Pasak V. Bruverio, šios laidos tikslas yra pagrindiniame šalies portale inicijuoti diskusijas tais klausimais, kurie šiuo metu labiausiai skaldo visuomenę, kaitina emocijas ir aistras: „Norime pabandyti diskutuoti politiniais, vertybiniais, ideologiniais klausimais, kur yra daugiausiai nesutarimų, takoskyrų, kur atrodo, kad visuomenė jau beviltiškai nebesusikalba ir nesusikalbės: ar tai būtų vakcinavimo, pandemijos valdymo dalykai, ar kažkokie vertybiniai žmogaus teisių klausimai, sakysim, partnerystė, Stambulo konvencija, ar užsienio politikos klausimai, kaip santykiai su kaimyninėmis šalimis, su rytų diktatūromis, su Baltarusija, Rusija, ar, tarkime, su Kinija. Tie dalykai juk irgi daug aistrų visuomenėje kelia“.

V. Bruveris primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda kažkada yra sakęs, kad galbūt šitiems klausimams spręsti reikėtų įkurti kažką panašaus į nacionalinę asamblėją, kur susitiktų pačių įvairiausių visuomenės grupių atstovai iš skirtingų Lietuvos vietų, kurie aiškintųsi šituos klausimus. „Kol šita Prezidento idėja nėra įgyvendinta, mes galvojame šito reikalo imtis“, – šypsosi žurnalistas.

Jis sako, kad laidos idėja yra diskusijas, kurios dažniausiai vyksta Vilniuje – ar politikos viršūnėje, ar Vilniaus salonuose – vežti į Lietuvą. „Ten susitiktų valdžios, politinių institucijų atstovai, Seimo nariai – ne tik valdančiosios daugumos, bet ir opozicijos, visuomenės veikėjai, žymūs nacionaliniu mastu žmonės, kurie diskutuotų su vietos bendruomenių politiniais, visuomeniniais lyderiais. Norime, kad Lietuva sėstų prie bendro diskusijų stalo“, – teigia V. Bruveris.

Laidos „Kaip pas žmones“ bus filmuojamos pagrindinio laidos rėmėjo, prekybos tinklo „Norfa“ parduotuvėse – čia atėję žmonės galės išsakyti savo nuomonę diskusijos tema. Žiūrovai, stebintys laidą televizijoje ar internetu, savo poziciją galės išreikšti balsuodami telefonu.

V. Bruveris lygina šios laidos idėją su Didžiojoje Britanijoje populiariu „Hyde Park“ vadinamu garsiakalbių kampu, kur visi norintys gali išsakyti savo nuomones.

„Tai yra diskusijos viešoje vietoje, o kas gali būti viešiau už supermarketą? Vyksta diskusija, kalbasi ir nacionaliniu, ir vietos lygiu pažįstami ir nepažįstami žmonės, jei praeiviams įdomu ir jie galvoja turintys ką pasakyti – irgi gali įsijungti. Tokia respublikos aikštė, bandome grįžti prie demokratijos šaknų, prie senovės Graikijos agoros formos“, – pasakoja jis.

Pirmoji laida „Kaip pas žmones“ buvo nufilmuota Nemenčinėje.

„Jos tema šiuo metu yra atgijusi ir pulsuoja pilna jėga – tai yra nelegalių migrantų iš Baltarusijos, režimo kurstoma krizė, bet ji yra tik išraiška pagrindinio konteksto, tai yra, klausimo, kokia visgi turėtų būti Lietuvos užsienio politika? Pirmiausia – artimiausių kaimynų, Baltarusijos ir Rusijos, atžvilgiu. Visą laiką šitame kontekste įsiplieskia nesutaikomos diskusijos, kokia ta politika turi būti – ar ta vadinama vertybinė politika, kurią akcentuoja ir deklaruoja dabartinė valdančioji dauguma ir dabartiniai valdantieji, kad reikia visą laiką griežtai kautis ir konfrontuoti su tais diktatūriniais režimais, ar tokia atsargesnė, pragmatinė, realioji politika, dėl kurios nebuvimo dabar valdančiuosiuos kritikuoja ne tik opozicija, bet ir didelė dalis visuomenės“, – pastebi V. Bruveris.

Pasak jo, Nemenčinėje nemaža dalis vietinės bendruomenės laikosi nuomonės, kad Lietuva didele dalimi pati kalta, prisiprašė to, kas dabar vyksta, nes suerzino kaimynus, o nors tas kaimynas blogas, bet vis tiek reikia su juo stengtis draugauti.

„Pasirodė, kad tai tinkama vieta diskutuoti šiais klausimais, tad susitikome su vietos bendruomenės atstovais, kalbėjo jie, vietos bendruomenių lyderiai, rajono savivaldybių tarybos nariai, Seimo nariai, ir valdančiosios daugumos, ir opozicijos, pasisakė ir kai kurie pirkėjai“, – atskleidžia V. Bruveris.