Rašte, kurį pasirašo „News Media Europe“ prezidentas Fernando de Yarza, atkreipiamas dėmesys, kad šiuo metu visos žiniasklaidos priemonės skiria didžiules pajėgas nušviesti COVID-19 sukeltai krizei, kad visuomenei būtų suteikta prasminga ir patikima informacija.

Daugelis žiniasklaidos priemonių subūrė šioms temoms nušviesti skirtas komandas, kad pateiktų piliečiams gyvybiškai būtiną informaciją.

„Mus drąsina tai, kad žmonės vis labiau atsigręžia į patikimą, profesionalią informaciją, ką rodo paskutiniai duomenys“, – teigiama rašte ir pastebima, kad pastarosiomis savaitėmis kai kurie leidiniai pastebi ryškų lankytojų srauto padidėjimą, o kai kuriose rinkose pastebimas skaitmeninių prenumeratų augimas.

Kita vertus, COVID-19 krizė paralyžiavo ekonomiką ir sukėlė įtampą rinkose. Tai skaudžiai paveiks tiek visą ekonomiką, tiek žiniasklaidos sektorių.

„Mes jau matome didžiulį susirūpinimą keliančius procesus, kai pagrindiniai reklamos rinkos segmentai iš esmės žlunga aliarmą keliančiu mastu“, – pastebi F. De Yarza.

Daugelyje Europos šalių per artimiausius mėnesius leidėjai, tikėtina, matys dramatišką reklamos pajamų kritimą. Pirminiais vertinimais jis gali būti tarp 30-80 proc., priklausomai nuo šalies.

„Žinoma, skirtingi rinkos žaidėjai bus paveikti skirtingai, o smulkiems leidėjams bus smogta smarkiausiai. Kol žiniasklaidos sektorius didina pastangas, kad užtikrintų žurnalistų saugumą ir sušvelnintų tiekimo grandinės griuvimą, „News Media Europe“ nariai skelbia, kad leidėjai pradėjo mažinti kaštus, įskaitant ir darbuotojų atleidimą, siekdami išlikti.

„Nors žiniasklaida yra kovos su pandemija priešakyje, tiekdama gyvybiškai svarbią informaciją piliečiams, ji taip pat yra ekonominės žalos, kilusios dėl pandemijos krizės, auka, ir patiria skaudžias pasekmes, kurios gali būti lemtingos viso sektoriaus funkcionavimui“, – dėstoma rašte.

„Būtent todėl aš, Europos žiniasklaidos sektoriaus vardu, prašau nedelsiant kreiptis į valstybes nares ir paraginti jas taikyti nulinio PVM mokestį žiniasklaidos sektoriui. Tai leistų aprūpinti sektorių dabar jam taip reikalingu finansiniu deguonimi ir tęsti savo gyvybiškai svarbų vaidmenį visai Europos visuomenei“, – rašo F. De Yarza.