Lietuvos bankas kreipėsi į teismą, prašydamas blokuoti svetaines, kad jos taptų vartotojams nebeprieinamos. Patenkinus prašymą, Lietuvos bankas turi teisę duoti privalomus nurodymus interneto paslaugų teikėjams blokuoti interneto svetaines, mūsų šalyje neteisėtai siūlančias investavimo, draudimo ar kitas finansines paslaugas. Ta pati tvarka galioja ir tokių neteisėtų paslaugų reklamai – Lietuvos bankas gali duoti nurodymus, kad tokia reklama būtų pašalinta.

Iki teismo sprendimo delfi.naujienosjums.com ir kitas svetaines, į kurias veda nuorodos, Lietuvos bankas jau yra įtraukęs į juodąjį sąrašą. Šiame sąraše jau yra daugiau nei 100 įmonių, kurios Lietuvoje siūlo investicines paslaugas, nors tokios teisės neturi ir Lietuvos bankas rekomenduoja su jomis neturėti jokių reikalų.

„Sukčiai nuolat ieško naujų formų, prisidengdami ir žinomais žmonėmis, žiniasklaidos priemonėmis, todėl Lietuvos bankas primena, kad nedera investuoti į produktus, kurių nesuprantate. Taip pat nepasiduokite manipuliacijoms – venkite pasiūlymų, kuriais žadamas „greitas praturtėjimas“ nepatiriant „jokios rizikos“. Papildomas požymis – kartu pateikiamos „sėkmės istorijos”, kur esą per naktį ar savaitę nieko nedarant, tik kelis kartus kliktelėjus pele, tampama milijonieriais. Taip nebūna, o „sėkmės istorija” paprastai baigiasi prarastais pinigais. Tipiniu atveju žmonės netenka tūkstančių ar dešimčių tūkstančių eurų, o kai kuriais atvejais – ir kelių šimtų tūkstančių eurų“, – sako Lietuvos banko Investicinių paslaugų priežiūros skyriaus vadovas Audrius Šilgalis.

Kaip rašė M360, pastarosiomis savaitėmis internete pradėjo sklisti melaginga informacija su tinklapiais, kuriuose, apsimetant naujienų portalu DELFI, žmonėms siūloma greitai užsidirbti. Kartais tokia melaginga informacija skelbiama pasinaudojant žymių žmonių pavardėmis, tarp kurių buvo Agnė Jagelavičiūtė, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Ilja Laursas, Vasiliauskas, Nerijus Numavičius, Rūta Mikelkevičiūtė.

DELFI ragina skaitytojus būti atidiems, tikrinti informacijos šaltinį ir pabrėžia, kad savo skaitytojams nesiūlo jokių investavimo, draudimo ar finansų paslaugų.