Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje nurodyta, kad LRT vien tik už teisę transliuoti krepšinio varžybas tris sezonus per trejus metus sumokės 3,6 mln. eurų (portalas tv3.lt buvo paskelbęs, kad ši suma sumokėta, tačiau LRT patikslino, kad ji dar bus sumokėta išskaidant sumą už trejus sezonus). Tačiau, kiek papildomai atsiėjo žurnalistų, komentatorių, kitų darbuotojų darbas, transliacijoms ir laidoms reikalinga įranga ir kt., viešoji įstaiga neviešina.

Užsitikrinusi transliacijų teisę LRT vadovybė gauna papildomų lėšų už reklamą ar, kaip pati teigia, transliacijų rėmimą. Šios komercinės lėšos, be kita ko, naudojamos ir įstaigos vadovų priedams ar premijoms. Valdžios institucijos, paprastai pasisakančios už kuo efektyvesnį mokesčių mokėtojų pinigų panaudojimą, portalui tv3.lt neatsakė, ar teisinga juos mokėti už transliacijas, kurias galėjo nusipirkti privačios žiniasklaidos priemonės. LRT aiškina, kad taip išlaidauti ją neva įpareigoja įstatymo įtvirtinta misija.

Interneto žiniasklaidos asociacijos (IŽA) vadovas Arnas Marcinkus atkreipė dėmesį, kad, asociacijos duomenimis, ir kiti Lietuvos žiniasklaidos kanalai dalyvavo konkurse įsigyti Eurolygos transliacijų teises ir jame pateikė savo kainas.

„Svarbu pažymėti, kad konkurso sąlygose buvo labai aiškiai pažymėta, kad transliaciją būtina užtikrinti nemokamais kanalais (angl. free to air), todėl visi rinkos žaidėjai konkurse dalyvavo aiškiai žinodami šią sąlygą. Kalbant apie finansinius kaštus, privatūs transliuotojai savo kainas konkurse siūlė už visas tris pirkimo dalis: išskirtines teises, licenciją ir transliacijų gamybą. Dabar iš Registrų centrui pateiktos ataskaitos aiškėja, kad LRT vien už licenciją sumokėjo tiek, kiek komercinė žiniasklaida siūlė už visas tris dalis“, – aiškino A. Marcinkus.

A. Marcinkus taip pat atkreipė dėmesį, kad įstatymas neleidžia LRT turėti komercinės reklamos savo eteryje, tačiau Eurolygos „transliacijų rėmėjo“ paketo pardavimas esą tikrai kelia daug klausimų. „Kuo iš esmės skiriasi tradicinė reklama bet kurioje žiniasklaidos priemonėje nuo „transliacijos rėmėjo“ – akių ligų klinikos, vandens, žoliapjovės ar kitų.

Svarbiausia, kad žiūrovas transliaciją gautų nemokamai ir per nacionalinės aprėpties kanalą. O tai būtų užtikrinta bet kuriuo atveju, nes to reikalavo Eurolygos rengėjų patvirtintos pirkimo sąlygos“, – svarstė pašnekovas.

LRT komentare portalui tv3.lt tikino, kad pagal įstatymą jos misija yra transliuoti svarbiausius Lietuvoje vykstančius visuomeninius, kultūros ir sporto renginius: „LRT apie Eurolygos teisių įsigijimą galvojo ne vienerius metus, nes sulaukdavo daugybės krepšinio mėgėjų prašymų grąžinti Eurolygą į nemokamą kanalą“.

Visą straipsnį skaitykite čia.