Kas yra „Be Real“?

Kaip programėlės pavadinimas skelbia, „Be Real“ (liet. Būk tikras) socialinis tinklas orientuotas į autentiško turinio kūrimą. Programėlės veikimo principas gan paprastas. Parsisiuntus ją telefone, vartotojas kartą per dieną gauna pranešimą, jog atėjo laikas „Be Real“ (angl. it‘s time to „Be Real“). Tai reiškia, kad asmuo turi dvi minutes turiniui programėlėje paskelbti.

Pranešimai, kada galima kelti nuotrauką į socialinį tinklą, ateina atsitiktiniu paros metu. Šie įspėjimai, anot programėlės kūrėjų, ateina vienu metu visiems gyventojams pasaulyje, tačiau tikslaus laiko algoritmas laikomas paslaptyje.

Gavus pranešimą ir atsidarius programėlę, aktyvuojama fotoaparato funkcija. Vienu paspaudimu padaromos dvi nuotraukos priekine ir galine telefono kameromis. Po kelių minučių programėlė prisipildo neredaguotomis žmonių nuotraukomis. Turinys čia susideda iš įvairių kasdienių ir „ne instagramiškų“ vaizdų. Vieni lovoje žiūri „Netflix“, sėdi paskaitose, kiti daro namų darbus ar ruošia valgyti.

Tiesa, per dvi minutes pavėlavę įkelti nuotrauką „Be Real“ vartotojai vis dar gali tai padaryti, tačiau jų sekėjai matys, kiek praėjo nuo duoto laiko. Taip pat žinos, kiek kartų pakartotinai nuotrauka buvo daryta, prieš ją įkeliant. Nuotraukoms koreguoti filtrų programėlėje nėra, taip pat vartotojai negali matyti tos dienos draugų nuotraukų, kol nėra paskelbę savųjų.

Asmeninė nuotrauka, publikuota "Be Real" programėlėįe

Jokių filtrų, jokios priklausomybės

Programėlės idėja gali skambėti kiek keistai, mat dalintis buitinėmis gyvenimo akimirkomis nesame įpratę. Vis dažniau girdint, kaip tokie socialinių tinklų milžinai „Instagram“ ar „TikTok“ daro neigiamą įtaką jaunų žmonių psichinei sveikatai, „Be Real“ veikia lyg pasipriešinimas dirbtinai sukurtai tobulybei.

Alexis Barreyat, vienas iš programėlės įkūrėjų, savo „LinkedIn“ įraše skelbė, jog „būtent nuovargis ir susierzinimas dėl esamų socialinių tinklų įkvėpė pradėti kurti savąjį“.

Programėlės aprašyme aiškiai pabrėžiama, kad ji nepadės vartotojams išgarsėti. Jei vis dar yra trokštančių tapti nuomonės formuotojais, jie gali ir toliau sėkmingai kurti turinį „TikTok“ ar „Instagram“ platformose.

Gali būti, kad naujasis socialinis tinklas daugumos dėmesį traukia dėl artimų žmonių rato. Kol jame nėra apstu smalsių žmonių, įžymybių – jis vis dar atrodo patraukliai.

Nors programėlė dar vystymosi stadijoje, šių metų kovo mėnesio pabaigoje pagal atsisiuntimus ji užėmė net ketvirtą vietą po „Instagram“, „Snapchat“ ir „Pinterest“ JAV, Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje. Skaičiuojama, jog iki šiol „Be Real“ buvo instaliuota apie 7 mln. kartų.

Ar verta bandyti?

Nors pirminiai „Be Real“ privatumo nustatymai parinkti taip, kad joks publikuojamas turinys nebūtų viešas, programėlė vis dar kelia klausimų dėl saugumo. Sutikus pirmą kartą, automatiškai skelbiama tiksli vartotojo vieta, kuri gali būti matoma visiems, iki kol nebus išjungta nustatymuose. Kiti nuogąstauja, jog, priešingai nei konkurentai, „Be Real“ gali kaupti duomenis, susijusius su vartotojų įpročiais, nors kūrėjai tikina duomenų trečiosioms šalims parduoti nežadantys.

Išbandyti kitaip veikiantį socialinį tinklą tikrai verta. „Be Real“, priešingai nei didieji socialiniai tinklai, nereikalauja daug laiko, o buitiškų nuotraukų dalinimasis draugų rate sukuria tam tikrą intymumą be streso. Su pižama, prie puodų ar darbe – vos pradėjus naudoti programėlę supranti, kad visų kasdienybė iš tiesų yra panaši.