Portalas DELFI, nuolat sekantis naujausias tendencijas ir siūlantis skaitytojams inovatyvius sprendimus, pristato dar vieną naują funkciją tiems savo lankytojams, kurie naujienas norėtų ne tik skaityti, bet ir klausytis. Pasirinkus bet kurį dominantį straipsnį mobiliajame DELFI, bus galima pasirinkti ir išklausyti jo audio versiją.

Šis technologinis sprendimas buvo įgyvendintas pasitelkus Lietuvos mokslininkų laimėjimus. 2013-2015 m. vykdytame projekte LIEPA jie sukūrė elektroninio teksto skaitytuvą, kitaip vadinamą lietuvių šnekos sintezatoriumi, kuris leidžia automatizuotai perskaityti į kompiuterį įvestą tekstą. Sukurtu šnekos sintezės metodu iš diktoriaus balso įrašų randami fragmentai, žodžiai, skiemenys ar atskiri garsai, iš kurių suklijuojamas reikalingas tekstas.

„Kalbant konkrečiai apie įgyvendintą projektą, jo tikslas buvo paskatinti paslaugų, kurios mokėtų šnekėti lietuviškai ir atpažinti lietuvių šneką, plėtrą. Mes sukūrėme vadinamą variklį, kurį įdiegus į savo sistemą ar programą, ji gali pradėti šnekėti“, ‏‒ pasakojo projekto LIEPA ekspertas ir koordinatorius Gediminas Navickas.

Šį „variklį“ norintiems naudotis mokslininkai atiduoda nemokamai, tačiau kad jis veiktų tikrai kokybiškai, reikia turėti programavimo žinių. „Mums buvo labai smagu matyti, kad DELFI komanda, turinti labai stiprų IT skyrių, patys labai įsitraukė ir susidomėjo šia technologija. Matėme, kad jie nemažai dirbo tam, kad pritaikytų šią technologiją naujienų portalui ir skaitytojai gautų kuo geresnį rezultatą“, ‒ sako G. Navickas.

„Idėją įgarsinti DELFI naujienas vystėme jau keletą metų. Esame bandę ne vieną lietuvių šnekos sintezavimo produktą, tačiau visais atvejais jie neatitiko sintezuoto garso kokybės ir integracijos į specifinę portalo architektūrą kriterijų. Projektas LIEPA yra kitoks - sintezuotos lietuvių šnekos priimtinumo klausytojui prasme - tai neabejotinai geriausia, kas šiai dienai yra sukurta. Be to, algoritmų autoriai savo darbą pateikia atviro kodo forma, o tai reiškia, kad neturėjome jokių kliūčių šnekos sintezavimo „variklį“ integruoti taip, kad jis atitiktų visus mūsų portalo našumo, saugumo ir integracijos standartus“, – sako DELFI IT skyriaus vadovas Kristijonas Šiaulys.

Tuo tarpu sintezatoriaus kūrėjas dr. Pijus Kasparaitis ir projekto LIEPA vadovas prof. Laimutis Telksnys atskleidžia, kad nors projektas buvo įgyvendintas per trejus metus, pirmosios idėjos užuomazgos gimė dar prieš 50 metų. Apie šios inovacijos istoriją ir kylančius iššūkius daugiau skaityti galite čia.

Šiuo metu DELFI grupei priklauso skaitomiausias naujienų portalas DELFI ir gausa teminių portalų, skirtų įvairioms auditorijoms. Tai teminiai portalai ir jų prekių ženklai: Moteris.lt, Cosmopolitan.lt, Tavovaikas.lt, Manonamai.lt, Panele.lt. Specializuoti teminiai interneto kanalai ir jų prekių ženklai: M360.lt, Krepšinis.lt, Vyriškai.lt, Daraupats.lt, Letena.lt, 5Braškės.lt, Klubas.lt, Galjuokauji.lt, Būsiumama.lt, 1000receptų. Grupei priklauso ir skelbimų tinklalapiai bei jų prekės ženklas Alio.lt. Bendrovė DELFI taip pat leidžia skaitomiausius Lietuvoje mėnesinius žurnalus „Moteris“ ir „Panelė“ bei kitus populiarius mėnesinius žurnalus: „Cosmopolitan“, ,„Mano namai“, „Tavo vaikas“. DELFI nuo 2007 m. priklauso Estijos žiniasklaidos grupei „Ekspress Grupp“. Tai žiniasklaidos grupė, plėtojanti laikraščių, internetinės žiniasklaidos, leidybos verslą Baltijos šalyse.