Javapjūtė – vizualiai labai gražus vaizdas. Kombainai javų laukuose visada sukuria galingą įspūdį. Norėdama išnaudoti šį gamtos ir technikos kuriamą grožį, viena didžiausių žemės ūkio technikos įmonių Lietuvoje, AB „East West Agro“ (EWA), įgyvendino savo idėją: minėdama 15 metų veiklos jubiliejų, EWA komanda išpjovė rekordinio dydžio įmonės logotipą javų lauke, kurio dydis net virš 10 hektarų, o linijų plotis net 25 metrai, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Rekordas savaime nebuvo tikslas – kompanija norėjo išbandyti šiuolaikines naujausias automatinio vairavimo ir Tiksliojo ūkininkavimo sistemų (TŪS) galimybes. Logotipo brėžiniai buvo perkelti į lauko žemėlapį, o žemėlapis įdiegtas į javų kombaino navigacinį žemėlapį. Kombainas pagal gautą užduotį subraižė pjovimo linijas ir pagal GPS informaciją išpjovė tikslias logotipo linijas.

„Šiuo rekordu įprasminome ilgametę įmonės patirtį ten, kur dažniausiai ir yra sutinkama EWA atsovaujama technika – javapjūtėje. Taip pat pirmą kartą Lietuvoje išbandėme galingiausią ir naujausią javų kombainą Massey Ferguson Ideal 9T, kuris padėjo pasiekti itin tikslaus rezultato,“ – rekordo tikslus aiškino įmonės generalinis direktorius Gediminas Kvietkauskas.

Dėl itin karštos liepos ir lietingo rugpjūčio šių metų javapjūtė Lietuvoje buvo labai sudėtinga, o derliaus nuėmimas buvo tikras iššūkis. „Net kelis kartus teko keisti rekordo vietą ir datą, o net ir radus tinkamą laiką – sąlygos buvo sudėtingos, todėl gelbėjo itin pravaži vikšrinė kombaino važiuoklė,“ – įspūdžiais dalinosi Gediminas Kvietkauskas.