Byloje ginčytame nutarime Departamentas konstatavo, kad pareiškėjas sąmoningai ir sistemingai skleidė paslėptą tabako gaminių reklamą, tuo pažeidė Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymą, todėl pareiškėjui už minėtą pažeidimą paskyrė 2100 eurų baudą, rašoma teismo pranešime žiniasklaidai.

LVAT nustatė, kad nutarimo punktuose, kuriuos pareiškėjas ginčijo apeliaciniame skunde, buvo nurodyta, jog pareiškėjas įvairiais būdais skleidė informaciją apie IQOS elektroninį įrenginį demonstruodamas prietaiso atvaizdus, pavadinimus, prekių ženklą IQOS, nurodydamas prietaiso naudojimo privalumus, kainas ir jų sumažinimą, pateikdamas nuorodas į straipsnius apie prietaisą ir t.t.

LVAT pažymėjo, kad prietaisas yra įrenginys, skirtas vartoti tabako gaminius. Skleidžiant informaciją apie prietaisą, kartu paslėptai yra skleidžiama ir informacija apie tabako gaminius, kurie yra vartojami naudojant prietaisą. Vartotojui, susidomėjusiam įrenginiu, skirtu vartoti tabako gaminius, atskleidžiama ir informacija apie tabako gaminius, o vartotojui, jau žinančiam apie šio įrenginio paskirtį, tokia informacija yra primenama apie šio įrenginio naudojimą (t. y. tabako gaminių vartojimą).

Taigi pareiškėjas, skleisdamas informaciją, skatinančią įsigyti prietaisą, paslėptai skleidė informaciją apie tabako gaminius, pateikdamas informaciją, skatinančią įsigyti ir vartoti tabako gaminius, taip, kad galėjo suklaidinti reklamos vartotojus dėl šios informacijos pateikimo tikrojo tikslo, o tai atitinka paslėptos tabako gaminių reklamos apibrėžimą.

Nutarime pagrįstai konstatuota, jog pareiškėjas, skleisdamas informaciją apie prietaisą (t. y. įrenginį, skirtą vartoti tabako gaminius), skatinančią prietaisą įsigyti, skleidė informaciją, skatinančią įsigyti ir vartoti tabako gaminius, taip pažeisdamas paslėptos tabako gaminių reklamos draudimą. LVAT pirmosios instancijos teismo sprendimą paliko nepakeistą, o pareiškėjo apeliacinį skundą atmetė.

„Philip Morris Baltic“ sako dar sprendžiantys dėl tolimesnių savo veiksmų.

„Gerbiame Lietuvos vyriausiojo administracinio Teismo sprendimą, tačiau su juo nesutinkame ir spręsime dėl savo tolimesnių teisinių veiksmų. Geriausias sprendimas rūkantiesiems yra visiškai atsisakyti tabako ir nikotino, tačiau Lietuvoje vis dar rūko kas penktas gyventojas. Vis labiau stiprėja mokslinis sutarimas, kad bedūmiai nikotino ir tabako gaminiai yra geresnė alternatyva cigaretėms – žalingiausiai nikotino vartojimo formai. Suaugę rūkantieji nusipelno gauti mokslu pagrįstą, tikslią ir neklaidinančią informaciją apie bedūmius produktus, tokius kaip IQOS, kurie tapo prieinami mokslo pažangos ir naujų technologijų dėka“, – rašoma bendrovės komentare.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją