„Konferencijos organizatorių tikslas į technologijų ir inovacijų sektorių pritraukti daugiau moterų yra labai sveikintinas. Vis dėlto siekiant šio tikslo, organizatoriams siūlau pasirinkti kitas priemones, nukreiptas į motyvuotas moteris, kurioms dalyvavimas konferencijoje atneštų realios ir neabejotinos naudos“, – apibendrina lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė.

Tyrimą kontrolieriaus tarnyba pradėjo gavusi skundą dėl pernai gruodį galiojusios akcijos. Organizatoriai išskyrė 300 specialių nemokamų kvietimų („Diversity Pass“) tik moterims, taip siekdami paskatinti lyčių įvairovę technologijų ir inovacijų srityse.

Pirmieji 300 asmenų, perkančių „Standart Pass“ ir „Premium Pass“ bilietus, turėjo gauti po nemokamą „Diversity Pass“ bilietą. Juo į renginį galėjo patekti tik moterys, kurias pakvies bilieto pirkėjai.

Konferencijos direktorė Indrė Petrauskė teigė, kad analizuodami kelerių pastarųjų metų renginio auditorijos statistiką bei tyrimus organizatoriai atkreipė dėmesį, jog dalyvių vyrų procentas yra daug didesnis nei dalyvių moterų.

„Tai buvo impulsas pasidomėti lyčių lygybės padėtimi Lietuvos įmonėse, ypač IT ir technologijų sektoriuose. „Diversity“ iniciatyva siekta prisidėti prie jau vykstančių dialogų apie lyčių atskirties mažinimą technologijų srityje, neutralaus, lyčių požiūriu, darbo vertinimo ir atlyginimo siekio, ir dar aktyvesnę moterų integraciją į technologijų sritį, kuri globaliu požiūriu vis dar yra itin vyriška“, – tarnybos pranešime cituojama I. Petrauskė.

I. Petrauskė teigia, kad jie lieka prie savo tikslo ir siekia prisidėti prie jau vykstančių dialogų apie lyčių atskirties mažinimą technologijų srityje, taip skatinant dar aktyvesnę moterų integraciją į technologijų sritį.

„Šiuo atveju panaudojome pasaulinę praktiką – panašios bilietų prekybos akcijos, skatinančios moteris dalyvauti technologijų renginiuose, vyksta ir kitose šalyse. Manome, kad nei ištikimų, nei naujų dalyvių neįžeidėme ir neįskaudinome. Ir toliau planuojame palaikyti iniciatyvas vystant šį dialogą. Atskiroje festivalio pranešimų sesijoje kviesime diskutuoti apie aktyvesnę moterų integraciją į technologijų sritį bei sieksime, kad savo patirtimi įkvepiančių moterų ant mūsų scenos šiemet būtų ne mažiau negu 40 proc. Gerbiame Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atsakymą ir pateiktas išvadas, tačiau nenorime sutikti, kad tokia ir kitose šalyse egzistuojanti praktika turėtų būti vertinama kaip nepagarba bet kuriai lyčiai“, – komentuoja I. Petrauskė.

Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas numato, kad paslaugų teikėjai privalo užtikrinti vienodas sąlygas įsigyti paslaugas bei jomis naudotis nediskriminuojant asmenų dėl jų lyties. Šis įstatymas numato ir išimtį. Paslaugos teikimas tik vienos lyties asmenims pateisinamas, kai teisėto tikslo siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis.

Kontrolierė A. Skardžiuvienė nustatė, kad tikslas paskatinti moterų integraciją į technologijų sritį yra teisėtas, tačiau taikomos priemonės nepagrįstai riboja kitų asmenų, šiuo atveju vyrų, teises.