Lietuvos telegramų agentūra ELTA, suformuota užsienio valstybių telegramų agentūrų pavyzdžiu, buvo to meto modernaus tarptautinio informacijos sklaidos tinklo dalimi. Ji teikė užsienio valstybėms ne tik naujienas, bet ir bendros informacijos pranešimus apie Lietuvą, atliko reprezentacinę funkciją, informavo užsienį apie naujai susikūrusią valstybę, kartu informuodavo Lietuvos vidaus spaudą apie įvykius užsienyje.

Pirmąjį agentūros veiklos dvidešimtmetį užbaigė prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas. Netrukus nepriklausoma Lietuvos Respublika tapo Sovietų Sąjungos dalimi, o Lietuvos telegramų agentūra ELTA – Sovietų Sąjungos informacijos agentūros (TASS) padaliniu.

Nebegalinti laisvai veikti agentūra tapo angažuotos, ideologinės informacijos perdavėja. Naujoje sistemoje nebegalėję dirbti ir gyventi intelektualai, tarp jų ir Juozas Eretas, pasitraukė į Vakarų valstybes.

Lietuvos telegramų agentūros ELTA įkūrėjas ir pirmasis direktorius (1920–1922 m.) Juozas Eretas.

Dalis išeivių, susibūrę į Vyriausiąjį Lietuvos išlaisvinimo komitetą (VLIK), leido Lietuvos telegramų agentūros ELTA informacinius biuletenius anglų, italų, prancūzų, vokiečių bei lietuvių kalbomis. Taip buvo tęsiama tarpukariu susiformavusi tradicija objektyviomis žiniomis pasaulį informuoti apie Lietuvą.

Atkūrus nepriklausomą Lietuvos Respubliką, Lietuvos telegramų agentūra ELTA grįžo prie tarpukario tradicijų ir veikė kaip Lietuvos Respublikos Vyriausybės informacijos agentūra. 1995 m. Lietuvos telegramų agentūra tapo visiškai nepriklausoma akcine bendrove. Tokią veiklą sėkmingai vysto ir šiandien.

Šia proga Lietuvos centrinis valstybės archyvas parengė virtualią parodą „Lietuvos telegramų agentūrai ELTA – 100“. Parodą iliustruoja Lietuvos centriniame valstybės archyve saugomi dokumentai, apimantys 1920–1990 metus.

Lietuvos telegramų agentūros rašytinių dokumentų fonduose ir fotodokumentų kolekcijose saugomi ir veiklos dokumentai, ir žinutės iš kasdienio gyvenimo bei jas užfiksavusios nuotraukos. Paroda papildyta Lietuvos naujienų agentūros ELTA nuotraukomis, kuriose užfiksuoti dabartinės agentūros gyvenimo momentai.

Agentūra pranešime spaudai nuoširdžiai dėkoja partneriams už puikų bendradarbiavimą ir tikisi, kad drauge pavyko sukurti įvairiaspalvį, įvairiabriaunį istorijos pasakojimą.

Pasinerti į šią šimtmetį trukusią kelionę ir apžiūrėti virtualią dokumentų parodą galite čia.