Įstatymas numato, jog už apgaulingos informacijos paskelbimą ar platinimą gresia iki 150 tūkstančių eurų dydžio bauda ir šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Tokiu būdu įvairaus pobūdžio interneto paslaugų tiekėjai tampa atsakingi už trečiųjų šalių turinį. Be to, įstatymas peržengia valstybių sienas: jei už šalies ribų sukurtas melagingas turinys paveikia Malaiziją ar jos piliečius, už jį taip pat galima bausti.

Opozicijoje esantys parlamentarai tvirtina, kad toks įstatymas riboja žodžio laisvę ir juo siekiama nutildyti vyriausybės kritikus prieš šiemet vyksiančius rinkimus. Jiems pavyko sutrumpinti siūlytą laisvės atėmimo bausmę nuo dešimties iki šešių metų, bet sukliudyti įstatymo priėmimui jiems nepavyko, rašo portalas „Variety“.

„Šiuo įstatymu siekiama apsaugoti visuomenę nuo melagingų naujienų sklidimo nepažeidžiant žodžio laisvės, kurią užtikrina konstitucija“, – tvirtina teisingumo ministrė Azalina Othman Said.

„Toks įstatymas yra tikras ginklas. Melas gali būti palaikytas tiesa, o tiesa gali būti pateikta kaip melas. Tai labai pavojinga šaliai“, – aiškina finansų ministras Lim Guan Eng.

Per pastaruosius trejus metus politinės diskusijos Malaizijoje sukosi apie 1MDB, valstybinio investicijų fondo, bankrotą ir su šiuo skandalu susijusį premjerą Najibą Razaką. Diskusijas dar labiau įplieskė asmeninėje N. Razako banko sąskaitoje aptiktas paslaptingas 624 milijonų eurų dydžio pervedimas.

N. Razakas paneigė bet kokius įtarimus dėl piktnaudžiavimo. Dar pačioje skandalo pradžioje jis atstatydino generalinį prokurorą ir pasinaudojo turimomis galiomis, įskaitant antivyriausybinės veiklos ir šmeižto įstatymus, kad apkaltintų opozicijoje esančius parlamentarus ir žurnalistus.

Naujojo įstatymo kritikai tvirtina, kad terminai jame apibrėžti neaiškiai, ir tai padaryta sąmoningai. Vyriausybė teigia, jog paskutinis žodis priklausys teismams.

Praėjusį mėnesį ryšių ministro pavaduotojas Jalaini Johari pareiškė, kad bet kokia informacija apie 1MDB, kurios nepatvirtino Malaizijos vyriausybė, „yra laikoma melagingomis naujienomis“. Jo vadovas Sallehas Saidas Keruakas iš dalies tokį pareiškimą atšaukė. Jis teigė, kad Jungtinių Valstijų teisingumo departamento paminėjimas aiškinantis 1MDB skandalą nebūtų nusižengimas, tačiau N. Razako susiejimas su tam tikra pinigų suma – jau būtų.

„Malaizijos melagingų naujienų įstatymas yra akivaizdus vyriausybės bandymas užkirsti kelią bet kokioms naujienoms, kurios jai nepatinka, nesvarbu, ar jos būtų apie korupciją, ar apie rinkimus. Jis numato drakoniškas baudas ir rodo įžūlias ir precedento neturinčias pastangas pasauliniu mastu kontroliuoti kalbas apie Malaiziją“, – sako nevyriausybinės žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ Azijos padalinio vadovas Bradas Adamsas.

Visuotiniai rinkimai Malaizijoje turėtų įvykti ne vėliau nei šių metų rugpjūtį, tačiau N. Razakas gali juos surengti ir dar anksčiau. Nuo pat nepriklausomybės paskelbimo 1957-aisiais Malaiziją valdė ta pati „Nacionalinio fronto“ (Barisan Nasional, BN) koalicija. N. Razako partija UMNO yra didžiausia koalicijos narė.