Sąlygos vienodos ne visiems

Rašte, kurį pasirašė TV3 žinių vadovas Sigitas Babilius, LNK žinių vadovas Rolandas Agintas ir „Lietuvos ryto TV“ žinių vadovas Arturas Paknys rašoma: „Suprantame, kad nauja situacija visiems reiškia naujus iššūkius, tačiau norime atkreipti Jūsų dėmesį, kad išskirtinių sąlygų sudarymas valstybinėse institucijose vienam televizijos kanalui prieštarauja tiek LR Visuomenės informavimo įstatymui, tiek sveikam protui – komercinių televizijų auditorija sudaro apie 75 proc. visos auditorijos. Ribodami komercinių televizijų žurnalistų darbą, jūs ribojate žmonių galimybes gauti taip svarbią dabar informaciją“.

Toliau rašte prašoma rasti sprendimus, kaip visų televizijų žurnalistai patys, o ne per spaudos atstovus galėtų užduoti klausimus politikams, ir kaip visoms televizijoms gauti vienodas sąlygas filmuoti jų institucijose arba gauti vienodą signalą.

„Kai gauni pranešimus iš valstybinių institucijų, kad žurnalistai nebus laukiami kai kuriuose renginiuose, spaudos konferencijose, bet pamatai kai kuriuos kolegas, jų žurnalistus ten dalyvaujant, tai kyla visokių klausimų ir kartais atsiranda tokie raštai, ar apeliacijos“, – sakė A. Paknys.

„Mes irgi už nėjimą, už nedalyvavimą, bet tada izoliuokimės visi. O dabar pamatai vienos žiniasklaidos priemonės atstovus ar jų mikrofonus, o kiti lieka už borto. Tada su technikų komanda turi galvoti, kaip tą signalą gauti, kaip klausimus nusiųsti, ar juos ten perduos, ar neperduos“, – pasakojo A. Paknys, dabar vykstančias spaudos konferencijas, kai pusės klausimų nesigirdi, vadindamas komedijomis.

Vyriausybė sako, kad visiems sąlygos vienodos

Visuomenės informavimo grupės (VIG) dėl koronaviruso vadovas Giedrius Surplys teigė, kad išskirtinės sąlygos niekam nėra sudaromos.

„Ką mes bandome padaryti kaip Vyriausybė, tai užtikrinti visiems vienodas sąlygas, o tai reiškia, kad įsirengiame profesionalią nuotolinę vaizdo konferencijų studiją, kuri kol kas šiek tiek stringa, bet tikrai darome viską, kad ji veiktų gerai. Mintis būtent tokia ir yra, kad visos redakcijos galėtų saugoti savo žurnalistus, kad jiems nereikėtų vaikščioti pas mus, kad vėlgi pas mus nebūtų to judesio, kita vertus, kad mes taupytume ir žiniasklaidos resursus, nes žinau, kad susiduria su iššūkiais būtent dėl to, kad žmonės dirba nuotoliniu būdu. Principas yra toks, kad mes dabar kaip tik stengiamės neįleisti nieko ir būtent duoti visą informaciją iš spaudos konferencijos vienu metu visiems sėdintiems savo redakcijose, dabar stengiamės dirbti tokiu būti“, – aiškino jis.

Jis tikino, kad visi žurnalsitai gali bendrauti su politikais ne per spaudos atstovus: „Aš neatsimenu, kada Lietuvoje buvo tokia situacija, kad ir premjeras kelis kartus per dieną susitinka ir komentuoja, ir atskiri ministrai. Šiandien per vieną dieną turėjome keletą konferencijų, ir Linas Kukuraitis lauke komentavo, ir Aurelijus Veryga ne kartą buvo pas žurnalistus ir komentavo, ir susisiekimo ministras – iš mūsų pusės tikrai nėra bloko, kad galėtų bendrauti tik per spaudos atstovus“.

Prezidentūra: žurnalistai gali pasiimti informaciją keliais būdais

Pasak prezidento Gitano Nausėdos atstovo žiniasklaidai Antano Bubnelio, Prezidento pasisakymus spaudos konferencijose, renginiuose ar vizituose filmuoja oficialus jų komandos operatorius: „Šią medžiagą vienu metu gauna ir be ribojimų gali naudoti visos šalies televizijos. Pastaruoju metu gerokai pasikeitus aplinkybėms ir darbo sąlygoms, šiuo požiūriu niekas nesikeitė – visos televizijos ir toliau gauna vaizdo medžiagą su Prezidento komentarais ir pasisakymais“.

„Norėdami, kad informacija visas žiniasklaidos priemones – televizijas, portalus ir kitas – pasiektų realiu laiku, šią savaitę paprašėme nacionalinio transliuotojo užtikrinti ir tiesioginę transliaciją su Prezidento pasisakymu. Suteikiant galimybę kitoms žiniasklaidos priemonėms naudotis šiuo signalu. Taip pat daroma transliacija Prezidentūros „YouTube“ kanale. Tad žiniasklaidos priemonės gali pasirinkti net 3 būdus gauti informaciją – tiek tiesiogiai, tiek kaip vaizdo įrašą.

Taip pat šią savaitę teko improvizuoti ir skubiai sukurti naują bendravimo su žiniasklaida žanrą – „spaudos konferencija be žurnalistų“. Pasitarėme su žiniasklaidos atstovais, jog daugeliui yra patogus būdas užduoti klausimus nuotoliniu būdu. Suprantame, kad jis nėra optimalus ir galvojame apie patogesnius būdus, bendraujame apie tai ir su televizijų atstovais“, – kalbėjo A. Bubnelis.

Svarbus klausimas ir naujienų portalams

Dėl išskirtinių teisių suteikimo, kai yra dalinamasi visai bendruomenei svarbia informacija, trečiadienį piktinosi ir interneto žiniasklaidos atstovai, kai Nacionalinis visuomenės sveikatos centras informaciją apie tai, kur lankėsi apsikrėtusieji koronavirusu žmonės suteikė tik nacionaliniam transliuotojui ir jo valdomui portalui.

Vėliau ši informacija buvo suteikta ir kitiems, žadant, kad ateityje visa informacija bus teikiama visiems.