NFT, arba vienetiniai žetonai: laikinas pamišimas ar naujoji kūrybos ekonomika?

Labai ilgą laiką ir nuo pat išpopuliarėjimo pradžios internetas mus įpratino, kad skaitmeniniai dalykai yra nemokami, juos lengva kurti, rasti, dauginti. Galų gale, jie labai neapčiuopiami, o tokiems dalykams sunku nustatyti vertę.

Pastaraisiais metais tai pradeda keistis: mums vis labiau įprasta internete mokėti už naujienas, muziką, filmus ir kitus dalykus. Skaitmeninis menas iki šiol buvo našlaitis – internete labai lengva jį kopijuoti. Anksčiau nebuvo galimybės užtikrinti skaitmeninių kūrinių originalumo, tačiau blockchainotechnologija tai pakeitė.

Savo naujienlaiškyje „Media X“ pavasarį, ko gero, pirmasis Lietuvoje rašiau apie NFT (angl. non-fungible tokens), arba vienetinius žetonus, ir jų panaudojimą. Norint geriau suprasti, kas yra NFT, labai rekomenduoju perskaityti tą tekstą. O čia – esmė trumpai: NFT yra tarsi nesuklastojamas autoriaus parašas po skaitmeniniu kūriniu, šio autentiškumo garantas. Tai leidžia padaryti blockchainotechnologija. Vienetinius žetonus kurti ir įsigyti galima „Etherium“ tinkle.

Kai rašiau pavasarį, NFT tema buvo labai egzotiška, nišinė ir skambėjo truputį nerimtai. Vėliau ji nutilo ir atrodė, kad tai tebuvo greitai praskriejusi kometa. Tačiau tai buvo tyla prieš audrą.