Ne vienerius metus LRT konkursuose dalyvaujantys prodiuseriai stebisi, kad šiemet konkursas rudens sezonui paskelbtas labai anksti: apie jį paskelbta vasario 8 d., tuomet norintys iki vasario 21 d. turėjo pateikti vertinimui dokumentus, įrodančius, kad jie turi tinkamą kvalifikaciją, o tie, kurie gavo teigiamus atsakymus, iki kovo 2 d. turi pateikti savo laidų pasiūlymus.

Laikas labai ankstyvas ir terminas labai trumpas. Juk reikia pateikti ne tik idėją, bet ir visus laidų scenarijus, o gali būti, kad tavo laidos net nepatvirtins. Be to, kai matai tokį terminą, galvoji, kad turbūt viskas šiaip ar taip jau nuspręsta“, – sakė vienas iš dažnai LRT konkursuose dalyvaujančių prodiuserių (pavardė redakcijai žinoma).

Paprastai analogiški konkursai būdavo skelbiami keliomis savaitėmis vėliau, kartais jie vykdavo net gegužę. Žinodami, kad šiais metais balandžio 1 d. baigiasi dabartinio LRT generalinio direktoriaus Audriaus Siaurusevičiaus kadencija, kai kurie prodiuseriai svarsto, ar šie klausimai nėra tarpusavyje susiję.

LRT atstovė spaudai Virginija Bunevičiūtė pateikia kitokį šio sprendimo paaiškinimą.

„LRT programų konkursas paskelbtas vasario 8 d., jame buvo išvardinta, kokių žanrų laidų ir programų pageidaujame. Iki vasario 20 d. kandidatai teikė paraiškas. Iš karto po to, vasario 21 d. atitikę kvalifikacinius reikalavimus pretendentai buvo informuoti, kad gali dalyvauti antrajame konkurso etape, kur turi pateikti konkrečių projektų paraiškas. Šis etapas truks iki kovo 2 d. Po to vyks derybos su konkurso nugalėtojais dėl programų pirkimo. Iš esmės, jau teikdami paraiškas dalyvauti, kandidatai galėjo pradėti rengti konkrečių projektų aprašus pagal išvardintus žanrus – tam laiko buvo nuo vasario 8 d.“, – procesą komentavo ji.

Pasak jos, šiemet konkursas skelbiamas kiek anksčiau negu pernai, nes derybos su konkurso nugalėtojais LRT tarybos pageidavimu, siekiant geriau pasirengti ateinančiam rudens sezonui, turėtų įvykti anksčiau: pernai naujo sezono tinklelį taryba tvirtino rugpjūtį, o šiemet tai daryti numatyta birželį.

„Iki tol derybos su išorės prodiuseriais turi būti jau pasibaigusios ir tinklelis sudarytas. Konkurso paankstinimui įtakos turi ir kitas svarbus veiksnys. Jei ne Seimo laikinosios komisijos reikalavimas pateikti Seimo prašomus dokumentus iki kovo 12 d., kai visa administracija dirba viršvalandžius ir savaitgaliais, spausdindama praėjusių ketverių metų LRT sutartis, programų konkursą būtume skelbę gal dar anksčiau. Tiesiog fiziškai jau daug ko neaprėpiame ir nespėjame į laiko terminus“, – teigė V. Bunevičiūtė.