atkeliaus į Lietuvą, nes tai, kas nepavyko visiems didžiausiems pasaulio protams, t.y. atrasti vaistą nuo vėžio, pavyko Lietuvėlės genijams!

Pakeičiat maistuką ir pasveikstat nuo vėžio! Ką tie daktarai supranta, ar ne?“, – piktinosi Saugirdas Vaitulionis.

Įrašo autoriaus komentaras

Delfi susisiekus su įrašo autoriumi Ramūnu, šis teigė, kad savo žinute reklamos paskleisti nenorėjo. Esą jis žmonėms siūlo išbandyti ne kokį nors konkretų produktą, o mitybą. Be to, savo mintimis pašnekovas patikino besidalinantis neatlygintinai.

„Įraše buvo labai pagarbiai parašyta, kad labai gaila žmogaus, užuojauta artimiesiems, tačiau kartu priminta, kad, išgirdus tokią ar panašią diagnozę, galima išbandyti probiotinę mitybą, kuri yra savarankiškas sveikimas. Žmogus pats sau asmeniškai darosi maistą, tai – kaip gyvenimo būdas. Patirtimi dalinuosi už dyką. Įraše nebuvo jokios reklamos, tai būtų neetiška, buvo tik užsiminta apie galimą būdą pasveikti“, – aiškino jis.

Vyras tikino, kad per aštuonerius metus savo akimis yra matęs, kaip su sveikatos bėdomis susidūrę žmones jas pašalino minėtosios mitybos dėka.

„Nesu gydytojas, bet mano praktikoje, bendraujant su žmonėmis, kurie maitinasi pagal probiotinę mitybą, yra atvejų, kai žmonės pasveiksta ir nuo kraujo, ir nuo kepenų, ir nuo skrandžio, ir nuo krūties vėžio“, – sakė pašnekovas.

Tiesa, šiuo metu minimo įrašo internete jau nebėra. Į jo autorių kreipėsi artimieji, kurie paprašė jį pašalinti.

„Paskambino mirusios dizainerės artimasis ir paprašė ištrinti. Aš, gerbdamas šį norą, įrašą pašalinau“, – paaiškino žinutės autorius.

Pasiteiravus, kaip vertina pasirodžiusius neigiamus komentarus jo pusėn, pašnekovas teigė, kad smerkti esą puola tie, kurie tokioje situacijoje nėra atsidūrę.

„Kol žaibas netrenks, žmogus nepersižegnos. Taip ir čia, – sakė jis. – Aš tenorėjau pasidalinti būdu, kuriuo galima pabandyti pasveikti.“

Situaciją įvertino ir VMVT

Delfi kreipėsi ir į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) su klausimu, ar minimame įraše pastebimi kokie nors pažeidimai, už kuriuos grėstų atitinkama atsakomybė.

„Teikiant informaciją apie maistą labai svarbu, kad ji neklaidintų vartotojo. Informacijos apie maistą teikimą vartotojams reglamentuojantys teisės aktai nurodo, kad turi būti teikiama teisinga informacija, ji neturi klaidinti vartotojo, be to, draudžiama nurodyti ar užsiminti apie tas maisto savybes, kurių jis neturi, taip pat informacijoje apie maistą neturi būti priskiriamos žmogaus ligų profilaktinės ar gydomosios savybės arba daroma į jas nuoroda.

Reklamos naudojimo reikalavimus, ūkio subjektų atsakomybę nustato Lietuvos Respublikos reklamos įstatymas. Ūkio subjektai, išskyrus fizinius asmenis, pažeidę šiame įstatyme nustatytus reikalavimus, atsako šio įstatymo nustatyta tvarka, o fiziniams asmenims už šiame įstatyme nustatytų reikalavimų pažeidimus taikoma įstatymų nustatyta administracinė atsakomybė“, – komentavo tarnybos atstovai.

Mirė nuo ligos, su kuria kovojo ne vienerius metus

Vestuvinių suknelių kūrėja beveik dvejus metus kovojo su klastinga liga – skrandžio vėžiu.

Apie skaudžią netektį pranešė dizainerės artimieji. Socialiniuose tinkluose pasidalinta jautria žinute.

„Šiandien, balandžio 25 d., mus paliko Aida Kapočiūtė. Balandžio 27 dieną, trečiadienį, galėsime nuo 16:00 valandos pabūti / atsisveikinti.

Adresas: 2 šarvavimo salė, Laidojimo paslaugų centras, M. K. Paco g. 4, Vilnius (šalia Petro ir Povilo bažnyčios).

Laidosime Karveliškių kapinėse. Ketvirtadienį apie 13:00 valandą planuojame pajudėti nuo Petro ir Povilo bažnyčios link kapinių.

Turint daugiau informacijos – būtinai pasidalinsime. Mylime“, – visiems Aidą pažinojusiems skelbė šeima.

Delfi primena, kad dar vos prieš keletą metų dizainerė sukosi puošnių ir vienas už kitą baltesnių vestuvinių suknelių pasaulyje. Pastaruoju metu jos gyvenime baltos spalvos taip pat netrūko.

Tik, deja, sukneles pakeitė baltos ligoninių sienos ir aplinkui bezujančių medicinos darbuotojų chalatai. Drabužių kūrėja buvo išgirdusi ligos diagnozę – 4 stadijos skrandžio vėžys. Tai smarkiai pakeitė moters kasdienybę. Liga atėmė iš Aidos daug jėgų, kilogramų, privertė atsisveikinti su ilgais plaukais. Tačiau vieno dalyko iš jos atimti vėžys vis dėlto nesugebėjo net iki paskutinės minutės. Tai – gyvenimo džiaugsmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)