Jonas Valatkevičius daugeliui geriau žinomas kaip kūrybos vadovas, besidarbuojantis „SOMA agency“ ir „Havas Creative Vilnius“ agentūrose. Vieniems jis pažįstamas kaip pranešėjas konferencijoje, kitiems kaip kolega. Šiandien norime pakviesti pažinti kitą J. Valatkevičiaus pusę – be visų savo darbinių veiklų jis dar ir menininkas.

Menas – būdas kalbėtis su pasauliu

Ant Šiuolaikinio meno centro sienos, kur J. Valatkevičius dirbo parodų kuratoriumi, išrašyta citata, kad kiekvienas yra menininkas, bet tik menininkai tai žino. Paties Jono gyvenime menas atsirado labai seniai, jam dar studijuojant Vilniaus dailės akademijoje. Kurti pradėjo apie 1995 m., o piešia dėl to, kad jam pačiam to reikia.

„Aš nesu dažnas parodų dalyvis, bet jeigu atsiranda galimybė ją surengti – tai kodėl gi ne? Aš piešiu, nes man pačiam to reikia, o dabar dar turiu galimybę pažiūrėti ar tai, ką aš darau, gali būti aktualu ir kitiems žmonėms,“ – pasakojo J. Valatkevičius.

Jo teigimu, menas yra vienas iš būdų kalbėtis su pasauliu. Meno kalba leidžia kiek kitaip formuluoti idėjas ir teiginius. Čia viskas yra sąlygiška, todėl kartais gali pasakyti tai, ko neišdrįstum įprastame pokalbyje ar net tekste.

„Menas sunkiai gali išspręsti socialines problemas, nors ir gali būti įvairių socialinių eksperimentų zona – čia leidžiama daugiau nei kitur. Todėl man svarbu, kad mano menas žiūrovą bent šiek tiek šokiruotų, statytų į nepatogią padėtį, verstų jaustis nejaukiai. Tą patį su mumis daro ir pasaulis, kuriame gyvename. Tiesiog dažnai mes esame linkę užmerkti akis ir apsimesti, kad gyvename tobuloje planetoje,“ – mintimis dalijosi parodos autorius.

Džiaugtųsi, jeigu žiūrovas ateitų be išankstinio nusistatymo

J. Valatkevičius pripažįsta, kad jam pačiam kalbėti apie savo meną kiek nejauku, o pabaigtus darbus jis greit pamiršta.

„Iš vienos pusės – man pačiam mano darbai visiškai neįdomūs. Įdomus ir įkvepiantis yra kūrybos procesas, o sukurtas vaizdas ar daiktas man praranda bet kokią vertę per kelias dienas jį pabaigus. Tuomet jis keliauja į sandėliuką arba skaitmeninį archyvą ir aš jį pamirštu,“ – sakė J. Valatkevičius.

Jis prideda, kad pati kūryba nėra suplanuota kelionė. Čia niekada nežinai, kaip ir kur baigsi. Apie šedevrus Jonas taip pat negalvoja – tiesiog veda kūrinio kelią iki kažkokio migloje boluojančio taško. Tada padeda tašką ir po kelių dienų pradeda laukti naujos kelionės.

„Neverta svarstyti – pasisekė ar ne. Tau gali atrodyti vienaip, žiūrovui visiškai kitaip. Vis dėlto, kai kalbame apie tradicinių formų vaizduojamąjį meną, žiūrovas turėtų ateiti atviromis akimis. Deja, šiandien mes labai retai turime tokios patirties galimybių – paprastai skaitmeninio pasaulio komunikaciniai kanalai mus primygtinai ir išsamiai supažindina su tuo, kas mūsų laukia ir primygtinai mums nurodo, kaip mes turėtume suvokti vieną ar kitą dalyką, kokias emocijas išgyventi. Todėl labiausiai džiaugčiausi, jeigu žiūrovas į parodą ateitų be jokio išankstinio nusistatymo ir nieko nesitikėdamas,“ – teigė J. Valatkevičius.

Parodoje tik tai, kas dar niekur nėra rodyta

Artėjanti J. Valatkevičiaus paroda „Krieng und Angst“ – kolegų dovana praėjusio 50-mečio proga. Pats autorius taip pat yra sakęs, kad jau yra pagyvenęs, tačiau jo darbai neleidžia sutikti su šiuo teiginiu.

„Amžius – reliatyvus, bet dirbdamas „HAVAS Creative Vilnius“ ir „SOMA agency“ tiesiog privalai sekti viską, kas pasaulyje gimsta šiandien. Iš kitos pusės, aš esu visiškas nebrendyla, mano mintys mažai pasikeitė nuo tų laikų, kai buvau 25-erių. Dabar tiesiog turiu daugiau patirties,“ – pasakojo J. Valatkevičius.

Sukauptą patirtį, besidomintys parodos autoriaus kūryba, šiandien gali stebėti ir socialiniuose tinkluose. Pasak J. Valatkevičiaus, šiandien tai natūrali vieta dalintis tuo, kas tau yra svarbu. Ten jis nepasakoja savo asmeninio gyvenimo, dalinasi tik tuo, ką įvairiais būdais sukuria.

Vis dėlto paklausus, kokie darbai paklius į artėjančią parodą, autorius sako, kad atsakymas paprastas – tie, kurie dar nėra niekur rodyti.

„Šių metų pradžioje nuo tradicinės tapybos peršokau prie skaitmeninės iliustracijos. Per pusmetį sukūriau tiek, kad nusprendžiau tik šiuos darbus rodyti. Taigi, tikėtina, kad parodoje kabės tik tai, kas dar niekur nėra rodyta,“ – sakė J. Valatkevičius.

Jono Valatkevičiaus parodą galite aplankyti nuo rugpjūčio 30 d. iki rugsėjo 16 d., Antakalnio galerijoje, Antakalnio g. 86, Vilnius. Parodos atidarymas: 08.30, 19:00.