Remdami krepšinį komunikuoja vertybes

„Lietuvoje sunku įsivaizduoti įmonę, kuri nenorėtų prisidėti prie krepšinio vystymo ir auginimo ir tapti šios antrosios religijos dalimi. Vis dėlto ne kiekviena kompanija tam yra pajėgi – finansų reikia nemažai, o pridėtines vertes būtina aiškiai identifikuoti ir suplanuoti. Juk jau ir taip žinomo prekės ženklo atsiradimas ant rinktinės žaidėjų marškinėlių didelės įtakos pardavimams nepadarys, reikia ieškoti, kaip reklamines pozicijas išnaudoti efektyviau”, – pasakoja „Elektromarkt” komercijos vadovas Vitalij Tarasevič.

„Elektromarkt”, septintus metus remiantys Lietuvos krepšinio rinktinę, teigia, kad rėmimas – tai ne tik reklaminės pozicijos išsipirkimas. „Remdami rinktinę prisidedame prie jos auginimo, padedame sukurti geresnes sąlygas vystytis šiai sporto šakai Lietuvoje. Visą tai įvertina ir mūsų tikslinė auditorija – lietuviai krepšinį myli ir myli visus, kurie padeda jam gyvuoti. Tad šis rėmimas stipriai prisideda prie mūsų vertybių komunikavimo – esame lokalus verslas, siekiantis kurti pridėtinę vertę visuomenei. Todėl remiame ne tik Lietuvos rinktinę, tačiau ir jaunuosius krepšininkus bei jų rungtynes, kurias organizuoja LKF. Tikime, kad tik nuoseklus ir pastovus vienos ar kitos srities palaikymas gali padėti siekti tikslų”, – sako V. Tarasevič.

Pasak „Elektromarkt” atstovo, rinktinės rėmimas tampa platforma ne tik stiprinti įvaizdį, bet ir skatinti pardavimus. „Kas kartą pirkėjams siūlome įdomias akcijas, susijusias su rungtynėmis. Pavyzdžiui, jei šiemet rinktinė iš čempionato parsiveš auksą, grąžinsime pusę sumokėtos televizoriaus kainos. Tokios akcijos veikia kur kas geriau nei įprastos, nes skatina įsitraukimą, azartą, eina koja kojon su aktualijomis, tad stipriai prisideda prie pardavimų skatinimo”, – teigia V. Tarasevič.

Kaip viena iš ilgamečių sporto rėmėjų yra žinomą ir „Vičiūnų grupė“. Krepšinio federacijos ir „Vičiūnų grupės“ partnerystė užsimezgė dar prieš 2011-ųjų Europos čempionatą Lietuvoje. 2010 m. „Viči“ tapo pagrindiniu LKF rėmėju ir nuo to laiko skiria dėmesį įvairioms Lietuvos moterų, vyrų ir vaikų krepšinio ekipoms. Grupės parama išsiskiria tuo, jog be Federacijos finansavimo, periodiškai vykdomos ir konkrečios krepšinį stiprinančios iniciatyvos.

Pasak „Vičiūnų grupės“ vadovo Šarūno Matijošaičio, juos su Lietuvos krepšiniu daug metų stipri draugystė taip pat sieja neatsitiktinai – įmonės verslo filosofija visuomet sukosi aplink sveiką mitybą, aktyvią gyvenseną ir sportą. „Dėl to „Viči“ prekės ženklas labai organiškai siejasi su sportu ir aktyvumu. Tuo pat metu mums svarbu prisidėti ne vien prie visos Lietuvos pasididžiavimo – vyrų rinktinės pasirengimo, bet ir prie kokybiškesnio visos Lietuvos krepšinio piramidės veikimo, jaunųjų krepšininkų tobulėjimo. Būtent todėl šiais metais 32-iems perspektyviausiems šalies krepšininkams skyrėme metinę „Viči“ stipendiją. Taip talentu aprūpiname ateities vyrų rinktinę, o svarbiausia, prisidedame prie sveikų, sportiškų, talentingų, kryptingai tikslo siekiančių asmenybių formavimo“, - teigia jis.

Rėmimai veikia ilgalaikėje perspektyvoje

Septintus metus krepšinio rinktinę remianti lažybų bendrovė „Betsafe” šį sprendimą grindžia panašiais argumentais, tačiau teigia, kad sporto šakų rėmimas jiems – viena iš nedaugelio galimybių būti matomais dėl egzistuojančio itin griežto reklamos reguliavimo.

„Lažybų reklamos yra griežtai reguliuojamos, tad galimybių savo tikslinei auditorijai iškomunikuoti norimą turinį lieka ne itin daug. Rėmimai šiame kontekste yra viena išeičių – tapdami krepšinio rinktinės rėmėjais galime papasakoti savo vartotojams, kokie mes esame.

„Betsafe” yra tarptautinis prekės ženklas, tad tarptautiniu lygiu remiame tokias futbolo komandas kaip Manchester City, FC Koln, MMA kovotoją Conor McGregor, tačiau kiekvienoje rinkoje atsižvelgiame į vietos aktualijas ir prisidedame prie vietos vartotojams aktualių įvykių. Būtent dėl to remiame Lietuvos krepšinio rinktinę, futbolo federaciją, Estijos futbolo federaciją.

Visi mūsų rėmimai yra pasverti ir pagrįsti, sportininkus remiame ne vienerius metus ir laikome tai viena savo veiklos strateginių krypčių: tapti dalimi to, kas svarbu mūsų auditorijai, ir to, kuo patys tikime. Kiekviename sportininke, komandoje ar iniciatyvoje ieškome aistros sportui ir pergalėms – tai mūsų raktiniai kriterijai, sprendžiant dėl rėmimo. Būtent dėl pastarojo argumento šiemet pradėjome remti Lietuvos futbolą – jų pastangos ir noras tobulėti visiškai atitinka mūsų komunikuojamas vertybes. Lygiai taip pat kiekviena kompanija, spręsdama remti ar ne, turėtų įsivardinti, kas jiems pasirinktose remti organizacijose yra svarbiausia”, – sako „Betsafe” prekės ženklo vadovas Lietuvoje Andrius Lapienis.

Pasak „Betsafe” atstovo, dar vienas svarbus dalykas sprendžiant, remti ar ne – suvokti, kad nauda ateina tik tuomet, kai rėmimas yra ilgalaikis. „Keisdami prekės ženklą į „Betsafe” mažiausiai diskutavome dėl krepšinio rinktinės rėmimo – buvo savaime aišku, jog privalome tęsti daugiau nei šešerius metus trunkantį bendradarbiavimą ir toliau puoselėti „Tonybet” turėtas vertybes. Tik būdami nuolatiniu rinktinės palydovu galime tikėtis norimos grąžos – auditorijos lojalumo ir aiškaus prekės ženklo siejimo su komunikuojamomis vertybėmis”, – sako A. Lapienis.

Remiamos ir mažesnės iniciatyvos

Vis dėlto ne kiekvienas verslas renkasi remti tik pačius masiškiausius renginius, kiti į savo rėmimų portfelį drąsiai įtraukia ir kur kas mažesnes auditorijas pritraukiančias iniciatyvas.

„Nemažai naudų yra ir remiant kur kas mažesnes iniciatyvas – pavyzdžiui, „Betsafe” šiemet rėmė Lietuvos Wake čempionatą. Jis visiškai atitinka mūsų prekės ženklo vertybes – yra veržlus, drąsus, aktyvus, skatina mėgautis gyvenimu. Ir visai nesvarbu, kad tai nėra masinis renginys, mums patinka jų aistra kurti wakeboarding bendruomenę Lietuvoje ir eiti į priekį”, – teigia A. Lapienis.

Pasak jo, svarbiausia rinktis remti tai, kas tiksliausiai atspindi prekės ženklo filosofiją – tuomet ir remiama organizacija, ir verslas kartu pasiekia geriausių rezultatų.

Mažesnių remiamų iniciatyvų turi ir „Elektromarkt”: periodiškai remia jaunuosius krepšininkus, vaikų ledo ritulio lygą, Dalios Kutkaitės meninės gimnastikos taurę.

„Norint pasiekti skirtingas tikslines auditorijas svarbu strategiškai pažiūrėti į rėmimų portfelį: aiškiai identifikuoti tikslines auditorijas ir numatyti priemones joms pasiekti, kur rėmimai – viena galimybių. Jei jaučiame, kad ir nedidelės iniciatyvos turi didelį poveikį auditorijai ar gali būti sėkmingomis ir svarbiomis tam tikrai grupei žmonių – manome, kad yra itin svarbu prisidėti. Renkantis organizacijas ar iniciatyvas rėmimui „žaidžia” ne tik esamas jų statusas ir rezultatai – daug lemia ir bendruomenės, organizatorių aistra, atsidavimas ir noras pasiekti išsikeltų tikslų”, – teigia V. Tarasevič.