Gegužės 16 d. Seimo sveikatos reikalų komitete bus svarstomos siūlomos Farmacijos įstatymo pataisos, kuriose tarp kitų pakeitimų yra ir siūlymas drausti vaistinių reklamą.

R. Žemaitaitis sako netikintis, kad tokios pataisos galėtų būti priimtos. „Tai būtų absurdiška, jei būtų priimtas vaistinių reklamos draudimas. Aišku, yra žmonių, kurie nori jam pritarti, bet, pirma, taip būtų ribojama teisė žmogui pačiam pasirinkti, į kokią vaistinę nueiti ir kur gauti pigesnį medikamentą, vaistinį preparatą ar kitą dalyką. Antra, nemaža dalis vaistinių užsiima ne tik vaistų prekyba, bet ir teikia kitas paslaugas, tad, mano galva, čia būtų grubus pažeidimas ir pačios Konstitucijos, ir laisvos rinkos“, – savo požiūrį dėstė jis.

Jam pritarė ir kitas Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Matulas. „ Manau, kad reikia nustoti su tais draudimais, tuo labiau, kad vaistinių reklamos draudimas kaip įmonių, juridinių vienetų prieštarauja Konstitucijai, ką konstatavo ir Seimo teisės departamentas“, – sakė jis.

„Jei alkoholio reklama buvo uždrausta įvertinus alkoholizmo problemą Lietuvoje, tai, mano nuomone, buvo būtinas veiksmas. Tačiau dabar uždraudus visiškai ir vaistinių, ir vaistų reklamą, vieną verslo grupę, tai yra reklamos sektorių, galima, kaip sakoma palaidoti, išbraukti. Vis dėlto tai yra pakankamai didelis sektorius, kuris gyvena iš reklamos gamybos, reklamos užsakymų, ir uždraudus vaistų ir vaistinių reklamą, jam iš esmės vargu ar bus galima išsilaikyti. Taip bus padėtas dar vienas taškas tiems žmonėms, kurie užsiima šitais dalykais, jiems reikės ieškoti naujų darbo vietų ir gali atsitikti, kad tai bus ir ne Lietuvoje. Todėl, mano manymu, toliau eiti nereikia, yra kitų priemonių, kaip neskatinti vartojimo“, – kalbėjo A. Matulas.

A. Matulas sakė netikintis, kad šis pasiūlymas būtų priimtas. „Bent mūsų frakcijos didžioji dauguma tikrai prieštaraus tokiam siūlymui. Dabar yra taip, kad keli aiškina, o kiti nelabai susimąstantys klauso, nes kaip kitaip paaiškinti tokius loginius prieštaravimus, kai iš vienos pusės ministras siūlo didinti vaistų prieinamumą, pavyzdžiui, parduodant juos degalinėse, o iš kitos pusės bandoma drausti reklamą. Sunku susivokti, kokią politiką valdžia vykdo“, – komentavo jis.

Su Sveikatos komiteto pirmininke Asta Kubiliene DELFI nepavyko susisiekti, tad ar ji palaikys siūlomas pataisas, neaišku. Tačiau bent vieną palaikytoją komitete siūlymas, panašu, turės: komitetui priklausantis prof. Algimantas Kirkutis jau pasisakė už jį Sveikos gyvensenos komisijos posėdyje.

Primename, kad pasiūlymą drausti vaistinių reklamą pateikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Stasys Tumėnas ir Arūnas Gumuliauskas. Tokioms pataisoms vienbalsiai pritarė ir Seimo sveikos gyvensenos komisija, kuri trečiadienyje vykusiame posėdyje iškėlė idėją drausti ne tik vaistinių, bet ir vaistų reklamą.

R. Žemaitaitis sakė tokio poreikio taip pat neįžvelgiantis. „Dėl vaistų reklamos – kompensuojamųjų vaistų reklama šiandien šiaip ar taip yra uždrausta. Tai čia yra klausimas apie maisto papildus ir kitas priemones: taip, apie tai šiandien reikia kalbėti, ar nėra per didelis reklamos srautas, kyla klausimų, ar žmonės netapo tiesiog vartotojais medikamentinių priemonių ar vaistų, kurių jiems kartais net nereikia, bet jie perka dėl reklamos. Jei reklama sako, kad pasitepsi tepalu ir šokinėsi kaip Austrijos gemzė, bet tau aštuoniasdešimt metų, vargiai tu šokinėsi. Yra racionalių dalykų pamąstymui“, – sakė jis.

Pasak R. Žemaitaičio, reikalingesnis žingsnis būtų maisto papildų reklamos reguliavimą perkelti į Farmacijos įstatymą, nes šiuo metu už juos atsako Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.