Giria ženklų suvienodinimą

Dizaino agentūros „andstudio“ įkūrėjas ir vadovas Augustinas Paukštė pirmiausia pastebi, kad suvienodinti skirtingus vienai grupei priklausančius prekės ženklus buvo geras strateginis sprendimas. „Žiūrint iš toliau, atsitraukus nuo estetinių ir grafinių niuansų, iš verslo pusės yra kur kas geriau reklamuoti vieną prekinį ženklą, o ne septynis ar aštuonis atskirus: tai taupo kaštus ir optimizuoja daug procesų“, – sako jis.

A. Paukštės nuomone, gerai ir tai, kad dabar yra pasižiūrėta ne tik į patį ženklą, bet ir visą identitetą, kuris dabar atrodo vientisesnis. „Atsirado kažkokios taisyklių užuominos, kurios leis atrodyti vientisiau, tai, mano nuomone, irgi yra privalumas“, – vertina jis.

Jam pritaria ir agentūros „Hungry Scout“ partneris Justinas Jautžemis. „Natūralus ir teisingas žingsnis sukurti vientisą visų prekių ženklų architektūrą, kuri pastatyta ant stipriausio iš turimų ženklų – šiuo atveju „TV3“. Didesnė bėda yra su pačiais produktais. Čia – vis dar painiava. Neaiški hierarchija. Yra kelios skirtingos skaitmeninės platformos, neaiškus vertės pasiūlymas. Norint konkuruoti su „Netflix“, „Apple+“ ir kitais, teks aiškiau išdėstyti, kas siūloma, ir kodėl tai patogiau. Ar be kosmetinio padailinimo, iš to kažkas geriau vartotojams?“, – kelia klausimą jis.

Panašume problemos nemato

Kalbant apie panašumą su kitais prekės ženklais, A. Paukštė atkreipia dėmesį, kad svarbu ir tai, ar prekės ženklai priklauso toms pačioms kategorijoms, ir tai, kiek savybių iš tiesų sutampa: „Kalbant apie „McDonald`s“, mes paprastai profesionaliai nevertiname, kai prekės ženklai yra iš skirtingų kategorijų. Artimiausias kontekstas, kur jie galbūt gali atsirasti bendrame kontekste, yra „Netflix“, su kuriuo yra panašumo dėl spalvingumo ir tekstūros, bet tai yra tik du iš šešių ar septynių punktų, kaip forma, šriftai ir tt. Tad panašumo filtrą šis ženklas praeitų, nemanau, kad čia kiltų problemų, ypač žinant, kad tai yra regioninis projektas“.

J. Jautžemio nuomone, internautų komentarai apie panašumą yra pritempti: „Lengva bandyti kurti sąsajas lygioje vietoje turint tokią fundamentalią formą“, – sako jis.

A. Paukštė sako, kad jam kyla klausimas nebent dėl pasirinktos raudonos spalvos, kuri ekrane, jo nuomone, nėra geriausias pasirinkimas. „Tačiau galbūt buvo kažkokių priežasčių, kurių aš nežinau, galbūt ji buvo pasirinkta lyginantis su konkurentais ar panašiai“, – svarsto jis.

A. Paukštė priduria, kad galbūt, jei jau imtasi prekės ženklo keitimo, buvo galima pagalvoti apie dar drąsesnius sprendimus. „Kai atsiranda vis daugiau interneto ir kažkokia kita perspektyva, kai nebeprisirišama prie televizoriaus pultelio su sunumeruotais kanalais, kyla klausimas, ar tas skaičius 3 apskritai nepraranda prasmės. Gal, jei norėjosi labiau išsiskirti, buvo galima imtis drąsesnių žingsnių“, – komentuoja jis.

„TV3“ atstovai į klausimus apie ženklų panašumą neatsakė.